10-09-2021

Ποιο κράτος έχει το καλύτερο σύστημα υγείας στον κόσμο; Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, myoskeletiko@gmail.com.

Ποιο κράτος έχει το καλύτερο σύστημα υγείας στον κόσμο;

Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, myoskeletiko@gmail.com.

 

Γράφοντας πρόσφατα κάποιο άρθρο για το επόμενο βιβλίο μου και χρησιμοποιώντας διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα για την νόσο από την βιβλιογραφία, σκόνταψα αρκετές φορές στο ερώτημα του τίτλου: Ποιο κράτος έχει το καλύτερο σύστημα υγείας στον κόσμο; Μια τεκμηριωμένη απάντηση θα με βοηθούσε να έχω σαφή επιδημιολογικά δεδομένα όχι μόνο για τον επιπολασμό της νόσου αλλά και για τον τρόπο που ένα κράτος διαχειρίζεται σωστά αυτή την νόσο προς όφελος των κατοίκων του.

Το ερώτημα ενισχύεται σε σπουδαιότητα όταν κάποιος παρακολουθήσει στην τηλεόραση τις καθημερινές και κουραστικές αντεγκλήσεις μεταξύ των αντιπροσώπων των διαφόρων ελληνικών κομμάτων για την επίδραση που είχε η πανδημία του κορωνοϊού στο δικό μας εθνικό σύστημα υγείας.

Οπως πάντα για να βρω μια απάντηση σε κάποιο ερώτημα απευθύνθηκα στον παντογνώστη Dr Google.

Λοιπόν για να μην κουράζω με λεπτομέρειες τον αναγνώστη τα συμπεράσματα μου από την εμβριθή ανάγνωση της σχετικής βιβλιογραφίας είναι τα εξής:

  1. Οι ΗΠΑ δεν έχουν το καλύτερο σύστημα υγείας και σύμφωνα με μερικούς στατιστικούς πίνακες είναι χειρότερο και από αυτό της Ελλάδας! Αρα μην πιστεύετε στα σχετικά σήριαλ στην τηλεόραση!
  2. Κάθε σχετικό άρθρο, ανάλογα με τα προσωπικά «πιστεύω» του αναλυτή ή με τον τρόπο στατιστικής ανάλυσης της ερώτησης του τίτλου, στις 10 πρώτες χώρες πάντα υπερέχουν κάποιες για τις οποίες στις καθημερινές σχετικές αναφορές από τα ΜΜΕ, σπανιότατα αναφέρονται σαν πρότυπα συστημάτων υγείας όπως π.χ. η Νότιος Κορέα, η Ταϊβάν ή το Ομάν.
  3. Αντίθετα στις 10 πρώτες αναφέρονται συχνά άλλες όπως το Βέλγιο, το Ενωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Πορτογαλία κ.ά. για τις οποίες αφενός οι εντυπώσεις ατόμων-ασθενών που έχουν ζήσει σε αυτές, είναι τελείως αντίθετες με αυτά που αναφέρουν οι στατιστικές και αφετέρου για την αντιμετώπιση της πρόσφατης πανδημίας, οι επιδόσεις τους μετά βίας κατόρθωσαν να πλησιάσουν τον μέσο όρο των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών.
  4. Σε υγειονομικά συστήματα μέσης κατάταξης, η μεγάλη οικονομική επιφάνεια του ασθενούς βοηθά περισσότερο στην παροχή της βέλτιστης νοσοκομειακής φροντίδας ξενοδοχειακού επιπέδου αλλά πολύ λίγο στην παροχή του βέλτιστου διαγνωστικού και θεραπευτικού αποτελέσματος.
  5. Προσωπικά νομίζω ότι δεν υπάρχει τέλειο σύστημα υγείας στον κόσμο. Η τελειότητα κάποιου συστήματος εξαρτάται από πάρα πολλές παραμέτρους, τόσο αντικειμενικές όσο και προσωπικές που είναι αδύνατον να αξιολογηθούν, ιδιαίτερα οι τελευταίες οι οποίες στην αξιολόγηση ειδικά των συστημάτων υγείας παίζουν κυρίαρχο ρόλο.
  6. Το τέλειο σύστημα υγείας για τους ανθρώπους ίσως υπάρχει στον Παράδεισο, αλλά δυστυχώς εκεί κανείς δεν το χρειάζεται!