03-05-2023

Σύγκριση της χειρουργικής έναντι της συντηρητικής αντιμετώπισης της οξείας Ισχιαλγίας! Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).

Σύγκριση της χειρουργικής έναντι της συντηρητικής αντιμετώπισης της οξείας Ισχιαλγίας!

Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).

 

Η ισχιαλγία προκαλείται από πίεση ενός μεσοσπονδύλιου δίσκου στην ρίζα του αντιστοίχου νεύρου και προκαλεί τοπική φλεγμονή. Ο επιπολασμός της είναι περίπου 43% κατά την διάρκεια της ζωής ενός ατόμου στο 85-90% των περιπτώσεων. Παρόλο που η πρόγνωση στο 80% των ασθενών είναι θετική μέσα στον πρώτο χρόνο υπάρχει και ένα 20% που συνεχίζουν να υποφέρουν χρονίως.

Τα τελευταία χρόνια η συχνότητα της χειρουργικής αντιμετώπισης της οξείας ισχιαλγίας έχει κάθετα αυξηθεί. Στις ΗΠΑ, όπου όλα μετρούνται για ιατρικούς και βασικά οικονομικούς λόγους, στοιχεία δείχνουν ότι εκτελούνται 180.000 δισκεκτομές κάθε χρόνο. Ακόμη και εάν οι γιατροί ακολουθούν «κατά γράμμα» τις κατευθυντήριες οδηγίες που εκδίδονται από διάφορες ιατρικές εταιρείες, σχεδόν κάθε χρόνο, φαίνεται ότι οι αποδείξεις για την αποτελεσματικότητα της χειρουργικής επέμβασης δεν είναι καθόλου ισχυρή και γενικά αμφίβολη.

Σε μία πολύ πρόσφατη (Απρίλιος 2023) ανασκόπηση και μετα-ανάλυση 24 τυχαιοποιημένων διπλών τυφλών μελετών στις οποίες συγκρίθηκε η χειρουργική αντιμετώπιση της οξείας οσφυαλγίας (δισκεκτομή) με την μη χειρουργική αντιμετώπιση (φάρμακα, τοπικές ενέσεις κορτικοστεροειδών, placebo ή ψεύτικη (sham) χειρουργική επέμβαση) δεν έδειξε στο τέλος των 12 μηνών παρακολούθησης μεταξύ των δύο εντυπωσιακές διαφορές. Σε όλες τις περιπτώσεις που μελετήθηκαν η διάγνωση επιβεβαιώθηκε μετά από αυστηρή ακτινολογική διερεύνηση (doi: https://doi.org/10.1136/bmj-2022-070730).

Η στατιστική ανάλυση των κλινικών ευρημάτων έδειξε ότι η δισκεκτομή ήταν πολύ κατώτερη ή απλώς κατώτερη από την μη χειρουργική αντιμετώπιση, τόσο στην αντιμετώπιση του πόνου όσο και της αναπηρίας στο τέλος του πρώτου χρόνου θεραπείας, παρόλο που τους πρώτους 3-6 μήνες μετά το χειρουργείο, το αποτέλεσμα ήταν θετικό. Τελικά όμως η δισκεκτομή δεν έχει μακροχρόνιο αποτέλεσμα και κάποιος θα πρέπει να ζυγίσει τους κινδύνους και το κόστος μιας χειρουργικής θεραπείας με αυτό της συντηρητικής πριν πάρει κάποια απόφαση. Για ακόμη μια φορά η σύγκριση μεταξύ της χειρουργικής έναντι της συντηρητικής θεραπείας στην οξεία οσφυαλγία έδωσε ισόπαλο αποτέλεσμα = 0-0.

Ένας από τους πιο γνωστούς αφορισμούς του Ιπποκράτη φαίνεται ότι και εδώ εξακολουθεί να ισχύει: «Οκόσα φάρμακα ουκ ιήται, σίδηρος ιήται· όσσα σίδηρος ουκ ιήται, πυρ ιήται· όσσα δε πυρ ουκ ιήται ταύτα χρη νομίζειν ανίητα). Θα πρέπει μάλλον να παραλείψουμε το πυρ (μην είμαστε υπερβολικοί) και πριν καταλήξουμε στο ανίατα συνιστώ να ξαναπεράσουμε από μια φάση χρόνιας συντηρητικής θεραπείας.

Διάβασε όλα για την οσφυαλγία-ισχιαλγία στον ιστότοπο www.xroniosponos.gr στην ενότητα " Πόνοι στην Σπονδυλική Στήλη"