09-06-2015

Εξέταση αίματος για την διάγνωση της Οστεοαρθρίτιδας! Σ. Δικαίου, Ρευματολόγος, (stavrouladikeou@windowslive.com).

Εξέταση αίματος για την διάγνωση της Οστεοαρθρίτιδας!
Σ. Δικαίου, Ρευματολόγος, (stavrouladikeou@windowslive.com).
 
 
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Warwick παρουσίασαν πρόσφατα στο Nature Scientific Reports τα ευρήματα από την έρευνα τους σχετικά με την ανάπτυξη της πρώτης εξέτασης αίματος για την οστεοαρθρίτιδα η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στη διάγνωση αρκετά χρόνια πριν την εμφάνιση των κλινικών συμπτωμάτων.
Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε καμία βιοχημική εξέταση για τον προσδιορισμό της πρώιμης οστεοαρθρίτιδας (early-stage osteoarthritis, e OA). Οι εξετάσεις για την πρώιμη ρευματοειδή αρθρίτιδα (early-stage rheumatoid arthritis, eRA ), όπως ο ρευματοειδής παράγων (RF) και τα anti-cyclic citrullinated peptide (CCP)  αντισώματα απαιτούν καλύτερη μελέτη για να βελτιωθεί η κλινική χρησιμότητα τους. Οι παραπάνω ερευνητές ανέπτυξαν  φασματοσκοπικές μεθόδους για τον ποσοτικό  προσδιορισμό της citrullinated protein (CP) και της ελεύθερης hydroxyproline στο πλάσμα σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα και οστεοαρθρίτιδα.
Αρχικά ο πρώτος στόχος των ερευνητών ήταν οι citrullinated proteins (CPs), ένας βιοδείκτης που υποτίθεται βρίσκεται στο αίμα των ασθενών με e RA . Έχει δειχθεί από προηγούμενες μελέτες ότι ασθενείς με RA έχουν αντισώματα έναντι των CPs, όμως αυτό δεν συμβαίνει  στην OA. Σύμφωνα με τη μελέτη τους  οι ερευνητές από το Warwick βρήκαν για πρώτη φορά αυξημένα επίπεδα CPs και στην e OA και στην e RA. Εν συνεχεία ανέπτυξαν ένα αλγόριθμο των τριών βιοδεικτών CPs, anti-CP αντισωμάτων και της hydroxyproline, ουσίας που προέρχεται από τα οστά. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον αλγόριθμο βρήκαν ότι θα μπορούσαν να προσδιορίσουν και να διακρίνουν τους κύριους τύπους της αρθρίτιδας σε πρώιμα στάδια, πριν συμβεί η αρθρική καταστροφή. 
Σύμφωνα με τους ερευνητές έχει δειχτεί από άλλες μελέτες ότι η αυτοανοσία στην e RA οδηγεί στην δημιουργία αντισωμάτων έναντι των CPs, όμως η αυτοανοσία και μάλιστα τα αντισώματα, είναι απόντα στην e OA. Η χρήση αυτής της γνώσης και η εφαρμογή  του  αλγόριθμου των βιοδεικτών που μέτρησαν, παρέχει τη βάση για τη διάκριση ανάμεσα σε αυτές τις δύο πιο συχνές μορφές αρθρίτιδας στα πρώιμα στάδια. Η δυνατότητα της διάκρισης ανάμεσα στην RA και στην OA μπορεί να είναι πολύ ευεργετική για τους ασθενείς, συμπεριλαμβανομένης βέβαια της πρώιμης διάγνωσης.
Σημείωση: Οι παραπάνω ερευνητές ανέπτυξαν αυτή την φασματοσκοπική μέθοδο και προσδιόρισαν τις CPs στο πλάσμα, στον ορό και στο αρθρικό υγρό ατόμων με RA, OA και σε υγιείς. Οι CPs ήταν αυξημένες στον ορό των ασθενών με e RA και ακόμη περισσότερο στους ασθενείς με e OA. Οι CPs δεν ήταν αυξημένες σε ασθενείς με άλλες φλεγμονώδεις αρθρίτιδες (non-RA).
 
 
Πηγή: Usman Ahmed, Attia Anwar, Richard S. Savage, Matthew L. Costa, Nicola Mackay, Andrew Filer, Karim Raza, Richard A. Watts, Paul G. Winyard, Joanna Tarr, Richard C. Haigh, Paul J. Thornalley, Naila Rabbani. Biomarkers of early stage osteoarthritis, rheumatoid arthritis and musculoskeletal health. Nature Scientific Reports, 2015; 5: 9259 DOI: 10.1038/srep09259