16-06-2023

Περιφερικός Νευροπαθητικός πόνος. Μήπως σκεφτήκατε και την βιταμίνη B6;;; Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).

Περιφερικός Νευροπαθητικός πόνος. Μήπως σκεφτήκατε και την βιταμίνη B6;;;

Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).

 

Οι περισσότεροι γιατροί, φαρμακοποιοί και ασθενείς, έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε ότι οι βιταμίνες, ιδιαίτερα του συμπλέγματος B, είναι αθώες και συνήθως χωρίς παρενέργειες και αυτό συμβαίνει επειδή πολλοί από εμάς δεν πολυπιστεύουμε ότι έχουν κάποια εντυπωσιακή επίδραση στην συνολική λειτουργία του οργανισμού μας. Δεχόμαστε βέβαια ότι συμμετέχουν σε πολλές διαδικασίες, ίσως κρίσιμες, αλλά δεν πιστεύουμε ότι ο ρόλος τους είναι τόσο σημαντικός. Κλασικό παράδειγμα είναι η βιταμίνη B6.

Κι όμως η πυριδοξίνη (Β6) στον οργανισμό χρησιμοποιείται για την δημιουργία πολλών ενζύμων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή διαφόρων απαραιτήτων ουσιών για την φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος, όπως σεροτονίνης, ντοπαμίνης, νοραδρεναλίνης, GABA κ.ά., για την ομοιοστασία του Καλίου και Νατρίου, για την παραγωγή στοιχείων του αίματος και για την ρύθμιση της ομοκυστεϊνης και άλλων ουσιών.

Η βιταμίνη B6 διαθέτει ακόμη και το χαρακτηριστικό γνώρισμα το οποίο έχουν όλες οι μικροθρεπτικές (micronutriciens) ουσίες, όπως οι βιταμίνες, τα οργανικά ιχνοστοιχεία, τα ανόργανα ιόντα κ.ά.. Εκδηλώνουν δηλαδή κλινικά συμπτώματα όταν οι συγκεντρώσεις τους στον οργανισμό είναι είτε πολύ χαμηλές, είτε πολύ υψηλές, παρουσιάζουν δηλαδή  μια υοειδή καμπύλη κλινικών συμπτωμάτων.

Πράγματι τα κλινικά συμπτώματα τα οποία παρουσιάζει η ανεπάρκεια της Β6, τουλάχιστον από το μυοσκελετικό σύστημα είναι παρόμοια ή με ελάχιστες διαφοροποιήσεις με αυτά που παρουσιάζει σε υπερεπάρκεια σε κάθε οργανισμό. Τα πρώτα συμβαίνουν συνήθως από κακή διατροφή, από κακή απορρόφηση σε παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος και από κάποια φάρμακα, τα δεύτερα είναι σχεδόν όλες τις φορές από υπερδοσολογία με ευθύνη του ασθενούς, του γιατρού του ή του φαρμακοποιού του. Το 2017 το κέντρο δηλητηριάσεων των ΗΠΑ ανέφερε 377 περιστατικά υπερδοσολογίας της βιταμίνης B6. Ευτυχώς κανένα δεν κατέληξε σε θάνατο.

Τις αισθητικές διαταραχές που μπορεί να προκληθούν από έλλειψη πυριδοξίνης, όταν θεραπεύουμε  την φυματίωση με ισονιαζίδη, τις γνωρίζουμε από τα φοιτητικά μας χρόνια, τότε που η φυματίωση ήταν συχνότερη. Τις ίδιες διαταραχές τις αντιμετωπίζουμε και σήμερα, πάλι από έλλειψη πυριδοξίνης, αλλά από χρόνιο αλκοολισμό, που είναι πολύ συχνότερος σήμερα και προσβάλλει και νεότερους ενήλικες αλλά και γυναίκες. Η έλλειψη πυριδοξίνης μπορεί να συνυπάρχει ακόμη μαζί με ηπατική κίρρωση, υπερθυρεοειδισμό ή μετά από χημειοθεραπεία. Η πυριδοξίνη μειώνεται σημαντικά στον οργανισμό από κακή διατροφή, αλλά παρόλο που είναι σπάνια σήμερα, εξακολουθεί να υπάρχει, ιδιαίτερα στα άτομα που ακολουθούν ειδικές χρόνιες δίαιτες απίσχνασης που δεν περιέχουν σαλάτες, πατάτες, αυγά, γαλακτερά και ξηρούς καρπούς. Στην βιβλιογραφία περιγράφεται υποβιταμίνωση Β6 σε γυναίκες με τύπου 1 σακχαρώδη διαβήτη, ρευματοειδή αρθρίτιδα και ΗΙV. Μετά από λήψη αντισυλληπτικών, αντιεπιληπτικών, πεκιλλαμίνης, κυκλοσερίνης και υδροκορτιζόνης. Ακόμη η αιμοκάθαρση στην νεφρική ανεπάρκεια μειώνει τα επίπεδα της Β6.

