11-01-2022

Θεραπεία Οστεοπόρωσης με Αλενδρονάτη επηρεάζει ή όχι την Χοληστερίνη;;; Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko.com).

Θεραπεία Οστεοπόρωσης με Αλενδρονάτη επηρεάζει ή όχι την Χοληστερίνη;;;

Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko.com).

 

Επειδή η Οστεοπενία-Οστεοπόρωση αφορά συνήθως μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες κάποιας ηλικίας, οι οποίες παρουσιάζουν παράλληλα και διαταραχές του λιπιδαιμικού προφίλ τους και ιδιαίτερα άνοδο της χοληστερίνης, οι Karimifard M., και συν. (J Res Med Sci. 2021;26:52. doi: 10.4103/jrms.JRMS_579_19. eCollection 2021), μελέτησαν το λιπιδαιμικό προφίλ 60 γυναικών με Οστεοπενία-Οστεοπόρωση αλλά και προδιαβήτη, με μία τριπλή τυφλή RCT μελέτη για 3 μήνες. Στις μισές από αυτές χορήγησαν Αλενδρονάτη στις συνηθισμένες δόσεις και στις υπόλοιπες placebo.

Στο τέλος της μελέτης συνέκριναν τα επίπεδα της ολικής χοληστερίνης, της HDL, της LDL, των τριγλυκεριδίων, των ολικών λιπιδίων και της αντίστασης στην ινσουλίνη, τόσο στις γυναίκες οι οποίες έλαβαν Αλενδρονάτη όσο και σε αυτές οι οποίες έλαβαν placebo.

Η εμπεριστατωμένη στατιστική ανάλυση με όλους τους πιθανούς εξωγενείς και ενδογενείς παράγοντες οι οποίοι θα μπορούσαν να επηρεάσουν το λιπιδαιμικό προφίλ αυτών των γυναικών έδειξε ότι δεν υπήρξε καμία διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων δηλαδή της Αλενδρονάτης και των μαρτύρων.

Επειδή πολλές από τις ασθενείς μας με Οστεοπενία-Οστεοπόρωση, όταν τους συστήνουμε θεραπεία με Αλενδρονάτη, ανησυχούν και μας ρωτούν εάν υπάρχει κίνδυνος να επηρεαστούν αρνητικά τα επίπεδα της χοληστερίνης τους, η παραπάνω πρόσφατη εργασία, μας δίνει την δυνατότητα να τις καθησυχάζουμε με ασφάλεια.