26-01-2021

Φυσική δραστηριότητα και μνήμη! Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).

Φυσική δραστηριότητα και μνήμη!

Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).

 

 Περισσότερο από το 6% των ατόμων μετά τη ηλικία των 60 ετών έχουν ελαφρά προβλήματα στη μνήμη και το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 37% εάν ξεπεράσουν την ηλικία των 85 ετών.

Τα προβλήματα αυτά μερικές φορές οφείλονται στα φάρμακα, σε διαταραχές του ύπνου, σε κατάθλιψη και άλλα εμφανή αίτια, τις περισσότερες φορές όμως δεν έχουν συγκεκριμένο γενεσιουργό αίτιο. Τόσο το περιβάλλον όσο και οι γιατροί θεωρούμε ότι το φαινόμενο αυτό είναι φυσιολογικό της μεγάλης ηλικίας και δεν κάνουμε τίποτε για να το αντιμετωπίσουμε.

Καινούργια στοιχεία που δημοσίευσε η Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας δείχνουν ότι για να αντιμετωπίσθεί το πρόβλημα που οδηγεί ταχύτατα στην γεροντική άνοια και το Alzheimer, θα πρέπει τα άτομα που παρουσιάζουν ελαφρά προβλήματα μνήμης να ασκούνται με συστηματικό τρόπο, τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα. Τα ευρήματα αυτά δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Neurology.

Το περίεργο είναι ότι μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι η εξάσκηση του μυαλού διατηρεί την μνήμη, τα παραπάνω ευρήματα όμως καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η εξάσκηση του σώματος είναι περισσότερο σημαντική για την εξάσκηση της μνήμης.

Δηλαδή επανερχόμαστε στο «νους υγιής εν σώματι υγιεί» του σατυρικού ποιητή Γιουβενάλη.

 

Πηγή = American Academy of Neurology, news release, Dec. 27, 2017