09-03-2024

Πρόσφατα επίσημα στοιχεία του επιπολασμού της αρθρίτιδας στις ΗΠΑ! Εκπλήξεις;;;. Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).

Πρόσφατα επίσημα στοιχεία του επιπολασμού της αρθρίτιδας στις ΗΠΑ! Εκπλήξεις;;;.

Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).

 

Το Εθνικό Κέντρο στατιστικών Υγείας των ΗΠΑ δημοσίευσε πολύ πρόσφατα (Φεβρουάριος 2024), τον επιπολασμό της αρθρίτιδας στις ΗΠΑ για το έτος 2022 (https://dx.doi.org/10.15620/cdc:145594).

Σαν αρθρίτιδα χαρακτηρίστηκαν όσοι πάσχοντες απαντούσαν Ναι στην ερώτηση της έρευνας: "Σας έχει πει ποτέ ένας γιατρός ή άλλος επαγγελματίας υγείας ότι είχατε κάποια μορφή αρθρίτιδας, ρευματοειδούς αρθρίτιδας, ουρικής αρθρίτιδας, λύκου ή ινομυαλγίας;"

Ο επιπολασμός ανάλογα την ηλικία και το φύλο στα άτομα που απαντούσαν θετικά ήταν 18,9% το 2022, με τις γυναίκες να έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να έχουν αρθρίτιδα (21,5% έναντι 16,1%). Η αρθρίτιδα αυξάνονταν με την ηλικία από 3,6% σε 53,9% σε άτομα ηλικίας 18 έως 34 ετών και 75 ετών και άνω, αντίστοιχα.

Ανάλογα με την φυλή βρέθηκε  ότι συγκριτικά με τους Λατίνους και Ασιάτες μη Λατίνους ενήλικες, οι Μαύροι, οι Λευκοί και άλλοι και πολλαπλών φυλών μη Λατίνοι ενήλικες ήταν πιο πιθανό να έχουν πιο συχνά αρθρίτιδα.

Ανάλογα με το εισόδημα: Υπήρξε μια μείωση στον επιπολασμό της αρθρίτιδας με την αύξηση του οικογενειακού εισοδήματος, από 24,7 σε 16,6 τοις εκατό για εκείνους με οικογενειακό εισόδημα 100 τοις εκατό του ομοσπονδιακού επιπέδου φτώχειας και στο ≥ 400 τοις εκατό του ομοσπονδιακού επιπέδου φτώχειας, αντίστοιχα.

Ανάλογα με το επίπεδο αστικοποίησης διαπιστώθηκε ότι οι ενήλικες που ζούσαν σε μη μητροπολιτικές περιοχές ήταν πιο πιθανό να έχουν αρθρίτιδα και ο επιπολασμός μειώθηκε με την αύξηση του επιπέδου αστικοποίησης.

Τα αποτελέσματα είναι ενδιαφέροντα και μερικές φορές απρόσμενα αλλά οπωσδήποτε χρήσιμα για γιατρούς και επαγγελματίες υγείας αλλά και για μη γιατρούς που ενδιαφέρονται για το κοινωνικό τους περιβάλλον!

Το μόνο που θέλω να σημειώσω είναι ότι οι ΗΠΑ εκτός από την πανσπερμία σε φυλές που διαθέτουν, δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από την Ελλάδα στα υπόλοιπα δημογραφικά χαρακτηριστικά. Η παγκοσμιοποίηση έχει αυτό το θετικό ή αρνητικό χαρακτηριστικό ανάλογα με την πλευρά που το βλέπει κάποιος.

Συμπέρασμα: Μία στις δύο ενήλικες γυναίκες πάνω από 75 ετών που είναι φτωχές, λευκές ή μαύρες και ζουν στην ύπαιθρο, έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από αρθρίτιδα οποιασδήποτε αιτιολογίας.