11-03-2021

Πως η πανδημία Covid-19 επηρέασε την οστεοπόρωση. Μια παγκόσμια έρευνα των IOF-NOF-ESCEO. Κων/να Κούρου, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Επιμ. Α΄ Ερρίκος Ντυνάν (drdkourou@gmail.com)

Πως η πανδημία Covid-19 επηρέασε την οστεοπόρωση. Μια παγκόσμια έρευνα των IOF-NOF-ESCEO.

Κων/να Κούρου, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Επιμ. Α΄ Ερρίκος Ντυνάν (drdkourou@gmail.com)

 

Η πανδημία COVID-19 είχε σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία του παγκόσμιου πληθυσμού  άμεσα από την μεγάλη συχνότητα της νόσου και έμμεσα από την σχετική παραμέληση στην αντιμετώπιση όλων των χρόνιων νοσημάτων.

Το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης και το Εθνικό Ίδρυμα Οστεοπόρωσης για να εξακριβώσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας στη διαχείριση της οστεοπόρωσης διεξήγαγαν μια παγκόσμια έρευνα με την εξής μεθοδολογία: Το σχετικό ερωτηματολόγιο διανεμήθηκε ηλεκτρονικά σε δείγμα από μέλη και των δύο Ιδρυμάτων και συμπεριλάμβανε πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία, την ειδικότητα των συμμετεχόντων, το ποσοστό της ιατρικής αντιμετώπισης σε φυσικό χώρο, την τροποποίηση των παραγόντων αξιολόγησης του κινδύνου οστεοπόρωσης, την τηλε-ιατρική δυνατότητα διάγνωσης και τροποποίησης της θεραπείας των πασχόντων.

 Οι απαντήσεις συγκεντρώθηκαν, έγινε ποσοτική ανάλυση του δείγματος και τα ποιοτικά και ποσοτικά ευρήματα αξιολογήθηκαν επισταμένα και σε βάθος. Απαντήσεις ελήφθησαν από 209 υγειονομικούς σε 53 χώρες ως ακολούθως: 28% από  Ευρώπη, 24% από Βόρεια Αμερική, 19% από την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, 17% από Μέση Ανατολή και 12% από Λατινική Αμερική. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες ήταν ιατροί (85%) αλλά και βοηθοί ιατρών, φυσικοθεραπευτές, νοσηλευτές/τριες. Οι κυρίες ειδικότητες ήταν 3 : ρευματολογία (40%), ενδοκρινολογία (22%) και  ορθοπεδική (15%).

Ως προς το δείγμα των ασθενών που ελέχθηκε το 33% από αυτούς έλαβαν τηλεφωνικά οδηγίες, το 21% έλαβαν οδηγίες μέσω βιντεοκλήσης, οι υπόλοιποι χρησιμοποίησαν internet. Η μέτρηση οστικής πυκνότητας με χρήση της τεχνικής DΕXA πραγματοποιήθηκε μόνο από το 29% του συνόλου των ατόμων στο οποίο προτάθηκε. Η πλειοψηφία των κλινικών ιατρών (60%) διέθεταν τον εξοπλισμό να αναγνωρίσουν τους ασθενείς που λάμβαναν παρεντερική αγωγή και το 43% των νοσοκομειακών ιατρών ανέφεραν δυσκολία στον προγραμματισμό/οργάνωση της κατάλληλης αντιοστεοπορωτικής φαρμακευτικής αγωγής κατά την πανδημία Covid-19.

Τα συμπεράσματα της παγκόσμιας έρευνας ήταν: 1) H πανδημία  COVID-19 είχε  αντίκτυπο στην  αντιμετώπιση χρόνιων νόσων, συμπεριλαμβανομένης της οστεοπόρωσης. 2) Προκάλεσε αύξηση της τηλε-ιατρικής προσέγγισης. 3)  Μείωσε την διενέργεια ελέγχου με DΕXA. 4) Προκάλεσε σε πολλές περιπτώσεις διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής όπως και σημαντική μείωση στην παρεντερική  χορήγηση αγωγής.

Πηγή: N.R Fuggle, A.Singer, C.Gill, A. Patel, A. Medeiros, A. S. Mlotek, D. D. Pierroz,  P. Halbout, C. N. Harvey, J.-Y. Reginster, C. Cooper and S. L. Greenspan. How has COVID-19 affected the treatment of osteoporosis? An IOF-NOF-ESCEO global survey. 2021 Feb 8;1-7.doi: 10.1007/s00198-020-05793-3.