09-09-2014

Η Αρθροσκόπηση των γονάτων στην αντιμετώπιση της ήπιας οστεοαρθρίτιδας. Οφελος μηδέν;;;; Σ. Δικαίου, Ρευματολόγος, (stavrouladikeou@windowslive.com).

Η Αρθροσκόπηση των γονάτων στην αντιμετώπιση της ήπιας οστεοαρθρίτιδας.
Οφελος μηδέν;;;;
Σ. Δικαίου, Ρευματολόγος, (stavrouladikeou@windowslive.com).
 
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Canadian Medical Association Journal τον Αύγουστο 2014 έδειξε ότι δεν υπάρχει εμφανές όφελος για τους ασθενείς μέσης ή μεγαλύτερης ηλικίας με ήπια οστεοαρθρίτιδα γονάτων όταν χειρουργούνται με αρθροσκόπιση με στόχο την βελτίωση των προβλημάτων τους.
Με την πάροδο της ηλικίας ,ο μηνίσκος στο γόνατο λεπταίνει , γίνεται λιγότερο εύκαμπτος και ως εκ τούτου ευαίσθητος για δημιουργία ρήξης. Όταν ο μηνίσκος ρήγνυται, μπορεί να προκαλέσει πόνο και μηχανικά συμπτώματα. Η αρθροσκόπιση των γονάτων και ο πλήρης καθαρισμός τους ( meniscal  debridement) είναι μία από τις πιο συχνές ορθοπεδικές χειρουργικές επεμβάσεις. Υπολογίζεται ότι γίνονται πάνω από  4 εκατομμύρια τέτοιες επεμβάσεις κάθε χρόνο παγκοσμίως. Αυτή η χειρουργική  τεχνική χρησιμοποιείται πολύ συχνά για την αντιμετώπιση της ρήξης του μηνίσκου εκφυλιστικής αιτιολογίας και έχει ως στόχο την απομάκρυνση  από την άρθρωση μικρών  τμημάτων  του κατεστραμμένου μηνίσκου. Αν και η χειρουργική αυτή τεχνική είναι ελάχιστα επεμβατική, μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές.  
Οι ερευνητές και συγγραφείς του άρθρου, για να προσδιορίσουν εάν η αρθροσκόπιση του γόνατος για εκφυλιστικού τύπου ρήξη μηνίσκου θα μπορούσε να ανακουφίσει τους ασθενείς με ήπια ή καθόλου οστεοαρθίτιδα ανέλυσαν επτά τυχαιοποιημένες μελέτες. Ο συνολικός αριθμός των ασθενών ήταν 805 με μέση ηλικία 56 έτη. Σε τέσσερεις μελέτες δεν υπήρχε καμία βραχυπρόθεσμη ανακούφιση των ασθενών δηλαδή τους πρώτους 6 μήνες μετά το χειρουργείο, ούτε μακροχρόνια βελτίωση στην λειτουργικότητα τους δηλαδή σε διάρκεια 2 ετών σε άλλες 5 μελέτες.
Ο Dr. Moin Khan ( Division of Orthopedic Surgery, University McMaster, Ontario) αναφέρει ότι η αρθροσκοπική  χειρουργική για εκφυλιστικής αιτιολογίας ρήξη μηνίσκου σε ασθενείς μέσης ηλικίας μπορεί να έχει μικρό ή καθόλου όφελος βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα σε σύγκριση με την μη χειρουργική αντιμετώπιση. Οι γιατροί λοιπόν θα πρέπει να υπολογίζουν το κόστος και το όφελος πριν αποφασίσουν την χειρουργική αντιμετώπιση και λόγω των περιορισμένων στοιχείων για τα οφέλη της μεθόδου συστήνεται η μη χειρουργική αντιμετώπιση σαν πρώτης γραμμής θεραπεία για αυτούς τους ασθενείς.
Πηγή: CMAJ. 2014 Aug 25. pii: cmaj.140433. [Epub ahead of print]. Arthroscopic surgery for degenerative tears of the meniscus: a systematic review and meta-analysis. Khan M, Evaniew N, Bedi A, Ayeni OR, Bhandari M.