19-09-2012

Τα χρήματα των εταιρειών δεν φαίνεται να επηρεάζουν τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών στη Ρευματοειδή αρθρίτιδα!

Τα χρήματα των εταιρειών δεν φαίνεται να επηρεάζουν τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών στη Ρευματοειδή αρθρίτιδα! Δρ Αχιλ Γεωργιάδης

 

Είναι γνωστό και καθημερινά συζητιέται ότι οι μελέτες των φαρμακευτικών εταιρειών δεν είναι καθαρές και τα αποτελέσματα εξαρτιώνται από τα συμφέροντα τους.
Το πρόβλημα αυτό θέλησε να διευκρινίσει το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ και ξεκίνησε μια μελέτη που προσπάθησε να θέσει τα πράγματα σε πραγματική στατιστική βάση.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι θετικά αποτελέσματα είχαν το 75% των μελετών που είχαν χορηγούς φαρμακευτικές εταιρείες και το 70% των μελετών που είχαν χορηγούς μη κερδοσκοπικά ιδρύματα. Η διαφορά αυτή δεν είχε στατιστική σημαντικότητα.
Ακόμη φάνηκε ότι οι μελέτες που είχαν την κάλυψη των φαρμακευτικών εταιρειών αφορούσαν πολύ περισσότερα ερευνητικά κέντρα, πολύ περισσότερους ασθενείς, είχαν καλύτερη μεθοδολογία και ήταν σε μεγαλύτερο ποσοστό διπλές τυφλές, συγκριτικά με αυτές που καλύπτονταν από μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.
Τα ευρήματα αυτά συμφωνούν με την εμπειρία όλων όσων έχουν συνεργαστεί και εμβαθύνει περισσότερο στη λογική των φαρμακευτικών εταιρειών. Πράγματι μια αρνητική μελέτη ή μελέτες που δείχνουν είτε ότι το φάρμακο «δεν τραβάει» όπως λέγεται στην καθομιλουμένη, είτε ότι το φάρμακο προκαλεί ανεπιθύμητες ενέργειες περισσότερες από όσες είχαν εκτιμηθεί αρχικά, είναι ιδιαίτερα χρήσιμες στις φαρμακευτικές εταιρείες και αυτό διότι τις βοηθούν στην ανακατανομή του προϋπολογισμού τους. Με απλά λόγια, ένα φάρμακο με προβλήματα, αργά ή γρήγορα θα βγεί από την αγορά, επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχίσουν να το ενισχύουν με κεφάλαια.
Από την άλλη πλευρά όσοι εργάζονται στις φαρμακευτικές εταιρείες δεν είναι άτομα χωρίς ηθικές αρχές, όπως πχ οι πολτικοί, ούτε θέλουν να δημιουργήσουν προβλήματα υγείας στους συνανθρώπους τους, με σκοπό το κέρδος και αυτό διότι με το να δουλεύουν στο φάρμακο έχουν συνειδητοποιήσει ότι εύκολα μπορεί να περάσουν στην αντίπερα όχθη και να γίνουν ασθενείς που να χρειάζονται σωστά και «καθαρά» φάρμακα. Επομένως προστατεύουν από μόνοι τους, όσο μπορούν, τον χώρο τους.
Γιαυτούς τους λόγους οι σοβαρές φαρμακευτικές εταιρείες αφού ενημερώσουν τις υπεύθυνες αρχές για το πρόβλημα και αφού συνεκτιμήσουν την σοβαρότητά του, εάν χρειάζεται, αποσύρουν από μόνες τους το φάρμακο, κερδίζοντας έτσι και την εμπιστοσύνη του περιβάλλοντός τους.

 

Πηγή = Khan NA, et al "Association of industry funding with the outcome and quality of randomized controlled trials of drug therapy for rheumatoid arthritis" Arthritis & Rheum 2012; DOI:10.1002/art.34393/abstract.