19-05-2015

Ουρικό οξύ και οστεοπόρωση στην αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα. Σ. Δικαίου, Ρευματολόγος, (stavrouladikeou@windowslive.com).

Ουρικό οξύ και οστεοπόρωση στην αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα.
Σ. Δικαίου, Ρευματολόγος, (stavrouladikeou@windowslive.com).
 
 
 
Το ουρικό οξύ είναι γνωστό ότι δρά ως αντιοξειδωτικό και πιθανόν έχει ευεργετικά αποτελέσματα στον μεταβολισμό των οστών,ο οποίος φαίνεται να διαταράσσεται από το οξειδωτικό stress. Σε παλαιότερη μελέτη (Osteoporosis International 12/2013) ερευνητές από την Κορέα βρήκαν ότι οι υψηλές τιμές ουρικού οξέος σχετίζονται με υψηλότερη οστική μάζα και μικρό κίνδυνο εμφάνισης κατάγματος στους σπονδύλους σε υγιείς μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και θεώρησαν ότι το ουρικό οξύ έχει αντιοστεοπορωτική δράση σε αυτές τις γυναίκες.
Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Rheumatology του Απριλίου 2015 από το ρευματολογικό τμήμα της Ιατρικής Σχολής του Catholic University της Σεούλ στην Κορέα παρουσίασε τα αποτελέσματα  έρευνας για την σχέση των επιπέδων ουρικού οξέος και της BMD (bone mineral density) σε νέους άνδρες με αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα.
Έλαβαν μέρος σε αυτή τη μελέτη 150 ασθενείς (άνδρες) οι οποίοι πληρούσαν τα τροποποιημένα κριτήρια της Νέας Υόρκης για αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα ηλικίας μέχρι 50 ετών. Σε όλους τους ασθενείς εκτιμήθηκαν η BMD, η συγκέντρωση ουρικού οξέος στο ορό, τα κλινικά χαρακτηριστικά και οι ακτινολογικές αλλοιώσεις. Η μέση τιμή του ουρικού οξέος ήταν 5.5+/-1.3 mg/dl. Βρήκαν ότι η  BMDστην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής μοίρας αλλά όχι στο total hip και femoral neck, αυξανόταν με την αύξηση του ουρικού οξέος (p=0,033).
Συμπέραναν λοιπόν ότι τα χαμηλά επίπεδα ουρικού οξέος σχετίζονται με χαμηλή τιμή BMD σε νέους άνδρες που πάσχουν από αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα και προτείνουν ως νέο προγνωστικό δείκτη ή ως θεραπευτικό στόχο το ουρικό οξύ σε ασθενείς με αυτή τη νόσο.
 
Πηγή:  J Rheumatol. 2015 Apr 1. pii: jrheum.140850. [Epub ahead of print] Low Levels of Serum Uric Acid Increase the Risk of Low Bone Mineral Density in Young Male Patients with Ankylosing Spondylitis. Kang KY1, Hong YS1, Park SH1, Ju JH1.