03-06-2014

O FRAX ελάχιστα βοηθά στην πρόληψη των οστεοπορωτικών καταγμάτων σύμφωνα με τους Καναδούς. Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος,(myoskeletiko@gmail.com).

O FRAX ελάχιστα βοηθά στην πρόληψη των οστεοπορωτικών καταγμάτων, σύμφωνα με τους Καναδούς.
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος,(myoskeletiko@gmail.com).
 
Πριν από 2,5 περίπου χρόνια είχα γράψει ένα άρθρο στον ιστότοπο www.myoskeletiko.com με τίτλο «FRAX=Ιατρικό ή Οικονομικό εργαλείο» προσπαθώντας να αποδείξω ότι ο σχετικός δείκτης δημιουργήθηκε όχι για να προσφέρει κάποια βοήθεια στην πρόληψη των οστεοπορωτικών καταγμάτων αλλά για να γλυτώσει το Αγγλικό ΕΣΥ από κάποια έξοδα.  Στην συνέχεια ο υπεύθυνος καθηγητής που τον δημιούργησε ο Κος Kanis, τοποθετήθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σαν Διευθυντής και προσπάθησε και τελικά κατάφερε να επιβάλει τον FRAX σε πολλές χώρες. Σε ένα πρόσφατο δικό του άρθρο μάλιστα διαμαρτυρήθηκε, γιατί όπου οι γιατροί έχουν την επιλογή να τον εφαρμόσουν, ελάχιστα τον ακολουθούν στην συνταγογράφησή τους (Kanis J.A, et al., Arch Osteoporos 8:166 DOI 10.1007/s11657-013-0166-8 Free access until April 24, 2014)..
Την δυνατότητα του FRAX  να προβλέπει τα οστεοπορωτικά κατάγματα προσπάθησαν να ελέγξουν Καναδοί ερευνητές σε μια προοπτική μελέτη κοόρτης που χρησιμοποίησε τον καναδικό BMI-FRAX δείκτη για να ανεύρει τον κίνδυνο κατάγματος σε 1399 ασθενείς που υπέστησαν οστεοπορωτικό κάταγμα την περίοδο από τον Ιούνιο 2007 έως τον Μάϊο του 2012.  Η αρχική εφαρμογή του FRAX  έδειξε ότι μόνο το 42,7% αυτών των ασθενών ανήκαν στους ασθενείς υψηλού κινδύνου, οι υπόλοιποι ήταν μικρού ή μεσαίου κινδύνου. Από τους τελευταίους ακόμη και όταν έπαθαν το πρώτο κάταγμα, το 27% από αυτούς εξακολουθούσαν να θεωρούνται από τον FRAX σαν μικρού κινδύνου ενώ ένα ακόμη 20% θεωρείτο μεσαίου κινδύνου.
Κατά τη διάρκεια των 4 ετών περισσότεροι από το 1/3 των ασθενών που είχαν υποστεί αλλεπάλληλα κατάγματα εξακολουθούσαν σύμφωνα με τον FRAX να θεωρούνται χαμηλού κινδύνου.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, μόνο η εμπειρία του γιατρού και οι γνώσεις του, μπορούν να καθορίσουν εάν ένας ασθενής έχει κίνδυνο να υποστεί κάποιο οστεοπορωτικό κάταγμα. Ο FRAX ελάχιστα βοηθά.
Νομίζω ότι είναι πιο τίμιο να πει το κράτος στους ασθενείς ότι θα καλύπτει την φαρμακευτική αγωγή μόνο σε ένα ποσοστό από αυτούς, μικρό ή μεγάλο, πάντως αυτό που θα καθορίζεται, σωστά ή όχι, από τον FRAX. Οι υπόλοιποι είτε έχουν είτε δεν έχουν κίνδυνο για οστεοπορωτικό κάταγμα, είναι δικό τους ιατρικό και οικονομικό πρόβλημα και δεν αφορά το κράτος. Δηλαδή απλά ο FRAX είναι ένα χρήσιμο οικονομικό εργαλείο για το κράτος επενδεδυμένο με ένα φανταχτερό επιστημονικό περιτύλιγμα που έχει στην ούγια και το σήμα του ΠΟΥ (Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας).
Από την άλλη πλευρά μην προσπαθούν κάποιοι γιατροί, με πύρινες παρουσιάσεις υπερ του FRAX σε συνέδρια, να μας πείσουν ότι το FRAX είναι ακριβές ιατρικό εργαλείο.
Μια αρχαιοελληνική παροιμία λέγει: «Φιλούσι ιατροί λέγειν τά φαύλα μείζω» δηλαδή « Συνηθίζουν οι γιατροί (για το συμφέρον τους) να μεγαλοποιούν τα άσχημα». 
Πηγή= Sophie Roux, François Cabana, Nathalie Carrier, Michèle Beaulieu, Pierre-Marc April, Marie-Claude Beaulieu, Gilles Boire. The World Health Organization Fracture Risk Assessment Tool (FRAX) Underestimates Incident and Recurrent Fractures in Consecutive Patients With Fragility Fractures. Τhe Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 2014; jc.2013-4507 DOI:10.1210/jc.2013