Η έλλειψη της πυριδοξίνης εκδηλώνεται κλινικά με τυπικά συμπτώματα περιφερικού νευροπαθητικού πόνου, δηλαδή παραισθησίες (μουδιάσματα κ.ά.), δυσαισθησίες (πόνος σαν από ηλεκτρική εκκένωση, καυσαλγίες κ.ά.), αλλοδυνία και υπεραλγησία, ιδιαίτερα στα κάτω άκρα. Άτομα που παρουσιάζουν συχνά σύνδρομο καρπιαίου ή ταρσιαίου συνδρόμου ή άλλα σύνδρομα παγίδευσης νεύρων, καλόν είναι να ελεγχθούν τα επίπεδα τους σε Β6. To σύνδρομο της στοματικής καυσαλγίας (burning mouth) συνδυάζεται με υποβιταμίνωση B6. Πολύ σπάνια και εάν η κατάσταση έχει χρονίσει είναι δυνατόν να προστεθούν συμπτώματα από το κινητικό  σύστημα (μυϊκή αδυναμία, διαταραχές στα αντανακλαστικά) ή το αυτόνομο σύστημα (διαταραχές της κινητικότητας του εντέρου και της ούρησης) και πιθανώς αστάθεια. Ακόμη έχουν περιγραφεί περιπτώσεις με κατάθλιψη, έλλειψη συγκέντρωσης, απώλεια μνήμης και διεγερτικές εκδηλώσεις. Όλα τα παραπάνω μερικές φορές συνδυάζονται με αναιμία και δερματικά προβλήματα (PyridoxineDeficiency.emedicine.medscape.com).

Πρόκειται δηλαδή για χαρακτηριστικά συμπτώματα νευροπαθητικού πόνου περιφερικού τύπου τα οποία εύκολα μπορεί να δημιουργήσει και ο σακχαρώδης διαβήτης, οι αυτοάνοσες παθήσεις όπως ο συστημικός ερυθηματώδης λύκος, ο υποθυρεοειδισμός, η ινομυαλγία, η υποβιταμίνωση D, κάποια φάρμακα κ.ά., καταστάσεις από τις οποίες χρειάζεται να γίνει σίγουρα και διαφορική διάγνωση.

Τα συμπτώματα αυτά οφείλονται στην μειωμένη παραγωγή κάποιων νευροδιαβιβαστών από τα νευρικά κύτταρα των συνάψεων τα οποία τους παράγουν και χρειάζονται απαραίτητα την B6 για να δημιουργηθούν. Οι νευροδιαβιβαστές αυτοί είναι κυρίως η σεροτονίνη και το γ-αμινοβουτυρικό οξύ (GABA). Αντίθετα σε περιπτώσεις υπερεπάρκειας B6 φαίνεται ότι κάποια από τα μεταβολικά της προϊόντα προκαλούν την καταστροφή των αντιστοίχων νευρικών κυττάρων των συνάψεων με τελικό αποτέλεσμα πάλι την μειωμένη παραγωγή των ίδιων νευροδιαβιβαστών. Αυτός ίσως είναι ο λόγος που οι κλινικές εκδηλώσεις δεν διαφέρουν σε ύπο και υπερβιταμίνωση B6.

Εάν κάποιος απλώς σκεφθεί ότι ο ασθενής πιθανόν έχει πρόβλημα με την B6 τότε η επιβεβαίωση της διάγνωσης είναι εύκολη με μια απλή εξέταση αίματος και η θεραπεία ευκολότερη δηλαδή η χορήγηση Β6 σε ανεπάρκεια ή η διακοπή της σε υπερεπάρκεια ή τοξικότητα.

Η καλύτερη εργαστηριακή μέθοδος για να διαπιστώσουμε την έλλειψη της βιταμίνης B6 είναι να την προσδιορίσουμε στο αίμα με την μέθοδο PLP (Pyridoxal 5-Phosphate (PLP), Plasma) που προσδιορίζει ένα μεταβολικό της προϊόν. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η εξέταση είναι θετική και υψηλά επίπεδα PLP παρατηρούνται ακόμη σε υποφωσφαταιμία και χαμηλή αλκαλική φωσφατάση αίματος. 

