19-05-2015

Κάτι πολύ πρωτοποριακό για την αντιμετώπιση της χρόνιας οσφυαλγίας. Σ. Νίκας, Ρευματολόγος, (snnikas@yahoo.gr)

Κάτι πολύ πρωτοποριακό για την αντιμετώπιση της χρόνιας οσφυαλγίας.
Σ. Νίκας, Ρευματολόγος, (snnikas@yahoo.gr)
 
 
 
Μόλις πριν από λίγες ημέρες (11/5/15) ο FDA (1) έδωσε έγκριση σε μια νέα εμφύτεύσιμη συσκευή, η οποία  προκαλεί διέγερση στο νωτιαίο μυελό, με στόχο την επικουρική συμβολή στην αντιμετώπιση του  χρόνιου - ανίατου πόνου στην σπονδυλική στήλη, συμπεριλαμβανομένων της χρόνιας οσφυαλγίας, με ή χωρίς  ισχιαλγία και της οσφυαλγίας μετά από ανεπιτυχή χειρουργική επέμβαση. 
Η συσκευή παράγει έναν ηλεκτρικό ερεθισμό (10 KHz) στα μεσαία και κατώτερα επίπεδα της σπονδυλικής στήλης, o οποίος, σε αντίθεση με  παρόμοιες επίσης εγκεκριμένες συσκευές, δεν φαίνεται να προκαλεί παραισθησία. Πριν την εμφύτευση προηγείται ένα διάστημα 1-2 εβδομάδων με δοκιμαστική χρήση με εξωτερική συσκευή, ώστε να προσδιορισθούν οι ασθενείς στους οποίους η μέθοδος είναι αποτελεσματική. Μετά την εμφύτευση της κεφαλής στην περιοχή της οσφύος και της επαναφορτιζόμενης γεννήτριας παλμών (στο μηρό ή την κοιλιακή χώρα) και ανάλογο προγραμματισμό, ο ασθενής είναι σε θέση μόνος του να ρυθμίζει τους παλμούς. 
Το εμπορικό όνομα είναι Senza και σε μια τυχαιοποιημένη μελέτη, το 75% των ασθενών που τη χρησιμοποίησαν εξέφρασαν 50% μείωση του πόνου σε διάστημα 3 μηνών. Οι ανεπιθύμητες δράσεις που αναφέρθηκαν ήταν η παρεκτόπιση της συσκευής και ο πόνος στο σημείο εμφύτευσης. Νευρολογικές επιπλοκές δεν αναφέρθηκαν (2) 
 
Πηγές =  
(1)http://www.fda.gov/NewsEvents/Newsroom/PressAnnouncements/ucm446354.htm
(2)http://www.epostersonline.com/nans2014/node/163