09-06-2021

Οστεοπόρωση και άνδρες. Υπάρχουν νεώτερα;; Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).

Οστεοπόρωση και άνδρες. Υπάρχουν νεώτερα;;

Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com). 

 

Το θέμα της Οστεοπόρωσης των ανδρών είναι ένα αρκετά δευτερεύον θέμα για τους γιατρούς και το κοινωνικό σύνολο. Θα μπορούσε κάποιος να το συνοψίσει σε μία απλή φράση: Οι άνδρες πάσχουν σπανιότερα από της γυναίκες της ίδιας ηλικίας από Οστεοπόρωση, αλλά όταν πάθουν κάταγμα πεθαίνουν πολύ συχνότερα από αυτές.

Ενα πολύ πρόσφατο άρθρο (editorial) στο περιοδικό The Lancet Diabetes and Endocrinology (DOI:https://doi.org/10.1016/S2213-8587(20)30408-3) δίνει μια πρόσφατη εικόνα της κατάστασης στην θέμα «Οστεοπόρωση και άνδρες».

Σύμφωνα με αυτό 8 έως 9 εκατομμύρια κατάγματα καταγράφονται κάθε χρόνο στον πλανήτη και το 20-25% αφορά άνδρες. Τα περισσότερα από αυτά φυσικά αφορούν σοβαρά κατάγματα και ιδιαίτερα του ισχίου μια και η καταγραφή όλων των άλλων είναι δύσκολη, διότι, όπως γνωρίζουμε από άλλες παλαιότερες πηγές, είτε είναι ολιγοσυμπτωματικά και δεν προστρέχουν οι ασθενείς στον γιατρό, όπως π.χ. τα κατάγματα της σπονδυλικής στήλης, είτε  αντιμετωπίζονται εκτός νοσοκομείων σε ιδιωτικά ιατρεία, όπως τα κατάγματα του καρπού (Colles). Αρα τα οστεοπορωτικά κατάγματα πρέπει να είναι πολλά περισσότερα.

Σε μια πρόσφατη μελέτη η οποία αφορούσε 9876 άνδρες πάνω από 65 ετών, βρέθηκε ότι έπασχαν από οστεοπορωτικό κάταγμα ΟΜΣΣ το 31%, από κάταγμα Ισχίου το 27,9% και από κάταγμα ποδοκνημικής το 9,8%. Δυστυχώς μόνο το 2,1% από αυτούς είχε διαγνωσθεί ότι έπασχε από Οστεοπόρωση και είχε λάβει την κατάλληλη αγωγή. Το 2,8% είχε διαγνωσθεί αλλά δεν είχε λάβει την κατάλληλη αγωγή και το 2,3% έλαβε την κατάλληλη αγωγή χωρίς να έχει τεθεί η διάγνωση. Απ όλους αυτούς τους άνδρες ποσοστό λιγότερο από το 6% είχε μετρήσει την οστική του μάζα έστω και μία φορά στη ζωή του.

Τα αποτελέσματα αυτά είναι απογοητευτικά διότι εδώ και μια 20ετία περίπου αρκετές μελέτες (Kanis J.A.,et al. Osteoporos Int. 2000; 11: 669) είχαν δείξει ότι στα άτομα πάνω από 50 ετών η Οστεοπόρωση είναι τόσο συχνή ώστε περίπου το 50% των γυναικών και το 25% των ανδρών πάσχουν από αυτή και είναι σίγουρο ότι τα άτομα αυτά θα πάθουν στο υπόλοιπο της ζωής τους κάποιο οστεοπορωτικό κάταγμα έστω και μικρό.

Δυστυχώς 20 χρόνια μετά  σε πολλές χώρες του πλανήτη, από τις θεωρούμενες ως προηγμένες, ελάχιστοι ασχολούνται διαγνωστικά και θεραπευτικά με την ανδρική Οστεοπόρωση.

Περαστικά μας!!!.