01-05-2023

Συμπληρώματα Μελατονίνης. Λαμβάνετε «Γουρούνι στο σακί» και έ-χετε Υπνον ελαφρύ»! Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).

Συμπληρώματα Μελατονίνης. Λαμβάνετε «Γουρούνι στο σακί» και έχετε Υπνον ελαφρύ»!

Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).

 

H Μελατονίνη είναι μια ορμόνη που παράγει ο οργανισμός κάθε φορά που βραδιάζει, έχει άμεση σχέση με τον κιρκαδιανό ή κιρκάδιο ρυθμό του ανθρώπου και προκαλεί ύπνο. Η συνθετική μορφή της Μελατονίνης περιέχεται σε πολλά συμπληρώματα διατροφής στο εμπόριο και διαφημίζεται ελεύθερα στην τηλεόραση!

Στις ΗΠΑ κυκλοφορεί σε διάφορες μορφές ακόμη και σε καραμέλες ή τσίκλες. Δυστυχώς οι μορφές αυτές είναι ιδιαίτερα προκλητικές για τα παιδιά και από τι διαπιστώθηκε πολλά από αυτά τα καταναλώνουν χωρίς βέβαια να ξέρουν τι περιέχουν.

Τον τελευταίο χρόνο το U.S. Centers for Disease Control and Prevention, γνωστό σε μας από τον κορονοϊό και τα εμβόλια, διαπίστωσε ότι 4.100 παιδιά παρουσίασαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες κ.ά., τα 287 από αυτά χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ και 2 πέθαναν.

Μια μελέτη που ακολούθησε και έγινε σε 25 είδη συμπληρωμάτων Μελατονίνης διαπίστωσε ότι πολλά από αυτά περιείχαν από 74% έως 347% περισσότερη Μελατονίνη από αυτήν που ανέγραφαν στις οδηγίες τους. Μερικά μάλιστα περιείχαν και μαριχουάνα (CBD), χωρίς να το αναφέρουν.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στις 25 Απριλίου στο γνωστότατο Ιατρικό Περιοδικό  Journal of the American Medical Association, (doi:10.1001/jama.2023.2296). Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι δεν προκάλεσαν ιδιαίτερη έκπληξη ούτε στους γιατρούς ούτε σε κανένα υπεύθυνο, μια και όλοι γνωρίζουν ότι τα διαιτητικά συμπληρώματα κυκλοφορούν ελεύθερα χωρίς κανένας να ελέγχει τι περιέχουν. Φαίνεται λοιπόν ότι τελικά κανένας δεν είναι υπεύθυνος ούτε θα γίνει κάτι μια και «Για όλα φταίνε οι γκόμενες οι πρώην και οι επόμενες» όπως λέει και το γνωστό τραγούδι.

Δείτε και άλλα νέα για την Μελατονίνη στην αρχική σελίδα του www.myoskeletiko.com στην ενότητα "Οιδα ότι ουδέν οίδα"