14-06-2023

Πολύ σοβαρά νέα ευρήματα που καθιστούν την χορήγηση του Ζολεδρονικού οξέος για την θεραπεία της Οστεοπόρωσης προβληματική.. Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).

Πολύ σοβαρά νέα ευρήματα που καθιστούν την χορήγηση του Ζολεδρονικού οξέος

για την θεραπεία της Οστεοπόρωσης προβληματική..

Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).

 

Είναι γνωστό και επαρκώς τεκμηριωμένο ότι η ενδοφλέβια χορήγηση κάθε χρόνο του Ζολεδρονικού οξέος μειώνει σημαντικά τα οστεοπορωτικά κατάγματα στην ΟΜΣΣ και το Ισχίο. Στην καθημερινή κλινική πράξη όμως η πρακτική αυτή έχει δύο σημαντικά μειονεκτήματα: 1) Για να γίνει εφικτή η ενδοφλέβια χορήγηση ο ασθενής θα πρέπει να εισαχθεί σε κάποιο νοσοκομειακό ίδρυμα για 3 τουλάχιστον ημέρες διότι, ιδιαίτερα μετά την πρώτη δόση, ο ασθενής παρουσιάζει κλινικά συμπτώματα γριπώδους συνδρομής, άλλοτε άλλης έντασης, που περιλαμβάνουν μυαλγίες, πυρετό, οστικά άλγη, αρθραλγίες, εμέτους, πονοκεφάλους, στηθαγχικά άλγη και εργαστηριακές διαταραχές όπως αύξηση της κρεατινίνης, σημαντικές διαταραχές των κυττάρων του αίματος αλλά και υπασβεστιαιμία με υποφωσφαταιμία και υπομαγνησιαιμία  και 2) Το κόστος του φαρμάκου είναι εξαιρετικά υψηλό και δύσκολα εγκρίνεται για χορήγηση από μη νοσοκομειακούς γιατρούς. Γιαυτό όλες σχεδόν οι μελέτες του φαρμάκου αφορούν ενδονοσοκομειακά περιστατικά. Οι εξωνοσοκομειακοί γιατροί αντίθετα χορηγούν την Αλενδρονάτη σε δόση 1 χάπι την εβδομάδα η οποία έχει τα ίδια θετικά αποτελέσματα, σπανιότατα προκαλεί ανεπιθύμητες ενέργειες, είναι πάμφθηνη και συμπεριέχει και την απαραίτητη βιταμίνη D.

Μέχρι πρόσφατα οι ανεπιθύμητες ενέργειες του Ζολεδρονικού Οξέος περιορίζονταν σε αυτές που ανέφερα προηγουμένως, δυστυχώς μια καινούργια μελέτη αποκάλυψε και κάποια άλλη ανεπιθύμητη ενέργεια πολύ περισσότερο σοβαρή.

Πράγματι ερευνητές ανάλυσαν αναδρομικά τα ιστορικά 674 ασθενών ηλικίας μεγαλύτερης των 50 ετών, οι οποίοι έλαβαν Ζολεδρονικό οξύ, για πρώτη φορά μετά από ορθοπεδική επέμβαση για κάταγμα ισχίου ή σπονδυλικής στήλης, η οποία αποτελεί μία συνηθισμένη πρακτική που ακολουθείται από πολλούς. Διαπίστωσαν όμως ότι όσοι από αυτούς παρουσίασαν «γριπώδες σύνδρομο» και πυρετό πάνω από 37,3 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε ποσοστό 73% δεν υπέστησαν στο μέλλον άλλο ορθοπεδικό κάταγμα, είχαν σε ποσοστό 97% αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας (Osteoporos Int . 2023 May 29.  doi: 10.1007/s00198-023-06803-w).

Τα αποτελέσματα αυτά είναι εντυπωσιακά και εάν επιβεβαιωθούν και από άλλες ομάδες ερευνητών τίθεται πλέον σοβαρά το ερώτημα εάν το Ζολεδρονικό οξύ θα συνεχίσει να αποτελεί ένα φάρμακο για την θεραπεία της οστεοπόρωσης ή θα ακολουθήσει την μοίρα τόσων και τόσων άλλων φαρμάκων που κυκλοφόρησαν τα τελευταία 30 χρόνια, με πάρα πολύ καλά αρχικά θεραπευτικά αποτελέσματα για να αποσυρθούν στην συνέχεια λόγω σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών.