02-01-2024

Ποια ενδαρθρική ένεση είναι πιο αποτελεσματική στην οστεοαρθρίτιδα του γόνατος; Κων/νος Σαρόπουλος, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Δ/ντής Η΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν (konsaropoulos@gmail.com)

Ποια ενδαρθρική ένεση είναι πιο αποτελεσματική στην οστεοαρθρίτιδα του γόνατος;

Κων/νος Σαρόπουλος, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Δ/ντής Η΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν (konsaropoulos@gmail.com)

 

Οι ενέσιμες θεραπείες για την οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ) του γόνατος είναι μια συνήθης κλινική πρακτική για τη βελτίωση των συμπτωμάτων, την ανακούφιση του πόνου και πιθανώς την καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου.

Οι συχνότερα χρησιμοποιούμενες ενδοαρθρικές εγχύσεις είναι τα κορτικοστεροειδή (CSC), το υαλουρονικό (HA), το συμπύκνωμα αυτόλογων αιμοπεταλίων (platelet-rich plasma: PRP) και ο συνδυασμός τους. Τα χαρακτηριστικά και τα αποτελέσματα αυτών των θεραπειών είναι διαφορετικά και η παρούσα μετα-ανάλυση τις εξετάζει και τις συγκρίνει ως προς την υπεροχή και την ασφάλειά τους.

Για την εκτίμηση της αποτελεσματικότητας των εγχύσεων κορτιζόνης, υαλουρονικού, PRP και του συνδυασμού PRP + HA χρησιμοποιήθηκαν 35 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες με 3.104 συμμετέχοντες από τις βάσεις Embase, the Cochrane Library, PubMed και the Wanfang database.

Η αξιολόγηση έγινε βάσει της οπτικής αναλογικής κλίμακας του πόνου (VAS), την βαθμολογία WOMAC ως προς τη λειτουργικότητα αλλά και τις ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με τη θεραπεία.

Στην παρακολούθηση των 3 μηνών μετά τη θεραπεία, το PRP έδειξε την καλύτερη βαθμολογία WOMAC, ακολουθούμενη από PRP + HA, HA, εικονικό φάρμακο και CSC. Ενώ, το PRP + HA σημείωσε το υψηλότερο VAS, ακολουθούμενο από τα PRP, CSC, HA και εικονικό φάρμακο.

Στην παρακολούθηση των 6 μηνών, το PRP, η κορτιζόνη, το HA και το εικονικό φάρμακο είχαν τις υψηλότερες βαθμολογίες WOMAC. Ενώ τις καλύτερες βαθμολογίες VAS έδειξε ο συνδυασμός PRP + HA.

Το PRP έδειξε την καλύτερη βαθμολογία WOMAC στους 12 μήνες μετά τη θεραπεία, ακολουθούμενο από PRP + HA, HA, εικονικό φάρμακο και CSC. Ενώ στην κλίμακα VAS την καλύτερη βαθμολογία έδειξε το PRP, ακολουθούμενο από PRP + HA, HA και CSC.

Ταυτόχρονα καμία θεραπεία δεν κατέδειξε αύξηση των ανεπιθύμητων ενεργειών που συνδέονται με τη θεραπεία όσον αφορά την ασφάλεια σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

Καταληκτικά, η μελέτη διαπίστωσε ότι το PRP και ο συνδυασμός του με υαλουρονικό ήταν τα πιο επιτυχημένα στη βελτίωση της λειτουργικότητας και στην ανακούφιση του πόνου μετά από 3, 6 και 12 μήνες παρακολούθησης (doi: 10.1186/s12891-023-06925-6, BMC Musculoskeletal Disorders 2023 November 31).