10-01-2017

Η χρήση αναλγητικών σε άτομα που πάσχουν από νόσο Alzheimer. Σ. Δικαίου, Ρευματολόγος, (stavrouladikeou@windowslive.com).

Η χρήση αναλγητικών σε άτομα που πάσχουν από νόσο Alzheimer.
Σ. Δικαίου, Ρευματολόγος, (stavrouladikeou@windowslive.com).
 
 
 
Πρόσφατη δημοσίευση τον Νοέμβριο του 2016 στο περιοδικό European Journal of Pain καταδεικνύει τις διαφορές που υπάρχουν στην χρήση αναλγητικών σε άτομα με νόσο Alzheimer και σε άτομα χωρίς αυτήν τη νόσο.
Μέχρι τώρα υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με την χρήση αναλγητικών μεταξύ των ηλικιωμένων ατόμων με  γνωσιακές διαταραχές (cognitive disorders) και αυτών που δεν παρουσιάζουν γνωσιακές διαταραχές. Ο στόχος αυτής της μελέτης ήταν να μελετήσουν την επίπτωση της χρήσης αναλγητικών σε δύο ομάδες ηλικιωμένων ατόμων  με και χωρίς Alzheimer.
Χρησιμοποίησαν δεδομένα από την βάση δεδομένων MEDALZ (Medication use and Alzheimer’s disease) η οποία περιλαμβάνει όλα τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με Alzheimer στην Φιλανδία από το 2005-2011 και βέβαια άτομα χωρίς την νόσο που ήταν η ομάδα σύγκρισης. Όλα τα άτομα που έλαβαν μέρος στην μελέτη ήταν 67215.
Περίπου το 1/3 των ατόμων με ή χωρίς νόσο Alzheimer  χρησιμοποιούν φάρμακα για τον πόνο  σύμφωνα με αυτή την μελέτη. Η χρήση αναλγητικών ήταν τόσο συχνή στα άτομα με Alzheimer όσο και στα άτομα ίδιας ηλικίας χωρίς τη νόσο. Όμως υπήρχαν σημαντικές διαφορές στους τύπους των αναλγητικών που χρησιμοποιήθηκαν.
Η παρακεταμόλη ήταν το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο αναλγητικό και στις δύο ομάδες , όμως χρησιμοποιήθηκε σε σημαντικό ποσοστό πιο συχνά από  τα άτομα με Alzheiner σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου στην διάρκεια της μελέτης.. Επίσης τα άτομα με Alzheimer  χρησιμοποίησαν λιγότερο συχνά ΜΣΑΦ (π.χ. ibuprofen) και ήπια οποιοειδή για τον πόνο τους. Κατά την διάρκεια του follow-up 6 ετών η χρήση παρακεταμόλης και ισχυρότερων οποιοειδών αυξήθηκε σημαντικά , ενώ η χρήση ΜΣΑΦ έγινε λιγότερο συχνή.
Ο πόνος είναι ένα πολύ συχνό σύμπτωμα στους ηλικιωμένους. Η αντιμετώπιση και η θεραπεία του όμως απαιτεί προσεκτική εκτίμηση ωφέλειας και κινδύνου.
Συμπερασματικά αναφέρεται ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να εκτιμηθεί ποια φάρμακα είναι αποτελεσματικά για την ανακούφιση από τον πόνο σε ηλικιωμένους ασθενείς που είτε έχουν νόσο Alzheimer είτε δεν έχουν.
 
Πηγή :   A. Hamina, H. Taipale, A. Tanskanen, A.-M. Tolppanen, J. Tiihonen, S. Hartikainen. Differences in analgesic use in community-dwelling persons with and without Alzheimer's disease. European Journal of Pain, 2016.