24-01-2022

Οστεοαρθρίτιδα γονάτων και αντικαταθλιπτικά. Μήπως η FDA κάνει λάθος; Κων/νος Σαρόπουλος, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Δ/ντής Η΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν (konsaropoulos@gmail.com)

Οστεοαρθρίτιδα γονάτων και αντικαταθλιπτικά. Μήπως η FDA κάνει λάθος;

Κων/νος Σαρόπουλος, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Δ/ντής Η΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν (konsaropoulos@gmail.com)

 

Το αντικαταθλιπτικό ντουλοξετίνη είναι ένα από τα φάρμακα εκλογής στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου, με ή χωρίς νευροπαθητικά στοιχεία, καθώς αναστέλλει την προσυναπτική επαναπρόσληψη των μονοαμινεργικών νευροδιαβιβαστών, Σεροτονίνης και Νορεπινεφρίνης, στο κεντρικό νευρικό σύστημα και ενισχύει την κατιούσα οδό αναστολής του πόνου.

Πράγματι οι περισσότερες κατευθυντήριες οδηγίες των επιστημονικών εταιρειών που ασχολούνται με το μυοσκελετικό σύστημα και τον πόνο την προτείνουν στις κατευθυντήριες οδηγίες τους. Ωστόσο μια νέα διπλή τυχαιοποιημένη μελέτη ανοιχτής ετικέτας από την Ολλανδία έδειξε ότι η ντουλοξετίνη δεν βοήθησε στη διαχείριση του πόνου στην χρόνια οστεοαρθρίτιδα ισχίου ή γόνατος.

Στη συγκεκριμένη μελέτη αξιολογήθηκαν 132 ασθενείς οι οποίοι είχαν ανεπαρκή ανταπόκριση στην παρακεταμόλη και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, οι οποίοι χωρίστηκαν σε 2 ομάδες. Οι 66 εξ αυτών έλαβαν τη συνήθη φροντίδα και στους υπόλοιπους 66 προστέθηκε και ντουλοξετίνη.

Οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν διαφορές στον πόνο που εκτιμήθηκε στους 3 και στους 12 μήνες με την κλίμακα WOMAC ανάμεσα στις 2 ομάδες.

Επίσης, η ντουλοξετίνη δεν έδειξε επιπρόσθετη θετική επίδραση στην υποομάδα των ασθενών με κεντρική ευαισθητοποίηση, δηλαδή εκείνους που συγκέντρωσαν βαθμολογία μεγαλύτερη του 12 στο ερωτηματολόγιο pain DETECT, που είναι και το κατώτερο όριό του. Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν πως το αποτέλεσμα της εργασίας τους για τον κεντρικό πόνο χρειάζεται επιβεβαίωση από άλλη μελέτη.

 

Πηγή: Jacoline J. van den Driest, Dieuwke Schiphof, Aafke R. Koffeman, Marc A. Koopmanschap, Patrick J.E. Bindels, Sita M.A. Bierma-Zeinstra. Duloxetine Does Not Alleviate Pain in Chronic Osteoarthritis. Arthritis & Rheumatology 2022.