05-05-2023

Nociplastic pain (Πλαστός Πόνος) ή καλύτερα Ψευδόπονος. Διεθνής Ονοματοδοσία ενός προσποιητού(;) πόνου. Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).

Nociplastic pain (Πλαστός Πόνος) ή καλύτερα Ψευδόπονος. Διεθνής Ονοματοδοσία  ενός προσποιητού(;)

πόνου. Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).

 

Μέχρι πρόσφατα γνωρίζαμε δύο είδη πόνων τον αλγαισθητικό ή καλύτερα φλεγμονώδη και τον νευροπαθητικό. Ο πρώτος οφείλονταν σε κάποια φλεγμονή και ο δεύτερος σε βλάβη κάποιου νεύρου. Στην κλινική μας όμως καθημερινότητα συναντάμε αρκετά συχνά ένα άλλο είδος πόνου που δεν έχει ούτε φλεγμονώδη αιτιολογία, ούτε παρουσιάζει κάποια βλάβη στα νεύρα. Πολλές φορές την κατάσταση αυτή την ονομάζουμε Κεντρική Υπεραισθησία και χαρακτηρίζεται από διάχυτο συνήθως πόνο περιοχών του  σώματος μας άγνωστης αιτιολογίας. Τέτοιου είδος πόνου έχουμε στην Ινομυαλγία, στο ονομαζόμενο Long Covid, στο ευερέθιστο έντερο, στο σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης, σε κάποια είδη κεφαλαλγίας, στην χρόνια οσφυαλγία κ.ά.

Η Διεθνής Oργάνωση Πόνου (IASP) το είδος αυτό το ονόμασε στην Taxonomy (2017) Nociplastic Pain. Το όνομα είναι σύνθεση του Λατινικού ρήματος nocere=πονώ και της Ελληνικής λέξης πλαστός (ψεύτικος, κίβδηλος, προσποιητός) (IASP Council Adopts Task Force Recommendation for Third Mechanistic Descriptor of PainInternational Association for the Study of Pain, 14 November 2017). Στα απλά Ελληνικά μπορεί να αποδοθεί με τον όρο Ψευδόπονος.

Η αιτιολογία του δεν έχει καθορισθεί. Συνήθως εκφράζει μια διάχυτη και χρόνια διέγερση του Κεντρικού νευρικού Συστήματος από μη καθορισμένα συνήθως περιφερικά αλλά και κεντρικά αλγεινά ερεθίσματα άγνωστης αιτιολογίας. Η υπερευαισθησία  αυτή μπορεί να εκδηλωθεί σαν υπεραλγησία ή/και σαν αλλοδυνία. Συνήθως συνοδεύεται από κενά μνήμης, διαταραχές του ύπνου, διαταραχές της διάθεσης και συνεχή κόπωση.

Η διάγνωση τίθεται εξ αποκλεισμού από τα άλλα είδη πόνου.

Η θεραπεία περιλαμβάνει πολλά είδη αναλγητικών φαρμάκων τα οποία ελάχιστα αποδίδουν και φαίνεται ότι μόνο η φυσικοθεραπεία, οι γυμναστικές ασκήσεις και κάποιοι εφαρμοσμένοι ψυχολογικοί χειρισμοί μπορούν να βοηθήσουν.

Στην IASP Conference το 2022 παρουσιάστηκε ένα καινούργιο σύστημα αξιολόγησης του Ψευδόπονου, αλλά τα αποτελέσματα της εφαρμογής του σε συνδυασμό με το σύστημα pain Detect που χρησιμοποιείται από τους αλγολόγους δεν ήταν εντυπωσιακά. Χρειάζονται ακόμη πολλές μελέτες για να τεκμηριωθεί ένα καινούργιο και ασφαλές διαγνωστικό κλινικό εργαλείο για τον Ψευδόπονο. Αναμένουμε με αγωνία τα αποτελέσματα...

Λεπτομερής ανάλυση των ειδών του πόνου, θα βρείτε στο www.xroniosponos.gr στις ενότητες Ταξινόμηση του πόνου, Αλλα είδη πόνου και Ινομυαλγία