20-01-2022

Οσοι γερνούν χωρίς να ωριμάζουν, πίνουν κολλαγόνο! Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).

Οσοι γερνούν χωρίς να ωριμάζουν, πίνουν κολλαγόνο!

Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).

 

Το άρθρο αυτό γράφτηκε το 2015. Την εποχή των Μνημονίων. Πιστεύω ότι ελάχιστα έχουν αλλάξει από τότε μέχρι σήμερα. Οι ασθενείς θα είναι ίδιοι και για τα επόμενα 100 χρόνια ενώ αντίθετα ίσως κάποιες από τις ουσίες και τις μεθόδους της συμπληρωματικής ιατρικής θα αποδειχθεί ότι τελικά έχουν ουσιαστικές θεραπευτικές ικανότητες και δεν δρουν μόνο σαν placebo.

Πριν 8 περίπου χρόνια, για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, οι ολιστικές και άλλες παρόμοιες θεραπείες, δηλαδή συμπληρώματα, βελονοθεραπεία, κολλαγόνο, μαγνητικά βραχιόλια, γιόγκα, ειδικές δίαιτες και γυμναστικές ασκήσεις και πολλά άλλα, ξεπέρασαν σε εκατομμύρια δολάρια τα επίσημα φάρμακα και τις ειδικές θεραπείες που συστήνει η κλασική Ιατρική και απ ότι λένε οι στατιστικές η τάση αυτή συνεχίζεται και διογκώνεται.

«Σήμερα (2022) τα κλασικά φάρμακα στις ΗΠΑ πλησιάζουν τα 350 εκατ. δολ. Και η Ολιστική θεραπεία τα 6 τρισεκατομμύρια δολ.» (https://www.jaygroup.com/health-wellness-industry/, https://www.statista.com/topics/1719/pharmaceutical-industry/).

Επίσημες επιδημιολογικές μελέτες λένε ακόμη ότι ένας στους δύο ασθενείς που πάσχουν από χρόνιο πόνο, εφαρμόζουν ή έχουν ήδη εφαρμόσει, 2 ή περισσότερες από τις εναλλακτικές θεραπείες που έχουν ακριβοπληρώσει.

Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, θα πίστευε κανείς, ότι επειδή οι τιμές των κλασικών φαρμάκων, έχουν κατεβεί στα Τάρταρα, οι ασθενείς θα τα προτιμούσαν έναντι των εναλλακτικών θεραπειών που τις περισσότερες φορές είναι μέχρι και 500% και πλέον ακριβότερες. Τα φάρμακα ιδιαίτερα που έχουν να κάνουν με την καταπολέμηση των γηρατειών είτε των αρθρώσεων είτε του δέρματος, όπως π.χ. το πόσιμο κολλαγόνο  ανάλογα με την εταιρεία και τον όγκο του, στοιχίζει από 30 έως 300 ευρώ τον μήνα. Αυτά τα φάρμακα αγοράζονται φανατικά από ηλικιωμένες και μη γυναίκες που διαμαρτύρονται για την ακρίβεια στα supermarket, την μείωση των συντάξεων, την αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης και όλων των άλλων μέτρων που λαμβάνει συνεχώς ο όποιος υπεύθυνος υπουργός οικονομικών. Eχω την εντύπωση ότι όταν η Τρόϊκα και αυτός παίρνουν τα διάφορα οικονομικά μέτρα, περνούν πρώτα και τσεκάρουν τις τιμές των καλλυντικών και άλλων σχετικών προϊόντων αντιγήρανσης στα φαρμακεία. Οσο ψηλότερα είναι αυτά τόσο κόβουν τις συντάξεις!

«Μεταγενέστερη  μελέτη (2018) έδειξε ότι οι ασθενείς ξόδευαν στην Ελλάδα των μνημονίων, 600 εκατομμύρια και πλέον ευρώ κάθε χρόνο για την αγορά συμπληρωμάτων διατροφής. «Ναυτεμπορική»

Οσον αφορά την καθαρά ιατρική μου προσέγγιση. Είμαι σίγουρος ότι το 80% των ασθενών μου έχουν εφαρμόσει κάποια συμπληρωματική/εναλλακτική θεραπεία χωρίς να με έχουν ρωτήσει. Θεωρώ μάλιστα τον εαυτό μου τυχερό, που μερικές από αυτές, συνεχίζουν να έρχονται σε μένα και ακόμη λιγότερες με εμπιστεύονται ώστε να με ρωτήσουν ποια είναι η γνώμη μου, πάντα εκ των υστέρων.

Το κλασικό ερώτημα που μου γίνεται είναι: «Γιατρέ μου, μια φίλη μου πίνει κολλαγόνο και αισθάνεται πολύ καλύτερα, ποια είναι η γνώμη σας, το κολλαγόνο στις αρθρώσεις είναι αποτελεσματικό ή όχι;»

Την αρχή της καριέρας μου σαν νεαρός γιατρός θύμωνα και προσπαθούσα να την πείσω με βιβλιογραφικά δεδομένα ότι τα αποτελέσματα των περισσοτέρων από αυτές τις θεραπείες δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένα, όπως γίνεται στα κλασικά φάρμακα και ότι κακώς τα παίρνουνε διότι μπορεί να έχουν απρόσμενες παρενέργειες.

Οταν μεγάλωσα σαν γιατρός και με ρωτούσαν την ίδια ερώτηση, τους έλεγα ότι όταν δοκιμάζουμε τα φάρμακα με διπλές τυφλές μελέτες, παρατηρούμε ότι ασθενείς που παίρνουν χαπάκια που περιέχουν αλεύρι ή ζάχαρη, έχουν το ίδιο καλό αποτέλεσμα με αυτούς που παίρνουν το κανονικό φάρμακο σε ποσοστό που ξεπερνά το 30%. H θετική αντίδραση στο ψεύτικο φάρμακο ονομάζεται στην Ιατρική, φαινόμενο placebo.

Τώρα που ωρίμασα σαν γιατρός, όταν μου κάνουν την τιμή και με ενημερώνουν για όποια παρασπονδία έχουν κάνει κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους, απλώς λέγω ότι «εάν κάποιος ασθενής μου αισθάνεται καλά με ότι αποφάσισε να κάνει, εγώ αισθάνομαι υπέροχα, ακόμη και εάν δεν κάνει αυτά που του έχω συστήσει να κάνει». Ισως εάν ήμουνα παιδίατρος να είχα διαφορετική άποψη, αλλά είμαι γιατρός ενηλίκων και ελευθέρων ασθενών.

Ο Γάλλος φιλόσοφος Jean-Paul Sartre είχε γράψει: Ο άνθρωπος είναι απόλυτα ελεύθερος και γι αυτό είναι και απόλυτα υπεύθυνος!