07-07-2021

Τελικά η Ινομυαλγία αποδείχθηκε αυτοάνοση νόσος !!! Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).

Τελικά η Ινομυαλγία αποδείχθηκε αυτοάνοση νόσος !!!

Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com). 

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Ψυχιατριακής και Νευροφυσιολογίας του King’s College του Λονδίνου, μαζί με αντίστοιχους επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Liverpool και του Σουηδικού Karolinska Institute απέδειξαν πειραματικά ότι τα κλινικοεργαστηριακά ευρήματα της Ινομυαλγίας είναι αποτέλεσμα της δράσης ειδικών αντισωμάτων στον οργανισμό, τα οποία ευαισθητοποιούν τις απολήξεις των νεύρων του πόνου και προκαλούν τα χαρακτηριστικά διάχυτα άλγη της Ινομυαλγίας.

Για να το αποδείξουν απομόνωσαν κάποια αντισώματα από τον ορό ατόμων που έπασχαν από Ινομυαλγία και τα χορήγησαν σε ποντίκια. Τα τελευταία ανέπτυξαν μετά από 15 ημέρες παρόμοια συμπτώματα και κλινικά σημεία με αυτά των ινομυαλγικών ασθενών, δηλαδή ευαισθησία στον πόνο, μυϊκή αδυναμία, μείωση της κινητικότητας και ελάττωση των μικρών νευρικών ινών στο δέρμα στις περιοχές με υπερβολική ευαισθησία. Τα συμπτώματα διατηρήθηκαν όσο διατηρήθηκαν και τα αντισώματα στο αίμα των ποντικών.

Τα ευρήματα αυτά σύμφωνα με τους ερευνητές αποδεικνύουν ότι το αίτιο της Ινομυαλγίας είναι ανοσολογικό και η νόσος είναι αυτοάνοση, άρα εύκολα πλέον θα μπορούν να απομονωθούν τα υπεύθυνα αντισώματα και να δημιουργηθούν ειδικές αιματολογικές εξετάσεις που θα τα απομονώνουν και θα μετρούν τα επίπεδά τους στο αίμα.

Ακόμη σαν ανοσολογική νόσος θα μπορεί κάποιος να την θεραπεύσει με φάρμακα που χορηγούμε και για τις άλλες αυτοάνοσες νόσους ή με άλλα πιο ειδικά φάρμακα στο άμεσο μέλλον.

Τα νέα αυτά είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα διότι η Ινομυαλγία είναι μια νόσος που προσβάλλει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη η οποία μέχρι σήμερα δεν είχε θεραπεία. 

 

Πηγή= Andreas Goebel, Emerson Krock, Clive Gentry, Mathilde R. Israel, Alexandra Jurczak, Carlos Morado Urbina, Katalin Sandor, Nisha Vastani, Margot Maurer, Ulku Cuhadar, Serena Sensi, Yuki Nomura, Joana Menezes, Azar Baharpoor, Louisa Brieskorn, Angelica Sandström, Jeanette Tour, Diana Kadetoff, Lisbet Haglund, Eva Kosek, Stuart Bevan, Camilla I. Svensson, David A. Andersson. Passive transfer of fibromyalgia symptoms from patients to miceJournal of Clinical Investigation, 2021; 131 (13) DOI: 10.1172/JCI144201