02-07-2021

Η φλεγμονή των αρθρώσεων και του δέρματος (ψωρίαση) εξαρτάται και από την δίαιτα. Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).

Η φλεγμονή των αρθρώσεων και του δέρματος (ψωρίαση) εξαρτάται και από την δίαιτα.

Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).

 Αρκετά πειραματικά δεδομένα, τα τελευταία χρόνια έχουν προσφέρει  ενδείξεις ότι η υγεία του δέρματος και των αρθρώσεων εξαρτώνται και από την ποιότητα του εντερικού μικροβιώματος. Πιστεύεται πλέον από αρκετούς ότι η αλλαγή της δίαιτας σε ένα άτομο μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή του δέρματος ψωριασικού τύπου όπως και σε φλεγμονώδεις εξάρσεις στις αρθρώσεις.

Ενα πολύ πρόσφατο άρθρο στο Journal of Investigative Dermatology, ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, αναφέρει ότι μετά από ειδικά πειράματα σε ποντίκια κατορθώθηκε να αποδειχθεί ότι όταν αυτά διατρέφονται αποκλειστικά με δίαιτα που περιέχει πολλά σάκχαρα και λίπη για ένα μήνα τότε εκδηλώνουν φλεγμονές στις αρθρώσεις και στο δέρμα αντίστοιχες των ψωριασικών στους ανθρώπους.

Στα πειραματόζωα αυτά όταν αλλάξουμε την δίαιτά τους με μία περισσότερο ποικίλη δίαιτα οι φλεγμονές μειώνονται σημαντικά. Με απλά λόγια σε άτομα που παρουσιάζουν φλεγμονές στο δέρμα (ψωρίαση) και τις αρθρώσεις η Δυτική ονομαζόμενη δίαιτα που περιέχει πολύ λίπος και σάκχαρο προκαλεί φλεγμονώδη έξαρση. Αντίθετα εάν χορηγήσουμε Μεσογειακή δίαιτα που χαρακτηρίζεται από την ποικιλία των συστατικών της τα κλινικά συμπτώματα ελαττώνονται.

Τα ευρήματα αυτά για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνουν την αντιφλεγμονώδη δράση της Μεσογειακής Δίαιτας και ίσως θα πρέπει να την προτείνουμε σαν μία ήπια θεραπευτική δυνατότητα στα άτομα με φλεγμονές του δέρματος και των αρθρώσεων.

 Πηγή = Zhenrui Shi, Xuesong Wu, Clarissa Santos Rocha, Matthew Rolston, Emma Garcia-Melchor, Mindy Huynh, Mimi Nguyen, Timothy Law, Kelly N. Haas, Daisuke Yamada, Neal L. Millar, Yu-Jui Yvonne Wan, Satya Dandekar, Samuel T. Hwang. Short-Term Western Diet Intake Promotes IL-23‒Mediated Skin and Joint Inflammation Accompanied by Changes to the Gut Microbiota in Mice. Journal of Investigative Dermatology, 2021; 141 (7): 1780 DOI: 10.1016/j.jid.2020.11.032