29-05-2013

Τα Αντιβιοτικά Μπορεί Να Θεραπεύσουν Το 40% Των Περιστατικών Χρόνιου Πόνου - Ερμής Γεωργιάδης, Μοριακός Βιολόγος

Τα Αντιβιοτικά Μπορεί Να Θεραπεύσουν Το 40% Των Περιστατικών Χρόνιου Πόνου
Ερμής Γεωργιάδης, Μοριακός Βιολόγος
  
Ο πόνος αποτελεί μία από τις πιο δυσάρεστες εμπειρίες που μπορεί ένας ασθενής να βιώνει καθημερινά κατά τη διάρκεια μιας πάθησης. Όταν ο πόνος υφίσταται για διάρκεια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη διάρκεια της πάθησης τότε μετατρέπεται ο ίδιος σε πάθηση (χρόνιος πόνος) και  προσεγγίζεται είτε με φαρμακευτική αγωγή (αναλγητικά, αντικαταθλιπτικά, αντιεπιληπτικά, οπιοειδή κλπ), είτε με επεμβατικές μεθόδους, είτε με  εναλλακτικές προσεγγίσεις (τεχνικές χαλάρωσης, βελονισμός κλπ). Περίπου 4.000.000 άτομα πάσχουν από χρόνιο πόνο στην Μεγ. Βρετανία σύμφωνα με τον NHS ενώ περίπου το 80% των Αμερικανών εμφανίζουν οσφυαλγία μία φορά στη ζωή τους. Σε ένα μεγάλο ποσοστό αυτών, η οσφυαλγία εξελίσσεται σε χρόνιο πόνο αποτελώντας την κυριότερη αιτία απουσίας από την καθημερινή εργασία.
Σύμφωνα με δύο νέες μελέτες, ερευνητές από τα University of Southern Denmark και University of Birmingham κατάφεραν να σχετίσουν τον χρόνιο πόνο της μέσης με τη λοίμωξη από το βακτήριο Propionibacterium acnes το οποίο ευθύνεται για την γνωστή σε όλους ακμή.
Σύμφωνα με την πρώτη μελέτη, τα βακτήρια αυτά δημιουργούν τοπική λοίμωξη στα σημεία που υπάρχει δισκοκήλη. Η λοίμωξη αυτή είναι και η κύρια αιτία πόνου και επηρεάζει και τους περιβάλλοντες σπονδύλους. Η Hanne B. Albert και η ομάδα της από το The Back Research Centre (University of Southern Denmark) πιστεύουν ότι τα βακτήρια αυτά ευθύνονται για το 40% των περιστατικών χρόνιας οσφυαλγίας.
Η δεύτερη μελέτη περιλάμβανε 162 ασθενείς με χρόνια οσφυαλγία (διάρκειας άνω των 6 μηνών) και δισκοκήλη με ενδείξεις οιδήματος στο οστό. Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Στη μία ομάδα ασθενών χορηγήθηκε για 100 ημέρες αντιβιοτική θεραπεία με αμοξυκιλλίνη/κλαβουλανικό οξύ ενώ στην άλλη εικονικό φάρμακο (placebo). Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι στην ομάδα που λάμβανε αντιβιοτικά, το 80% των ασθενών ανέφερε σημαντική βελτίωση στον πόνο και στην ικανότητα να εκτελέσει καθημερινές εργασίες σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.
Η δρ. Albert τόνισε ότι η αντιβιοτική θεραπεία μπορεί να αποτελέσει θεραπευτική επιλογή για ασθενείς με χρόνια οσφυαλγία (CLBP) ενώ είναι απαραίτητη η επιπλέον έρευνα στο πεδίο αυτό. Επιπρόσθετα, η καθηγήτρια Laura Piddock από το University of Birmingham εφίστησε την προσοχή στο ότι τα αντιβιοτικά πρέπει να δίδονται μόνο σε ασθενείς με χρόνια οσφυαλγία και φλεγμονή βακτηριακής αιτιολογίας γιατί σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να ενισχύσουν την ανάπτυξη ανθεκτικών στελεχών. Σύμφωνα με την Daily Telegraph, o δρ. Peter Hamlyn, κορυφαίος νευροχειρουργός από το University College London Hospital, δήλωσε:
"Χωρίς αμφιβολία, αυτό είναι ένα κομβικό σημείο, ένα σημείο στο οποίο θα πρέπει να ξαναγράψουμε τα ιατρικά βιβλία. Αυτή είναι ανακάλυψη για Νόμπελ".
 
Πηγές
 
1. Δαλαμάγκα, Μ. (2012, Feb 2). "Τι είναι ο χρόνιος πόνος και πώς αντιμετωπίζεται;"
2. Nordqvist, C. (2013, May 9). "Antibiotics May Cure 40% Of Chronic Back Pain Cases." 
Medical News Today.