21-11-2023

Η συχνότητα της Ρευματοειδούς αρθρίτιδας μετά την λήψη ορμονών του γυναικείου φύλου. Αντιφατικά αποτελέσματα! Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).

 

Η συχνότητα της Ρευματοειδούς αρθρίτιδας μετά την λήψη ορμονών του γυναικείου φύλου.

Αντιφατικά αποτελέσματα!

Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).

 

Πρώτη μελέτη = Είναι γνωστό ότι στις γυναίκες η συχνότητα της Ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι μεγαλύτερη στην ηλικία από 40 έως 50 ετών και κορυφώνεται κατά τη διάρκεια έντονων ορμονικών διαταραχών, φυσιολογικών ή μη, όπως είναι π.χ. η εγκυμοσύνη, ο θηλασμός, μετά τον τοκετό και κατά την εμμηνόπαυση κ.α. Διαταραχές όμως σημειώνονται και στις περιπτώσεις όπου οι προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες λαμβάνουν ορμονικά σκευάσματα του φύλου για διάφορους λόγους όπως π.χ. στην αντισύλληψη.

Μία σχετική προοπτική μελέτη κοόρτης, διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο με δεδομένα που ελήφθησαν από τη βιοτράπεζα του. Οι συμμετέχουσες ήταν 239.785 γυναίκες κυρίως λευκές βρετανίδες. Ο αριθμός τους αυξήθηκε περισσότερο όταν προστέθηκαν και γυναίκες άλλων εθνικοτήτων και το συνολικό νούμερο των μελετημένων περιπτώσεων ανήλθε στις  257.194 γυναίκες. Όλες αξιολογήθηκαν  για την συσχέτιση μεταξύ των ορμονών του φύλου και της ανάπτυξης ρευματοειδούς αρθρίτιδας πριν ή μετά εμμηνόπαυση.

Τα τελικά αποτελέσματα έδειξαν ότι η χορήγηση ορμονικής Μετεμμηνοπαυσιακής θεραπείας υποκατάστασης αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης Ρευματοειδούς αρθρίτιδας, ενώ αντίθετα η χορήγηση αντισυλληπτικής θεραπείας από του στόματος στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης Ρευματοειδούς θεραπείας (Rheumatology (Oxford). Published online September 29, 2023. doi:10.1093/rheumatology/kead513). 

Δεύτερη μελέτη= Σε μια άλλη σχετική μελέτη κοόρτης, αλλά αυτή την φορά από την Κορέα, όπου μελετήθηκαν Μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες οι οποίες ελάμβαναν ή όχι θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης και η σχέση αυτής με την αύξηση της συχνότητας της Ρευματοειδούς αρθρίτιδας.Δημοσιεμένη τον ίδιο μήνα (Νοέμβριος 2023) μία Κορεατική μελέτη κοόρτης με βάση έναν πληθυσμό, 452.124 γυναικών ηλικίας > 40 ετών που παρουσίασαν εμμηνόπαυση και αξιολογήθηκαν για συμπτώματα Ρευματοειδούς αρθρίτιδας από την 1η Ιανουαρίου 2011 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014. Μετά την αντιστοίχιση της βαθμολογίας, 138.991 ζεύγη συμπεριλήφθηκαν στις ομάδες με ή χωρίς ορμονική θεραπεία υποκατάστασης. Οι συμμετέχουσες παρακολουθήθηκαν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι χρήση θεραπείας υποκατάστασης δεν έδειξε σημαντική επίδραση στην αύξηση της συχνότητας της Ρευματοειδούς αρθρίτιδας στις συγκεκριμένες  μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Ωστόσο, σε μια υποανάλυση που εξέτασε ειδικά την σχέση της χρονικής διάρκειας της Μετεμμηνοπαυσιακής θεραπείας υποκατάστασης σε σχέση με την συχνότητα της ρευματικής νόσου, αποκάλυψε μια αξιοσημείωτη αύξηση του κινδύνου της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας αλλά περιέργως μόνο κατά την  διάρκεια των  3 πρώτων χρόνων της λήψης της (DOI: 10.1016/j.semarthrit.2023.152280).