29-02-2012

Είναι υπερτιμημένη η βιταμίνη D ή πράγματι βοηθά σε πολλές νόσους; Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, ρευματολόγος

Είναι υπερτιμημένη η βιταμίνη D ή πράγματι βοηθά σε πολλές νόσους;

 
 

 

Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, ρευματολόγος

Διευθυντής κέντρου μυοσκελετικών παθήσεων,
Γυναικολογικό Νοσοκομείο ΛΗΤΩ, Αθήνα
 
 

 

Για τους περισσότερους η βιταμίνη D είναι μια ουσία που παράγεται στον οργανισμό και βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου από τον έντερο.

Λιγότεροι γνωρίζουν ότι υπάρχουν αρκετές τεκμηριωμένες εργασίες όπου αποδεικνύουν ότι η βιταμίνη D μπορεί να ενισχύσει το μυϊκό σύστημα ιδιαίτερα των ηλικιωμένων και έτσι να μειώσει την συχνότητα των πτώσεων και να προστατεύσει από τα οστεοπορωτικά κατάγματα.
Τα τελευταία 3-4 χρόνια στη διεθνή βιβλιογραφία, άρχισαν να περισσεύουν τα άρθρα που αφορούν τα ευεργετικά αποτελέσματα της  βιταμίνης D σε μια πληθώρα οργανικών συστημάτων και παθήσεων. Από μελέτες διαπιστώθηκε ότι η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της χρόνιας αποφρακτικής αναπνευστικής νόσου, της φυματίωσης, των χρόνιων φλεγμονωδών παθήσεων όπως της Ρευματοειδούς αρθρίτιδας, της καρδιακής υπερτροφίας, διαφόρων τύπων καρκίνου και πολλών άλλων. Οι περισσότερες από αυτές εάν όχι όλες δεν στηρίζονται σε διπλές τυφλές τυχαιοποιημένες διαδικασίες αλλά απλά είναι επιδημιολογικές μελέτες παρατήρησης και όπως επαναλαμβάνουν συχνά οι στατιστικολόγοι, «όποιος ψάχνει για  κάποια συσχέτιση μιας ουσίας, σε πολλές νόσους και σε μεγάλο πλήθος ανθρώπων, κάποια θα βγεί στατιστικά σημαντική, από καθαρή τύχη!», και τονίζουν ότι «η συσχέτιση μιας ουσίας με μια νόσο δεν αποδεικνύει ότι υπάρχει απαραίτητα και αιτιολογική συνάφεια».
Ολες αυτές οι σκέψεις έχουν κάνει τους ασχολούμενους με το θέμα να είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί με τις κάθε τόσο νέες ανακοινώσεις για τα θαύματα που μπορεί να προκαλέσει η βιταμίνη D.
Ακόμη και στην καθημερινή απαραίτητη δοσολογία οι διάφοροι μεγάλοι οργανισμοί υγείας δεν συμφωνούν. Αλλοι προτείνουν 600 UI την ημέρα, άλλοι 800 UI  μονάδες την ημέρα και άλλοι πιστεύουν ότι 1000 UI την ημέρα είναι απαραίτητες για τις περισσότερες περιπτώσεις. Το καλό με την ημερήσια δοσολογία της βιταμίνης D είναι ότι αφενός τοξική δόση της θεωρείται όταν χορηγείται πάνω από 2500 έως 4000 UI την ημέρα και αφετέρου  ότι πολλές φορές ακόμη και με μικρότερη δόση από 600 UI την ημέρα καλύπτονται πολλά άτομα και αυτό διότι ο μεταβολισμός της παρέχει ικανοποιητικά επίπεδα του ενεργού μεταβολίτη 1,25 (ΟΗ)2 D3 στα κύτταρα. Η βιταμίνη D δηλαδή είναι μια ουσία με φαρμακοδυναμική καμπύλη σε σχήμα U, δηλαδή κάνει κακό και σε μικρές και σε μεγάλες ποσότητες αλλά έχει ένα μεγάλο ενδιάμεσο φάσμα χρήσιμων δοσολογιών.
Σαν συμπέρασμα από όλες αυτές τις πληροφορίες είναι ότι μέχρι να γίνουν πολλές και στατιστικά τεκμηριωμένες μελέτες καλόν είναι οι ασθενείς μας να διατηρούν χειμώνα-καλοκαίρι σταθερά στο αίμα τους επίπεδα 25(ΟΗ)D3  που θα κυμαίνονται από 25 έως 35 ng/mL, διότι αυτό αποτελεί και το μόνο στοιχείο που συμφωνούν όλοι οι ασχολούμενοι με το θέμα.
 

 

Σχετικά άρθρα στο Διαδίκτυο

 
High-Dose Vitamin D No Help in MS
ASN: Vitamin D No Help for Enlarged Heart
AHA: Low Vitamin D May Harm Arteries in Kids
IOM Says No Need to Megadose Vitamin D
ENDO: New Vitamin D Guidelines Stress Screening
ECTRIMS: Low Vitamin D Increases Risk of Pediatric MS