12-02-2014

High Tech Γυαλιά Βοηθούν Τους Χειρουργούς Να "Βλέπουν" Τον Καρκίνο

High Tech Γυαλιά Βοηθούν Τους Χειρουργούς Να "Βλέπουν" Τον Καρκίνο


Γυαλιά υψηλής τεχνολογίας που αναπτύχθηκαν στο Washington University School of Medicine στο St. Louis μπορούν να βοηθήσουν τους χειρουργούς να «δουν» τα καρκινικά κύτταρα, τα οποία λάμπουν με μπλε χρώμα όταν προβάλλονται μέσω αυτών των γυαλιών. Η τεχνολογία αυτή, τόσο νέα που δεν έχει ονομαστεί ακόμα, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης στο Alvin J. Siteman Cancer Center στο Barnes-Jewish Hospital and Washington University School of Medicine.

Τα καρκινικά κύτταρα είναι πάρα πολύ δύσκολο να τα δει κανείς, ακόμα και με τη βοήθεια μεγάλης μεγέθυνσης. Τα γυαλιά αυτά σχεδιάστηκαν για να διευκολύνουν τους χειρουργούς να διαχωρίζουν τα υγιή κύτταρα από τα καρκινικά έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν έχουν παραμείνει διασκορπισμένα κάποια μετά την επέμβαση.

«Είμαστε ακόμα στα πρώιμα στάδια αυτής της τεχνολογίας και θα  ακολουθήσουν περισσότερες δοκιμές και ανάπτυξη αλλά σίγουρα μας ενθαρρύνουν τα πιθανά οφέλη για τους ασθενείς», δήλωσε η χειρουργός μαστού Julie Margenthaler, αναπληρώτρια καθηγήτρια της χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, η οποία και πραγματοποίησε τη χειρουργική επέμβαση. «Φανταστείτε τι θα σήμαινε εάν τα γυαλιά αυτά εξάλειφαν την ανάγκη δεύτερου χειρουργείου και το σχετικό πόνο, ταλαιπωρία και άγχος που αυτό θα προκαλούσε».

Η τρέχουσα θεραπευτική πρακτική συνιστά στους χειρουργούς να αφαιρούν τον όγκο και λίγο από τον γειτονικό ιστό ο οποίος μπορεί να περιέχει ή όχι καρκινικά κύτταρα. Τα δείγματα στέλνονται στο εργαστήριο και εξετάζονται σε μικροσκόπιο. Εάν βρεθούν καρκινικά κύτταρα στο γειτονικό ιστό συνιστάται και δεύτερο χειρουργείο για να αφαιρεθεί επιπλέον ιστός ο οποίος εξετάζεται και αυτός στο εργαστήριο για την ύπαρξη καρκίνου. Τα γυαλιά αυτά θα μπορούσαν να ελαττώσουν την ανάγκη για επιπλέον χειρουργικές επεμβάσεις και επακόλουθο άγχος στους ασθενείς, όπως και την επιπλέον δαπάνη και χρόνο που απαιτούνται για αυτές.

Η Margenthaler δήλωσε ότι το 20 με 25% των ασθενών με καρκίνο του μαστού από τους οποίους έχουν αφαιρεθεί όγκοι χρειάζονται και δεύτερο χειρουργείο διότι η παρούσα τεχνολογία δεν απεικονίζει επαρκώς την εξάπλωση της νόσου κατά τη διάρκεια της πρώτης επέμβασης. «Ελπίζουμε ότι αυτή η νέα τεχνολογία θα ελαττώσει ή, ιδανικά, θα εξαλείψει την ανάγκη για δεύτερο χειρουργείο», είπε.

Η τεχνολογία, που αναπτύχθηκε από μία ομάδα υπό τον καθηγητή ακτινολογίας και βιοϊατρικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον Samuel Achilefu, ενσωματώνει μία ειδικά σχεδιασμένη τεχνολογία βίντεο, μία οθόνη προσαρμοσμένη στο κεφάλι και ένα στοχευμένο μοριακό παράγοντα που συνδέεται με τα καρκινικά κύτταρα τα οποία φωτίζονται όταν ειδωθούν μέσα από τα γυαλιά. Σε μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Biomedical Optics, οι ερευνητές σημείωσαν ότι μπορούν να ανιχνευθούν όγκοι με διάμετρο μέχρι και 1 mm (πάχος περίπου ίσο με 10 φύλλα χαρτιού).

Ο Ryan Fields, επίκουρος καθηγητής της χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον  και χειρουργός στο κέντρο Siteman, σχεδιάζει να φορέσει τα γυαλιά αργότερα αυτό το μήνα, όταν θα χειρουργήσει έναν ασθενή για να αφαιρέσει ένα μελάνωμα. Ο ίδιος είπε ότι καλωσορίζει τη νέα τεχνολογία, η οποία θεωρητικά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να απεικονίσει οποιονδήποτε τύπο καρκίνου. «Ένας από τους περιορισμούς της χειρουργικής επέμβασης είναι ότι δεν είναι πάντα ξεκάθαρη η διαφορά μεταξύ καρκινικού και φυσιολογικού ιστού με γυμνό μάτι. Με τα γυαλιά που ανέπτυξε ο Dr. Achilefu μπορούμε να προσδιορίσουμε καλύτερα τον ιστό που πρέπει να αφαιρεθεί», είπε ο Fields.

Σε πιλοτικές μελέτες που διεξήχθησαν σε ποντίκια εργαστηρίου, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πράσινο του ινδοκυανίου, ένα συχνά χρησιμοποιούμενο σκιαγραφικό μέσο, εγκεκριμένο από τον FDA. Όταν ο παράγοντας αυτός εγχέεται μέσα στον όγκο, τα καρκινικά κύτταρα λάμπουν όταν παρατηρούνται με τα γυαλιά και ένα ειδικό φως.

Ο Achilefu, ο οποίος είναι επίσης συν-επικεφαλής του Ογκολογικού Προγράμματος  Απεικόνισης στο Siteman Cancer Center και καθηγητής βιοχημείας και μοριακής βιοφυσικής, επιδιώκει την έγκριση του FDA για ένα διαφορετικό μοριακό παράγοντα που αναπτύσσει για χρήση με τα γυαλιά. Ο παράγοντας αυτός είναι περισσότερο στοχευμένος και παραμένει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στα καρκινικά κύτταρα. «Αυτή η τεχνολογία έχει μεγάλες δυνατότητες για τους ασθενείς και τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας», δήλωσε ο Achilefu. «Στόχος μας είναι να βεβαιωθούμε ότι δεν έχει παραμείνει καθόλου καρκίνος μετά το χειρουργείο».

Ο Dr. Achilefu έχει συνεργαστεί με το Γραφείο Διοίκησης Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον και έχει ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που εκκρεμεί για την τεχνολογία αυτή. Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Καρκίνου (R01CA171651) (NIH).


Πηγή

1. Washington University in St. Louis. "Special glasses help surgeons 'see' cancer." ScienceDaily, 10 February 2014
www.sciencedaily.com/releases/2014/02/140210184257.htm