02-06-2021

Πόσο αληθινή είναι η άποψη ότι η φυσική άσκηση προλαμβάνει ή/και θεραπεύει την Οστεοπόρωση; Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).

Πόσο αληθινή είναι η άποψη ότι η φυσική άσκηση προλαμβάνει ή/και θεραπεύει την Οστεοπόρωση;

Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).

 

Σε όλες τις τηλεοπτικές εκπομπές, σε όλα τα ποικίλης ύλης περιοδικά, κάθε τόσο, υπάρχει κάποιος ασχολούμενος, όπως δηλώνει, με την Οστεοπόρωση, με υγειονομικές γνώσεις ή όχι, ο οποίος έχει μια ολοκληρωμένη και σαφή  άποψη ότι η φυσική  άσκηση βοηθά στην πρόληψη της Οστεοπόρωσης.

Το περίεργο είναι ότι στον αντίποδα ή καλύτερα σε διαμετρικά αντίθετη θέση, ευρίσκονται κάποιοι ειδικοί οστεοπορωλόγοι (δόκιμος όρος ή όχι) οι οποίοι δεν φαίνεται να έχουν καταλήξει εάν πράγματι η φυσική άσκηση βοηθά στην πρόληψη ή την θεραπεία της Οστεοπόρωσης, ιδιαίτερα σε άτομα άνω των 65 ετών.

Πριν κάποιους μήνες (2020) μία ομάδα από ειδικούς αποφάσισε να διερευνήσει το θέμα και δημοσίευσε μία ανασκόπηση 59 σχετικών μελετών, η οποία περιείχε 12 μελέτες παρατήρησης και 47 κλινικές μελέτες που  είχαν δημοσιευθεί σε διάφορα περιοδικά τα τελευταία χρόνια (Pinheiro, M.B., et alInt J Behav Nutr Phys Act 17, 150 (2020).

Τα τελικά αποτελέσματα για μία ακόμη φορά δεν ήταν σαφή και οι ερευνητές κατέληξαν ότι η φυσική άσκηση βοηθά πιθανόν στην βελτίωση της οστικής μάζας στην περιοχή της οσφυϊκής μοίρας αλλά όχι ιδιαίτερα στο Ισχίο.

Τοσο η μελέτη αυτή όπως και κάποιες σχετικές άλλες μας βοηθούν να καταλήξουμε στα εξής τέσσερα συμπεράσματα:

1) Είναι γνωστό και πλήρως τεκμηριωμένο ότι η συνεχής κατάκλιση προκαλεί βαρύτατη Οστεοπόρωση και πολλαπλά κατάγματα. Αρα μια προσπάθεια να κινητοποιήσουμε κάποιον ασθενή οπωσδήποτε είναι καλύτερο από να τον αφήσουμε ακίνητο στο κρεβάτι.

2) Το πόσο θα κινητοποιήσουμε έναν ασθενή και με ποιον τρόπο, εξαρτάται από την κατάστασή του, σωματική και ψυχική. Δεν φαίνεται να υπάρχουν κανόνες, κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή!

3) Είναι τελείως λάθος και εξαιρετικά επικίνδυνο να προσπαθούμε να πείσουμε τον κόσμο ότι η φυσική άσκηση μόνο, χωρίς φάρμακα, μπορεί να θεραπεύσει ένα άτομο που πάσχει ήδη από Οστεοπόρωση ή από σοβαρή Οστεοπενία.

4) Η καλύτερη φυσική άσκηση και η μόνη που μπορεί να εφαρμοστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, για τα περισσότερα άτομα πάνω από 65 ετών είναι το περπάτημα, το οποίο βοηθά στην βελτίωση της υπέρτασης, της παχυσαρκίας, της κατάθλιψης, του διαβήτη και πιθανόν της θεραπείας Οστεοπόρωσης.

Αρα τουλάχιστον μέχρι σήμερα μόνον η φυσική άσκηση δεν προλαμβάνει, ούτε θεραπεύει μια Οστεοπόρωση.