23-09-2014

Η υπερευαισθησία σε μη επώδυνα ερεθίσματα μπορεί να είναι μέρος της παθολογίας στην ινομυαλγία. Σ. Δικαίου, Ρευματολόγος, (stavrouladikeou@windowslive.com).

Η υπερευαισθησία σε μη επώδυνα ερεθίσματα μπορεί να είναι μέρος της παθολογίας στην ινομυαλγία.
Σ. Δικαίου, Ρευματολόγος, (stavrouladikeou@windowslive.com).
 
Η ινομυαλγία είναι ένα χρόνιο μυοσκελετικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από διάχυτο πόνο και προσβάλλει το 2% του πληθυσμού παγκοσμίως σύμφωνα με τους ειδικούς. Σύμφωνα με το ACR, πέντε εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από ινομυαλγία και είναι πιο συχνή στις γυναίκες. Σε προηγούμενες μελέτες αναφέρεται ότι οι ασθενείς με ινομυαλγία έχουν ελαττωμένη αντοχή στα φυσιολογικά αισθητικά ερεθίσματα (ακουστικά, οπτικά, οσφρητικά και αφής) και επιπλέον μεγαλύτερη ευαισθησία στον πόνο.
Νέα έρευνα δείχνει ότι οι ασθενείς με ινομυαλγία έχουν υπερευαισθησία σε μη επώδυνα ερεθίσματα, βασιζόμενη σε απεικονιστικές  εικόνες του εγκεφάλου τους, οι οποίες δείχνουν ελαττωμένη δραστηριότητα στις πρωτογενείς αισθητικές περιοχές και αυξημένη δραστηριότητα στις περιοχές αισθητηριακής ολοκλήρωσης (sensory integration areas). Οι  ερευνητές χρησιμοποίησαν λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) για να εκτιμήσουν την απάντηση του εγκεφάλου σε αισθητικά ερεθίσματα σε 35 γυναίκες με ινομυαλγία και σε 25 υγιείς παρόμοιας ηλικίας. Οι ασθενείς είχαν μέση διάρκεια νόσου 7 χρόνια και μέση ηλικία 47 έτη.
Σύμφωνα με τη μελέτη οι ασθενείς ανέφεραν αυξημένη δυσαρέσκεια στην απάντηση σε ερεθίσματα πολλαπλής αισθητικότητας (multisensory) κατά τη διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων. Επίσης η fMRI έδειξε ελαττωμένη δραστηριότητα και των πρωτογενών και των δευτερογενών οπτικών και ακουστικών περιοχών του εγκεφάλου, όπως και αυξημένη δραστηριότητα στις περιοχές αισθητηριακής ολοκλήρωσης (sensory integration regions). Αυτές οι διαταραχές σχετίσθηκαν με την αυξημένη ευαισθησία στα οπτικά, ακουστικά και απτικά ερεθίσματα που οι ασθενείς ανέφεραν στην καθημερινότητα  τους.
Η Dr.Marina Lopez-Sola από το Institute of Cognitive Science του University of Colorado αναφέρει: H μελέτη μας παρέχει νέα στοιχεία σχετικά με τους ασθενείς που πάσχουν από ινομυαλγία, οι οποίοι φαίνεται ότι παρουσιάζουν μία διαφοροποιημένη κεντρική διαδικασία στην απάντηση σε διάφορα αισθητικά ερεθίσματα, τα οποία σχετίζονται με τα συμπτώματα της ινομυαλγίας και πιθανόν είναι μέρος της παθολογίας της νόσου. Το εύρημα της ελαττωμένης φλοιώδους δραστηριότητας στις οπτικές και ακουστικές περιοχές του εγκεφάλου που συσχετίσθηκαν με πόνο στους ασθενείς αυτούς  μπορεί να αποτελέσει στόχο μελλοντικών θεραπειών με νευροδιέγερση. 
Σημείωση:  Sensory integration (αισθητηριακή ολοκλήρωση) είναι μία διαδικασία  του κεντρικού νευρικού συστήματος, που αναφέρεται στην ικανότητα μας να λαμβάνουμε μία πληροφορία δια μέσου των αισθήσεων, να οργανώνουμε αυτή την πληροφορία στον εγκέφαλο και να τη χρησιμοποιούμε για απάντηση σε κάθε συγκεκριμένη περίσταση.
Πηγή: Altered Fmri Responses to Non-Painful Sensory Stimulation in Fibromyalgia Patients, Marina López-Solà, Jesus Pujol, Tor D. Wager, Alba Garcia-Fontanals, Laura Blanco-Hinojo, Susana Garcia-Blanco, Violant Poca-Dias, Ben J. Harrison, Oren Contreras-Rodríguez, Jordi Monfort, Ferran Garcia-Fructuoso and Joan Deus., Arthritis& Rheumatology, DOI: 10.1002/art.38781, published online 15 September 2014.