27-10-2023

Ευτυχώς !!! Τεράστια πρόοδος στην κατανόηση της νόσου του Alzheimer! Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).

Ευτυχώς !!! Τεράστια πρόοδος στην κατανόηση της νόσου του Alzheimer!

Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).

 

Ερευνητές από το University College Cork (UCC) στην Ιρλανδία επιβεβαίωσαν για πρώτη φορά παγκοσμίως ότι η αλλαγή του είδους των μικροβίων που ζουν μέσα στο έντερο του ανθρώπου (μικροβίωμα) όσο αυξάνεται η ηλικία, παίζουν κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη και στην εξέλιξη της νόσου του Alzheimer.

Κατόρθωσαν μάλιστα να αποδείξουν ότι τα βακτήρια του εντέρου του γένους Coprococcus, τα οποία σχετίζονται με την υγιή γήρανση, μειώθηκαν σημαντικά σε ασθενείς με  νόσο του Αλτσχάιμερ οι οποίοι παράλληλα είχαν σημαντικά περισσότερα βακτήρια από το  γένος Desufovibrio από τους γνωστικά υγιείς μάρτυρες.

Χρησιμοποιώντας μεταμοσχεύσεις μικροβίων εντέρου, η διεθνής ομάδα ερευνητών έδειξε ότι οι διαταραχές της μνήμης σε ανθρώπους με Αλτσχάιμερ μπορούν να μεταδοθούν σε νέους, υγιείς αρουραίους.

Οι μέχρι σήμερα έρευνες είχαν εντοπίσει ότι το έντερο παίζει κάποιο ρόλο στην εκδήλωση του Αλτσχάιμερ αλλά επειδή η νόσος συνήθως διαγιγνώσκεται  κατά ή μετά την έναρξη των γνωστικών συμπτωμάτων, τα οποία μπορεί να είναι χρονικά πολύ αργά, τουλάχιστον με τις τρέχουσες θεραπευτικές προσεγγίσεις, η διαπίστωση της σχέσης της νόσου με το μικροβίωμα του εντέρου ήταν πολύ δύσκολη.

Αρουραίοι που υποβλήθηκαν σε μεταμοσχεύσεις μικροβιώματος του εντέρου από ασθενείς με Αλτσχάιμερ έδειξαν εξασθενημένες συμπεριφορές μνήμης, ιδιαίτερα εκείνες που βασίζονται σε μια διαδικασία που ονομάζεται νευρογένεση ιππόκαμπου ενηλίκων και μάλιστα μέσα σε 10 ημέρες. Η νευρογένεση του ιππόκαμπου δημιουργεί νέους νευρώνες στον ιππόκαμπο, μια περιοχή του εγκεφάλου μας που είναι σημαντική για τη μνήμη και τη διάθεση και μία από τις πρώτες περιοχές που επηρεάζονται από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Τα τεστ μνήμης που ερευνήσανε και βασίζονται στην ανάπτυξη νέων νευρικών κυττάρων στην περιοχή του ιππόκαμπου του εγκεφάλου έδειξαν ότι τα ζώα με βακτήρια του εντέρου από άτομα με Αλτσχάιμερ παρήγαγαν λιγότερα νέα νευρικά κύτταρα και είχαν μειωμένη μνήμη. Η νευρογένεση του ιππόκαμπου δεν μπορεί να μετρηθεί τόσο εύκολα σε ζωντανούς ανθρώπους, μόνο από το αίμα από ασθενείς με Αλτσχάιμερ δείχνει ότι υπάρχει μειωμένη νευρογένεση στα ανθρώπινα νευρικά βλαστοκύτταρα.

Επειδή μέχρι σήμερα δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία της νόσου του Αλτσχάιμερ, η ανακάλυψη αυτή ανοίγει νέους δρόμους στην δημιουργία νέων φαρμάκων περισσότερο αποτελεσματικών για την αντιμετώπιση των ασθενών ιδιαίτερα στην αρχική φάση της νόσου (Brain, awad303, https://doi.org/10.1093/brain/awad303).

Ένα τραγούδι λέει : Πάμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα, μάλλον βρήκαμε για πρώτη φορά τουλάχιστον την βάρκα!