27-06-2014

Φαρμακευτικές εταιρείες και Ιατρική Ενημέρωση. «Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε». Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος,myoskeletiko@gmail.com,(5/2014)

Φαρμακευτικές εταιρείες και  Ιατρική Ενημέρωση. «Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε».
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος,myoskeletiko@gmail.com,(5/2014)
 
Την περασμένη εβδομάδα έτυχε να παρακολουθήσω το Πανελλήνιο Συνέδριο Αλγολογίας. Σε ένα από τα δορυφορικά συμπόσια, με τίτλο « Η σημασία της αξιολόγησης της λειτουργικότητας σε ασθενείς με διαβητικό περιφερικό νευροπαθητικό πόνο», που υποστήριζε η Φαρμακευτική Εταιρεία Lilly, συνέβει το εξής περιστατικό: Αφού ο κεντρικός και μοναδικός ομιλητής  μας περιέγραψε με πάρα πολύ ωραίο τρόπο τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει η Περιφερική Διαβητική Νευροπάθεια, άρχισε να μιλά για την θεραπεία. Αφού ανέφερε ποιές θεραπείες έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα, εστίασε, όπως ήταν φυσικό, στην Ντουλοξετίνη, η οποία προωθείται από την Lilly. Για να γίνει μάλιστα πιο πειστικός για την αποτελεσματικότητά της τελευταίας στην Περιφερική Διαβητική νευροπάθεια, χρησιμοποίησε μια συγκριτική μελέτη αποτελεσματικότητας με την Πρεγκαμπαλίνη, η οποία κατά την άποψη του, είναι ένα φάρμακο με πολύ καλή δραστικότητα στην Περιφερική Διαβητική Νευροπάθεια. 
Δυστυχώς γι’ αυτόν αλλά κυρίως για την εταιρεία Lilly, πριν από 2 περίπου χρόνια (4 Μαϊου 2012) η Pfizer, είχε δημοσιεύσει επισήμως, έντιμα και καθαρά, στις ΗΠΑ, τα αποτελέσματα μιας διπλής τυφλής κλινικής μελέτης τύπου ΙΙΙβ σε 911 ασθενείς όπου, σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, η Πρεγκαμπαλίνη δεν ήταν δραστική ούτε στην Περιφερική Διαβητική Νευροπάθεια, ούτε στην Νευροπάθεια μετά από AIDS και χρειάστηκε να διακοπεί πρόωρα. Η ανακοίνωση αυτή αφορούσε το κοινό, τους γιατρούς και την FDA. 
Πιστεύω ότι ο γιατρός που παρουσιάζει ένα φάρμακο σε ένα δορυφορικό συνέδριο είναι μεν υπεύθυνος για την σωστή αναζήτηση της βιβλιογραφίας, αλλά δεν είναι δυνατόν να γνωρίζει τις ανακοινώσεις (press release) των διαφόρων φαρμακευτικών εταιρειών, όταν μάλιστα γίνονται σε άλλη χώρα. Εκείνη η οποία έχει την δυνατότητα αλλά και την υποχρέωση να τα γνωρίζει, είναι η Πολυεθνική  Φαρμακευτική Εταιρεία που καλύπτει το δορυφορικό συμπόσιο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η Φαρμακευτική Εταιρεία Lilly ή το γνώριζε και άφησε ακάλυπτο τον γιατρό, πράγμα ιδιαίτερα άσχημο, ή δεν το γνώριζε καθόλου, πράγμα ακόμη χειρότερο, διότι όλοι θα αρχίσουμε να αισθανόμαστε ιδιαίτερα ανασφαλείς και για τα άλλα φάρμακα της συγκεκριμένης εταιρείας, μια και όλοι πιστεύουμε ότι η πληροφόρηση μεταξύ των διαφόρων θυγατρικών και της μητρικής εταιρείας είναι συνεχής και ολοκληρωμένη.
Το συγκεκριμένο όμως περιστατικό εγείρει και ένα άλλο πρόβλημα, που ίσως να είναι περισσότερο σημαντικό από το προηγούμενο.
Η Pfizer Hellas, γνωρίζει το θέμα; Και εάν το γνωρίζει, έχει ενημερώσει τους γιατρούς διαμέσου των συνεργατών της επιστημονικής ενημέρωσης, ότι η Πρεγκαμπαλίνη, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της μητρικής εταιρείας, δεν έχει αποτέλεσμα στην Περιφερική Διαβητική Νευροπάθεια; Διότι εάν το γνωρίζει, τότε όλοι οι γιατροί στην Ελλάδα θα πρέπει να πάψουν να χρησιμοποιούν την Πρεγκαμπαλίνη στην συγκεκριμένη ένδειξη, μέχρι η μητρική εταιρεία να ανακοινώσει ότι κάτι άλλο συμβαίνει!
Εάν λοιπόν το γνωρίζει και δεν το έχει κάνει, τότε πρόκειται για ένα μεγάλο και επικίνδυνο για την ζωή των ασθενών λάθος. Λάθος που της επιτρέπει βέβαια να κερδίζει κάποια ευρώ παραπάνω και να χάνει σε αξιοπιστία.
Εάν δεν το γνωρίζει, τότε θα πρέπει να αισθανόμαστε ιδιαίτερα ανασφαλείς και για τα φάρμακα της συγκεκριμένης εταιρείας, για τους ίδιους λόγους που ανέφερα προηγούμενα και για την Lilly.
Επειδή η Pfizer είναι παγκοσμίως μια πολύ υψηλού κύρους φαρμακευτική εταιρεία με πάρα πολύ καλά φάρμακα και προσωπικό, πιστεύω ότι σύντομα θα διευκρινίσει το θέμα που έχει δημιουργηθεί.
Ο ιστότοπος www.myoskeletiko.com, την 16η Μαίου 2012, στην ενότητα «Μυοσκελετικά Νέα», δημοσίευσε το άρθρο “H Pfizer περιορίζει τις ενδείξεις της Πρεγκαμπαλίνης (Lyrica)”, στην προσπάθεια να ενημερώνονται οι επισκέπτες του για ό,τι καινούργιο και ενδιαφέρον, δημοσιεύεται στη διεθνή βιβλιογραφία. Φαίνεται ότι πολλοί δεν το είχαν διαβάσει ή το αγνόησαν και πιθανόν κάποιες δεκάδες άτομα που έπασχαν από Διαβήτη και Περιφερική Διαβητική Νευροπάθεια, να συνέχισαν να παίρνουν τα τελευταία 2 χρόνια, ένα φάρμακο που σύμφωνα με τις απόψεις της εταιρείας που το διαθέτει παγκοσμίως, δεν ήταν δραστικό για την πάθησή τους.
Ελπίζω αυτή τη φορά το μήνυμα να είναι πιο σαφές και να γίνει κατανοητό από όλους τους ενδιαφερόμενους για το καλό των ασθενών. 
Ελπίζω...μια και η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία!
 
Πηγές
1.press.pfizer.com/.../pfizer-reports-top-line-results-phase-3-trial-lyrica-pregabaline.
2.www.firstwordpharma.com/node/979985?tsid=17
3.www.medpagetoday.com/PainManagement/PainManagement/32506
4.www.news-medical.net/?tag=/Pregabalin