04-10-2016

Απλή ακτινογραφία: Η καλύτερη διαγνωστική εξέταση σε ασθενείς μέσης ηλικίας με επώδυνο γόνατο. Κων/νος Σαρόπουλος, Ορθοπαιδικός, (ksaropoulos@hotmail.com)

Απλή ακτινογραφία: Η καλύτερη διαγνωστική εξέταση σε ασθενείς μέσης ηλικίας με επώδυνο γόνατο.
Κων/νος Σαρόπουλος, Ορθοπαιδικός, (ksaropoulos@hotmail.com)
 
 
 
Η απλή ακτινογραφία παραμένει η πιο χρήσιμη εξέταση σε ασθενείς μέσης ηλικίας με επώδυνο γόνατο, όπως επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά από την πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Σεπτεμβρίου του περιοδικού της Αμερικανικής Ακαδημίας Ορθοπαιδικών Χειρουργών (JAAOS).
Η συγκεκριμένη μελέτη εξέτασε 100 μαγνητικές τομογραφίες γονάτων σε ασθενείς ηλικίας 40 ετών και άνω και διαπίστωσε ότι:
- Οι πιο συχνές διαγνώσεις είναι η οστεοαρθρίτιδα (39%) και οι ρήξεις του μηνίσκου (29%).
- Σχεδόν 1 στις 4 μαγνητικές τομογραφίες έγινε πριν την απλή ακτινογραφία γονάτων σε όρθια θέση.
- Μόνον οι μισές από τις μαγνητικές που έγιναν πριν την επίσκεψη σε ορθοπαιδικό συνέβαλαν ουσιαστικά στη διάγνωση και στη θεραπεία του ασθενούς με οστεοαρθρίτιδα.
Υπό το φως αυτών των στοιχείων οι ερευνητές  από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον καταλήγουν πως η έγκαιρη επίσκεψη στο γιατρό και μια απλή ακτινογραφία σε όρθια θέση τις περισσότερες φορές αρκούν καθώς θέτουν τη διάγνωση της αρθρίτιδας, της οποίας η ύπαρξη και η βαρύτητα είναι καθοριστικές για τη θεραπευτική προσέγγιση, κάνοντας περιττή μια πιο λεπτομερή εξέταση με μαγνητική τομογραφία.
 
Πηγή: American Academy of Orthopaedic Surgeons