02-06-2022

Πόνος και Μοναξιά. Ευρήματα από μια σύγχρονη κλινική μελέτη. Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιαδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletetiko.com).

Πόνος και Μοναξιά. Ευρήματα από μια σύγχρονη κλινική μελέτη.

Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιαδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletetiko.com).

 

Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια University of Health Sciences, Medical Informatics and Technology (UMIT, Hall, Austria) και University of the Balearic Islands (Palma de Mallorca, Spain), μελέτησαν τον πόνο που προκαλούσε η συνεχής αλγεινή πίεση στο σώμα, σε 48 μικτά από πλευράς φύλου ζευγάρια με ένα ειδικό ερωτηματολόγιο δομημένο ποσοτικά.

Τα αποτελέσματά τους έδειξαν ότι ακόμη και η απλή παρουσία κάποιου, χωρίς απαραίτητα επαφή, σωματική ή λεκτική, μείωνε σημαντικά την αρνητική αντίδραση αλλά και αύξανε την αντοχή των ανθρώπων στον πόνο.

Εάν μάλιστα υπήρχε και επαφή, λεκτική ή σωματική (χάδι), το θετικό αποτέλεσμα γινόνταν πιο έντονο.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Ιατρικό Σκανδιναβικό περιοδικό του Πόνου, ένα από τα πλέον έγκυρα περιοδικά του κόσμου που κυκλοφορεί διεθνώς αλλά κυρίως στην Σουηδία, μια χώρα που οι κάτοικοί της είναι τα διεθνή πρότυπα της μοναχικής ζωής (Duschek S., et al. DOI: 10.1515/sjpain-2019-0025).

Αλλωστε η Σουηδέζα ηθοποιός Greta Garbo είπε κάποτε: Ποτέ δεν είπα, «θέλω να είμαι μόνη». Είπα μόνο, «αφήστε με ήσυχη». Υπάρχει τεράστια διαφορά!

Τα τελευταία χρόνια, θεραπευτικές διαδικασίες που τις εφαρμόζει ο άνθρωπος αυτόματα χιλιάδες χρόνια, επιβεβαιώνονται επιστημονικά. Ισως θα πρέπει σαν γιατροί πλην της ψυχρής συνταγογράφησης να λέμε και 5-10 λογάκια πιο ανθρώπινα στους ασθενείς μας που πονούν. Ισως τα ξέρουν και τα εφαρμόζουν αυτόματα, αλλά έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα εάν τα πει και ο γιατρός.

Ο Μπέρναρντ Σω ο μεγάλος συγγραφέας και νομπελίστας είχε πει: Τα αισιόδοξα ψέματα έχουν τόσο τεράστια θεραπευτική αξία, ώστε ο γιατρός που δεν ξέρει να τα λέει με πειστικό τρόπο, έχει διαλέξει λάθος επάγγελμα.