29-02-2016

Το προσδόκιμο επιβίωσης στις πλούσιες χώρες δεν εξαρτάται από τον πλούτο τους.Παράδειγμα οι ΗΠΑ! Αγγελική Αραβαντινού, Παθολόγος, (Aggeliki.Aravadinou@gmail.com).

Το προσδόκιμο επιβίωσης στις πλούσιες χώρες δεν εξαρτάται από τον πλούτο τους.
Παράδειγμα οι ΗΠΑ!
Αγγελική Αραβαντινού, Παθολόγος, (Aggeliki.Aravadinou@gmail.com).
 
 
 
 
Οι 3 μεγαλύτερες αιτίες θανάτου από τραυματισμό στις ΗΠΑ είναι τα τροχαία ατυχήματα, οι τραυματισμοί από πυροβόλο όπλο , καθώς και δηλητηριάσεις από ναρκωτικές ουσίες. Αυτές οι αιτίες και μόνο ευθύνονται για πάνω από 100.000 θανάτους κάθε χρόνο. Ερευνητές υπολόγισαν τη συμβολή αυτών των 3 αιτίων θανάτου στο χάσμα στο προσδόκιμο ζωής το 2012 με τις ακόλουθες 12 χώρες υψηλού εισοδήματος που είχαν παρόμοια επίπεδα ανάπτυξης και ποιότητας ζωτικών αγαθών: Αυστρία, Δανία, Φινλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία , η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. 
Ο Andrew Fenelon, PhD, του Εθνικού Κέντρου Στατιστικής της Υγείας, και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν στοιχεία από το U.S. National Vital Statistics System και τη βάση δεδομένων θνησιμότητας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για τον υπολογισμό των ποσοστών θανάτου λαμβάνοντας υπ’ όψη την  ηλικία, το φύλο, και άλλα αίτια για τις συμπεριλαμβανόμενες  χώρες.
Η ανάλυση των δεδομένων της μελέτης έδειξε ότι οι άνδρες στις 12 χώρες που συμμετείχαν στη σύγκριση έζησαν 2,2 χρόνια περισσότερο από τους άνδρες στις  ΗΠΑ (78,6 έναντι 76,4 χρόνια), αντίστοιχα το ίδιο και τις γυναίκες (83,4 έναντι 81,2 χρόνια). Τα αίτια θανάτου από τραυματισμό αντιπροσωπεύουν το 48% (1,02 έτη) της διαφοράς στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ των ανδρών. Οι τραυματισμοί από πυροβόλο όπλο  ευθύνονται για  το 21% της διαφοράς, οι  δηλητηριάσεις φάρμακο για το 14%, και των τροχαίων ατυχημάτων για το 13%. Για τις γυναίκες, οι θάνατοι από τραυματισμό ευθύνονται  για το 19% (0,42 έτη)  της διαφοράς στο προσδόκιμο ζωής, οι  τραυματισμοί από  πυροβόλο όπλο για το 4% της διαφοράς , οι δηλητηριάσεις ναρκωτικών για το 9%, και τα τροχαία ατυχήματα για το 6%.
Τα ποσοστά θανάτου από τις 3 αιτίες τραυματισμού στις ΗΠΑ ξεπέρασαν εκείνα σε κάθε μία από τις 12 συγκρινόμενες χώρες, ενώ αποτελούν το 6% των θανάτων στους άνδρες και το 3% στις γυναίκες.
 
 
 
Πηγή = Fenelon Α., Chen L., Baker S..  Major Causes of Injury Death and the Life Expectancy Gap Between the United States and Other High-Income Countries. JAMA, February 2016 DOI: 10.1001/jama.2015.15564