11-02-2024

Ινομυαλγία και αντιβιοτικά. Βίοι αντίθετοι και συγκρουόμενοι!! Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, www.myoskeletiko.com

Ινομυαλγία και αντιβιοτικά. Βίοι αντίθετοι και συγκρουόμενοι!!

Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος,  www.myoskeletiko.com

 

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην διάγνωση, στην διαφοροδιάγνωση και στην θεραπεία της Ινομυαλγίας, ακόμη και σήμερα (Φεβρουάριος 2024) είναι ότι κανένας δεν είναι σίγουρος για κανέναν από τους παραπάνω παράγοντες, μέχρι του σημείου το ένα τρίτο των ασθενών να νομίζουν ότι τους κοροϊδεύουμε. Κάθε τόσο δημοσιεύεται μια μελέτη που προσπαθεί να λύσει αυτούς τους γρίφους αλλά δυστυχώς σπάνια επιβεβαιώνεται από άλλες που ακολουθούν.

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε μία μελέτη περιπτωσιολογικού ελέγχου χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικά αρχεία υγείας που συλλέχθηκαν στο Clinical Practice Research Datalink (CPRD) του Ηνωμένου Βασιλείου. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη βάση δεδομένων στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Για κάθε περίπτωση διαγνωσμένης Ινομυαλγίας, βρέθηκαν τρεις μάρτυρες με τα ίδια δημογραφικά χαρακτηριστικά (ηλικία, φύλο και ιατρικοί χειρισμοί). Η μόνη διαφορά τους ήταν ο αριθμός και ο χρόνος συνταγογράφησης αντιβιοτικών κατά τα προηγούμενα έτη. Οι ερευνητές προσπάθησαν να αποκλείσουν όλους τους πιθανούς παράγοντες που θα επηρέαζαν το αποτέλεσμα.

Συνολικά εντοπίστηκαν 44.674 περιπτώσεις ι\Ινομυαλγίας μαζί με 133.513 μάρτυρες. Μετά την στατιστική ανάλυση των περιπτώσεων βρέθηκε ότι οι ασθενείς  με τον μεγαλύτερο αριθμό συνταγών αντιβιοτικών και εκείνο με τη μεγαλύτερη έκθεση σε αυτά είχε υπερτριπλάσια αύξηση στις διαγνώσεις Ινομυαλγίας. Ορισμένα μάλιστα αντιβιοτικά, όπως π.χ. οι τετρακυκλίνες και η μετροδιναζόλη, αύξαναν πολύ περισσότερο τον κίνδυνο για την εκδήλωση Ινομυαλγίας από άλλα.

Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ότι τα αντιβιοτικά, ίσως γιατί επηρεάζουν το μικροβίωμα του εντέρου με αποτέλεσμα την κακή λειτουργία του, που όπως έχει ήδη αποδειχτεί από μία άλλη μελέτη την οποία έχουμε δημοσιεύσει παλαιότερα τον ιστότοπο www.myoskeletiko.com επηρεάζει την λειτουργία του εγκεφάλου (DOI: 10.1002/ejp.2239).