10-10-2016

Νανοσωματίδια: το μέλλον στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας.Κων/νος Σαρόπουλος, Ορθοπαιδικός, (ksaropoulos@hotmail.com)

Νανοσωματίδια: το μέλλον στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας.
Κων/νος Σαρόπουλος, Ορθοπαιδικός, (ksaropoulos@hotmail.com)
 
 
 
Ως γνωστόν οι βαρειές κακώσεις των αρθρώσεων όπως τα ενδοαρθρικά κατάγματα, οι ρήξεις των συνδέσμων ή των μηνίσκων αντιμετωπίζονται άμεσα χειρουργικά ή σπανιότερα με νάρθηκες ακινητοποίησης. Ωστόσο αρκετές κακώσεις των μαλακών μορίων, των μηνίσκων ή του αρθρικού χόνδρου πολλές φορές αντιμετωπίζονται ως ελάσσονες τραυματισμοί με αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη ή ενέσεις στεροειδών, τα οποία όμως αποτυγχάνουν να ελέγξουν καίρια τη μετατραυματική φλεγμονώδη αντίδραση με αποτέλεσμα ο πόνος να χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου αφού δεν αναχαιτίζεται η περαιτέρω καταστροφή του χόνδρου και η εξέλιξη της ΟΑ.
Νέα πειραματικά δεδομένα που δημοσιεύτηκαν στην έκδοση των Πρακτικών της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ έδειξαν ότι η έγχυση νανοσωματιδίων σε μια τραυματισμένη άρθρωση καταστέλλει τη φλεγμονή και προλαμβάνει την ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας (ΟΑ). 
Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σαιντ Λούις της Ουάσιγκτον έκαναν ενέσεις νανοσωματιδίων στις τραυματισμένες αρθρώσεις ποντικών μέσα στο πρώτο 24ωρο, δαμάζοντας τη φλεγμονή που προκαλείται, μειώνοντας έτσι τη βλάβη αλλά και την περαιτέρω εκφύλιση του αρθρικού χόνδρου. 
Τα νανοσωματίδια που χρησιμοποιήθηκαν φέρουν ένα πεπτίδιο από την πρωτεΐνη μελιττίνη που έχει τροποποιηθεί ώστε να συνδέεται με το μόριο του μικρού παρεμβαλλόμενου RNA (small interfering RNA-siRNA) και είναι 10 φορές μικρότερα από ένα ερυθρό αιμοσφαίριο, ώστε να μπορούν να διεισδύσουν στην χόνδρινη βλάβη, να παραμείνουν στα κύτταρα για εβδομάδες και να εμποδίσουν τη φλεγμονή και τον κατακερματισμό του αρθρικού χόνδρου μετά την ενδοαρθρική έγχυσή τους. 
Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης προοιωνίζουν ένα πιο αισιόδοξο μέλλον για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των ασθενών με οστεοαρθρίτιδα, αφού μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες η οστεοαρθρίτιδα επηρεάζει 27 εκατομμύρια άνθρωπους, ενώ το 12 τοις εκατό περίπου αυτών των περιπτώσεων προέρχονται από προηγούμενους τραυματισμούς λόγω πτώσεων, τροχαίων ή εργατικών ατυχημάτων. 
Η συγκεκριμένη μελέτη ανοίγει ένα νέο ερευνητικό κεφάλαιο στην οστεοαρθρίτιδα, καθώς τα εν λόγω νανοσωματίδια που χορηγήθηκαν αμέσως μετά την κάκωση της άρθρωσης φαίνεται να εμποδίζουν τη φλεγμονή και την επακόλουθη φθορά του χόνδρου και μένει να επιβεβαιωθεί με περαιτέρω έρευνα η χρήση τους και σε ασθενείς με προϋπάρχουσα απώλεια αρθρικού χόνδρου και οστεοαρθρίτιδα.
 
 
Πηγή:  Yan X, Duan X, Pan H, Holguin N, Rai MF, Akk A, Springer LE, Wickline SA, Sandell LJ, Pham CTN. Suppression of NF-kB activity via nanoparticle-based siRNA deliver alters early cartilage responses to injury. Proceedings of the National Academy of Sciences, September 2016