08-01-2024

Πόνος και η κρυφή δύναμη των ύβρεων! Κούρου Κωνσταντίνα Ορθοπαιδικός Χειρουργός.(drkkourou@gmail.com)

Πόνος και η κρυφή δύναμη των ύβρεων! 

Κούρου Κωνσταντίνα Ορθοπαιδικός Χειρουργός.(drkkourou@gmail.com)

 

Έχουμε επανειλημμένα περιγράψει τον τρόπο που ακολουθεί ένα ηλεκτρικό ερέθισμα πόνου συνήθως από την περιφέρεια του σώματος όπου διαμέσου των νωτιαίου μυελού φθάνει στον υποθάλαμο και από εκεί στην βρεγματική περιοχή του εγκεφάλου όπου αξιολογείται και επενδύεται  συναισθηματικά. Συνήθως όλοι μας περιοριζόμαστε στην καταγραφή της αξιολόγησης και ελάχιστα έχουμε ασχοληθεί με την συναισθηματική επένδυση για διάφορους λόγους. Ένας από αυτούς είναι ότι η πιο χαρακτηριστική συναισθηματική επένδυση, ιδιαίτερα στον οξύ αιφνίδιο πόνο, είναι η αντιδραστική ύβρις για τους άνδρες και οι άναρθρες κραυγές σε υψηλούς τόνους  για τις γυναίκες. Χαρακτηριστικό είναι ότι ελάχιστες μελέτες έχουν γίνει γι αυτές τις εκδηλώσεις μάλλον από σεμνοτυφία και συντηρητικότητα των ερευνητών όπως και των αναγνωστών τους.  

Παρόλα αυτά όταν συναντάμε ανάλογες μελέτες, θυμόμαστε ότι η οποιαδήποτε αντίδραση του ανθρώπου στον πόνο μπορεί να εκδηλώνεται με μια διασκεδαστική και ελαφριά πλευρά αλλά συνήθως γίνεται για κάποιο πολύ σοβαρό λόγο. Η παρακάτω μελέτη επικεντρώνεται εξ ολοκλήρου στα οφέλη των ύβρεων και πέρα ​​από τη διασκεδαστική ανάγνωση, αυτό το  άρθρο υποδηλώνει ότι μια «σωστή» για το καθένα μας βωμολοχία μπορεί να προσφέρει περισσότερο βιολογικό όφελος στην αντίδραση μας στον πόνο, από την αίσθηση ικανοποίησης που συχνά ακολουθεί ένα λεκτικό ξέσπασμα σε άλλες μη αλγεινές καταστάσεις.

Προηγούμενες, έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι ύβρεις αυξάνουν την ανοχή στον πόνο, επεκτείνοντας π.χ. αποτελεσματικά το χρονικό διάστημα που μπορεί κάποιος να ανεχθεί το συναίσθημα μετά από την  αιφνίδια βύθιση του χεριού του σε πολύ παγωμένο νερό (doi: 10.3389/fpsyg.2020.00723).

Η παρούσα μελέτη  επεκτάθηκε και στο πεδίο της δύναμης, αποδεικνύοντας συγκεκριμένα ότι η ύβρις αυξάνει την δύναμη της λαβής κατά 2,49 κιλά και τον χρόνο κράτησης του push-up κατά 2,67 δευτερόλεπτα σε σύγκριση με την κατάσταση χωρίς κάποια ύβρη.

Ακόμη  διαπιστώθηκε ότι η επανάληψη μιας ύβρεως επηρέασε διάφορες καταστάσεις που σχετίζονται με την κατάσταση αποφόρτισης  αυξάνοντας τα θετικά συναισθήματα όπως το χιούμορ, την απόσπαση της προσοχής και την αυτοπεποίθηση.

Τέλος οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι το χιούμορ, περισσότερο από την συμπεριφορά ανάληψης κινδύνου, διαμεσολάβησε σε αυτό το αποτέλεσμα, υποδηλώνοντας ότι η αποφόρτιση χρησιμοποιώντας το χιούμορ βελτιώνει την ανασφάλεια που προκαλεί ο πόνος και μπορεί να αποτελεί την βάση για την αύξηση της αντοχής στα αλγεινά ερεθίσματα.  Ωστόσο, τονίζουν ότι απαιτείται περαιτέρω  έρευνα για να καθορισθούν επικυρωμένες μετρήσεις του βαθμού και της ποιότητας του χιούμορ (doi: 10.1177/17470218221082657).