29-08-2021

Μήπως θα πρέπει να μάθουμε σωστά κάποιους κοινούς Ιατρικούς όρους ;;; Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης. Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).

Μήπως θα πρέπει να μάθουμε σωστά κάποιους κοινούς Ιατρικούς όρους ;;;

Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης. Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).

 

Η αλήθεια είναι ότι στην χώρα μας γράφονται ελάχιστα ιατρικά βιβλία. Η άμεση απάντηση είναι: «διότι δεν υπάρχει κοινό να τα διαβάσει»!  Τα περισσότερα ιατρικά βιβλία που κυκλοφορούν είναι μεταφράσεις από ξένα συγγράμματα και συνήθως πανάκριβα, παρόλα αυτά φαίνεται ότι γιαυτά υπάρχει κοινό!

Προσωπικά πιστεύω ότι η καταγραφή μιας ιατρικής γνώσης πάνω σε κάποιο θέμα, από κάποιον ή κάποιους, δεν θα πρέπει να είναι απλώς μια παράθεση «εν σειρά» άρθρων από την διεθνή βιβλιογραφία, αλλά να συνοδεύεται και από μια θετική ή αρνητική  κριτική στο συγκεκριμένο ιατρικό θέμα. Το εάν η κριτική αυτή θα είναι σωστή ή λάθος, είναι ένα θέμα που θα το κρίνει η ιστορία.

Αλλά για να γράψεις ένα βιβλίο στα Ελληνικά χρειάζεται να γνωρίζεις κάποια βασικά Ελληνικά. Κάποιος είπε ότι οι Ελληνες ίδρυσαν μια αυτοκρατορία πριν 2.500 χρόνια η οποία εξακολουθεί και κυριαρχεί σε όλη την ανθρωπότητα και είναι «η Αυτοκρατορία της Ελληνικής Γλώσσας». Οι Ελληνικές λέξεις, ακόμη και σήμερα, που μιλάμε και γράφουμε όλοι αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά κ.ά. χρησιμοποιούμε πανάρχαιες Ελληνικές λέξεις, αν και τις περισσότερες φορές ούτε εμείς το γνωρίζουμε. Τουλάχιστον ας τις χρησιμοποιούμε σωστά!!!

Σύμφωνα με πολλά λεξικά ο συστηματικός είναι αυτός που διαθέτει τάξη, οργάνωση. Δηλαδή δεν δρα αυθόρμητα παρορμητικά ή τυχαία. Δουλεύει δηλαδή με σύστημα.

Μπορείτε να φανταστείτε έναν Ερυθυματώδη Λύκο, δηλαδή έναν Κόκκινο Λύκο, να δουλεύει με σύστημα και όχι ανοργάνωτα και παρορμητικά και να καταστρέφει τα διάφορα οργανικά συστήματα του σώματός μας  (νευρικό, μυοσκελετικό, καρδιαγγειακό κ.ά); Μήπως ένας Μπλε Λύκος θα ήταν πιο συστηματικός οργανώνοντας ένα επιτελικό κράτος;

Σκέφτομαι λοιπόν ότι καιρός είναι να μάθουμε να χρησιμοποιούμε τις λέξεις σωστά και να ονομάζουμε τον Ερυθηματώδη Λύκο Συστημικό. Δηλαδή μια νόσο που προσβάλλει πολλά από τα οργανικά συστήματα του σώματος μας.  

Ούτως  ή άλλως και οι δύο λέξεις προέρχονται από το αρχαίο Ελληνικό ρήμα συνίστημι η δε δεύτερη αφού ήρθε σαν αντιδάνειο από τα αγγλικά.

Ελπίζω κάποια στιγμή να διορθωθεί αυτός ο όρος στα σωστά Ελληνικά. Είναι μια ακόμη δουλειά που αφήνουμε εμείς οι παλαιότεροι στους νεώτερους Ρευματολόγους.