07-11-2017

Δονούμενα γάντια ελαττώνουν τον πόνο της οστεοαρθρίτιδας;Κων/νος Σαρόπουλος, Ορθοπαιδικός Χειρουργός (ksaropoulos@hotmail.com)

Δονούμενα γάντια ελαττώνουν τον πόνο της οστεοαρθρίτιδας;
Κων/νος Σαρόπουλος, Ορθοπαιδικός Χειρουργός (ksaropoulos@hotmail.com)
 
 
 
Γάντια με δονητικό μηχανισμό που φοριούνται 20 λεπτά την ημέρα μπορεί να μειώσουν τον πόνο της οστεοαρθρίτιδας (ΟΑ) των χεριών κατά τη διάρκεια και μετά τη χρήση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Pain Medicine.
Ως γνωστόν η παθοφυσιολογία του πόνου της ΟΑ είναι πολύπλοκη και πολυπαραγοντική, καθώς μπορεί να συμμετέχουν τοπικοί παράγοντες όπως οι μηχανικές καταπονήσεις, η φλεγμονή και οι δομικές αλλοιώσεις στην άρθρωση αλλά και οι διαταραχές της πλαστικότητας του περιφερικού και κεντρικού νευρικού συστήματος. 
Η δόνηση φαίνεται ότι ελέγχει τον πόνο, αν και ο μηχανισμός δράσης της δεν έχει αποσαφηνιστεί επακριβώς, μάλλον μέσω της απόσπασης της προσοχής, της διάχυτης αναστολής της νευρομεταβίβασης τοπικά, της αναστολής της στο επίπεδο του νωτιαίου μυελού ή μέσω της διέγερσης των νευρώνων της αφής που μπλοκάρουν τη «μετάφραση» των επώδυνων ώσεων στον εγκεφαλικό φλοιό. 
Οι επιστημονικές αναφορές για την επίδραση της δόνησης στην οστεοαρθρίτιδα είναι λίγες, ωστόσο στην αγορά κυκλοφορούν διάφορες συσκευές που διαφημίζονται ως αναλγητικοί δονητές, από τις πολυθρόνες χαλάρωσης που προκαλούν ευεξία, τις διάφορες συσκευές μάλαξης, ή τα προαναφερόμενα γάντια που μέσω ήπιας συμπίεσης κάνουν μασάζ αυξάνοντας  την παροχή αίματος στοχεύοντας στην αναλγησία. 
Στην παραπάνω μελέτη οι ασθενείς αξιολογήθηκαν βάσει ερωτηματολογίων πόνου και υποβλήθηκαν σε μηχανικά τεστ αισθητικότητας (quantitative sensory testing - QST)  σε όλη τη διάρκειά της. Υπενθυμίζουμε ότι το QST έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και δεκαετίες στη διάγνωση και την παρακολούθηση αισθητικών νευροπαθειών και επώδυνων συνδρόμων, αλλά και τη διερεύνηση των μηχανισμών και των σωματοαισθητικών προτύπων του πόνου.
Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας έδειξαν ότι οι ασθενείς, κατά πλειοψηφία γυναίκες της λευκής φυλής, που φόρεσαν τα ειδικά αυτά γάντια που δονούνται μέσω μικρής ηλεκτρικής συσκευής είχαν σημαντικά μεγαλύτερη ανακούφιση από τον πόνο σε σύγκριση με τους μάρτυρες (P .05), ενώ δεν παρουσιάστηκαν  διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων όσον αφορά τη διάθεση, τον ύπνο ή τις καθημερινές δραστηριότητες.
Όμως, παρότι όσοι φόρεσαν τα γάντια ανακουφίστηκαν από τον πόνο στα χέρια, επειδή το μέγεθος του δείγματος των εξεταζόμενων είναι μικρό (εφαρμόστηκε σε 34 ασθενείς σε σύγκριση με 35 μάρτυρες), οι ερευνητές τονίζουν πως αυτά τα αποτελέσματα είναι προκαταρκτικά και δεν δικαιολογούν την ευρεία εφαρμογή τους σε ασθενείς με ΟΑ. 
 
Πηγή: Jamison RN, Mei A, Edwards RR, Ross EL. Efficacy of vibrating gloves for chronic hand pain due to osteoarthritis, September 2017. Pain Medicine. doi: 10.1093/pm/pnx230.