19-06-2023

Νέα Εποχή στην έρευνα. Η επίδραση των μεταβολών του καιρού στην Κεφαλαλγία, με χρήση smartphone application και ανάλυση με Τε-χνητή Νοημοσύνη! Δρ. Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).

Νέα Εποχή στην έρευνα. Η επίδραση των μεταβολών του καιρού στην Κεφαλαλγία, με χρήση  smartphone application  και ανάλυση με Τεχνητή Νοημοσύνη!

Δρ. Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).

 

Είναι γνωστό από πολύ παλιά ότι ενώ οι ασθενείς συστηματικά χρεώνουν πολλούς από τους χρόνιους πόνους τους, αρθραλγίες, μυαλγίες και ιδιαίτερα κεφαλαλγίες στις μεταβολές του καιρού, οι περισσότεροι επιστήμονες, ανεξάρτητα από ειδικότητα, πιστεύουν ότι το ένα με το άλλο δεν έχουν καμία σχέση και είναι απλώς ένα φαινόμενο τυχαίο και εξαρτάται από την ψυχολογική διάθεση του ασθενούς στις μεταβολές του καιρού και ιδιαίτερα του κακού καιρού. Μάλιστα  λένε κοροϊδευτικά, παραφράζοντας μια φράση από την γνωστή όπερα « Ωραία μου κυρία»,  “The pain in rain is mainly in the brain”.

Ιάπωνες επιστήμονες από διάφορα νευρολογικά και νευροχειρουργικά κέντρα της Ιαπωνίας, απομόνωσαν στοιχεία από μια βάση δεδομένων 1 εκατομμυρίου ασθενών και ανέλυσαν τα ευρήματα από 4375 ασθενείς με 336.951 ωριαία συμβάντα κεφαλαλγίας και δεδομένα καιρού από τον Δεκέμβριο του 2020 έως τον Νοέμβριο του 2021. Οι ερευνητές ανάπτυξαν στατιστικά μοντέλα για να προβλέψουν τον αριθμό των περιστατικών κεφαλαλγίας ανάλογα με τις καιρικές μεταβολές. Μετά πλήρη ανάλυση με τις πιο σύγχρονες στατιστικές μεθόδους διαπίστωσαν ότι η χαμηλή βαρομετρική πίεση, οι μεταβολές της βαρομετρικής πίεσης, η υψηλή υγρασία και οι βροχοπτώσεις συσχετίστηκαν με αυξημένο ποσοστό περιστατικών κεφαλαλγίας και μάλιστα σε υψηλό στατιστικά επίπεδο (p μικρότερο του 0,001) σε όλες τις περιπτώσεις (Headache 2023 May;63(5):585-600. doi: 10.1111/head.14482).

Μετά από αυτά τα αποτελέσματα οφείλουμε, κατά την άποψη μου, να ακούμε με μεγαλύτερη προσοχή όσα μας διηγούνται οι ασθενείς μας κατά την λήψη του ιστορικού, ακόμη και εάν κάποια από αυτά μας φαίνονται γραφικά και όχι επιστημονικά. «Να ξέραμε αφεντικό τι λένε οι πέτρες, τα λουλούδια, η βροχή. Μπορεί να φωνάζουν, να μας φωνάζουν κι εμείς να μην ακούμε». Έγραψε ο Καζαντζάκης στον Ζορμπά.