Η θεραπεία σε ανεπάρκεια είναι αρχικά η χορήγηση τροφών που περιέχουν σε υψηλές ποσότητες πυριδοξίνη όπως λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, πουλερικά και ψάρια ενώ ταυτόχρονα χορηγούμε και πυριδοξίνη από του στόματος ή παρεντερικά, ανάλογα με τον βαθμό έλλειψης και το αίτιο. Για τα νευροπαθητικά συμπτώματα μπορεί να χορηγήσει κάποιος πρεγκαμπαλίνη, αντικαταθλιπτικά, ή απλά αναλγητικά. Σύμφωνα με τις αμερικανικές προδιαγραφές η ελάχιστη ημερήσια δόση Β6 είναι 1,5 mg  και η προτεινόμενη ημερήσια λήψη Β6 είναι 2 mg  για τους ενήλικες. Πρέπει να τονισθεί όμως ότι δεν μπορούμε να χορηγούμε πυριδοξίνη χρονίως (πάνω από 6μηνο) διότι εάν τα επίπεδά της γίνουν τοξικά στον οργανισμό μπορεί να προκληθούν τα ίδια νευροπαθητικά συμπτώματα που περιγράψαμε προηγούμενα, συνδυασμένα σε αυτές τις περιπτώσεις με αταξικές κινήσεις. Γι αυτο καλόν είναι να μετράμε το επίπεδο της πυριδοξίνης στον οργανισμό και να προσαρμόζουμε ανάλογα τις δόσεις. 

Και ένα σημαντικό παράδοξο: Το 2017 δημοσιεύθηκε μια μελέτη που αφορούσε 77.000 ενήλικες, ηλικίας 50 έως 76 ετών, που κατοικούσαν στην περιοχή της  Washington και διήρκεσε από το 2000 έως το 2002. Όλοι απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο που αφορούσε την λήψη των βιταμινών, αλλά και πολλών άλλων σχετικών στοιχείων για την συνήθειες τους την προηγούμενη 10ετία. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι: 1) Η λήψη 20 mg/ημέρα Β6 για 10 χρόνια, από κάθε πηγή, αυξάνει κατά 82% τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα. 2) Η λήψη περισσότερων των 55 μικρογραμμαρίων/ημέρα βιταμίνης Β12, για 10 χρόνια, από κάθε πηγή, αυξάνει κατά 98% τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα. 3) Τα αποτελέσματα αυτά αφορούσαν μόνο άνδρες και 4) Ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 3 έως 4 φορές όταν οι άνδρες καπνίζουν. Τα αποτελέσματα αυτά αποτέλεσαν έκπληξη και για τους ίδιους τους ερευνητές, διότι ο αρχικός στόχος της μελέτης τους δεν ήταν να αποκαλύψουν κάτι σχετικό, θετικό ή αρνητικό, για τις συγκεκριμένες βιταμίνες. Τα μηνύματα αυτής της μελέτης είναι πολλά, αλλά τα πιο σημαντικά είναι δύο: 1) Καμία ουσία σε μεγάλη δόση και σε χρόνια χρήση δεν είναι ατοξική και 2) Οι ασθενείς πρέπει να επισκέπτονται συχνότερα τους γιατρούς όταν λαμβάνουν χρονίως κάποια ουσία ακόμη και μια απλή βιταμίνη! (DOI: 10.1200/JCO.2017.72.7735).

Για πολλούς από τους αναγνώστες ο νευροπαθητικός πόνος από έλλειψη ή υπερεπάρκεια βιταμίνης B6 (πυριδοξίνης) θα φανεί σαν ένα υπερβολικό και σπάνιο σύνδρομο, δεν θα συμφωνήσω μαζί τους διότι ο σακχαρώδης διαβήτης με τα νευρολογικά του συμπτώματα, η ινομυαλγία και ο μέτριος αλκοολισμός αφορούν τουλάχιστον 400.000 άτομα στην Ελλάδα και όλοι αυτοί παρουσιάζουν τα ίδια συμπτώματα με τις διαταραχές της βιταμίνης B6. Οπότε τίθεται θέμα διαφοροδιάγνωσης. Συνεπώς “κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε” όπως λέει και ο σοφός λαός.