06-09-2023

Η μακροβιότητα των κατοίκων μιας χώρας δεν εξαρτάται από το οικονομικό και τεχνολογικό της επίπεδο! Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).

Η μακροβιότητα των κατοίκων μιας χώρας δεν εξαρτάται από το οικονομικό και τεχνολογικό της επίπεδο!

Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).

 

Επηρεασμένοι από τα ΜΜΕ, τα φιλμ που παρουσιάζουν οι ιδιωτικές (Netflix κ.ά.) και δημόσιες πλατφόρμες στην τηλεόραση, θεωρούμε ότι στις ΗΠΑ, το οικονομικό επίπεδο είναι τόσο υψηλό, ώστε λογικά αφενός οι κάτοικοι τους να απολαμβάνουν μια υψηλή κοινωνική περίθαλψη και αφετέρου μία υψηλού επιπέδου υγειονομική κάλυψη, τόσο από πλευράς καθαρά ιατρικής (υπεργιατροί, υπερσύγχρονα φάρμακα), όσο και από πλευράς νοσοκομειακής επάρκειας (διαγνωστικά μηχανήματα κ.λπ.). Θεωρούμε μάλιστα, τελείως λογικά, ότι οι γνήσιοι Αμερικανοί κάτοικοι έχοντας αυτά τα θετικά από πλευράς υγείας, θα είχαν και ένα αντίστοιχα υψηλό προσδόκιμο επιβίωσης. Τα αποτελέσματα όμως μιας πρόσφατης μελέτης από τις ΗΠΑ, πριν από την πανδημία του Covid (Am J Public Health. 2023;113(9):970-980), κατάληξε σε διαμετρικά αντίθετα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές το προσδόκιμο επιβίωσης στις ΗΠΑ από το 1933 μέχρι σήμερα αντί να αυξάνει προοδευτικά, επηρεαζόμενο μόνον από πολέμους ή μεγάλες φυσικές καταστροφές για μικρές χρονικές περιόδους, μειώνεται σταθερά συγκρινόμενο με αυτό άλλων ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών στις 6 ηπείρους του πλανήτη.

Τα αποτελέσματα όπως καταγράφονται στο σχετικό άρθρο δείχνουν: Το 1933 (όταν οι εκτιμήσεις των ΗΠΑ εμφανίζονται για πρώτη φορά στη βάση δεδομένων ανθρώπινης θνησιμότητας), το προσδόκιμο ζωής των ΗΠΑ κατέλαβε την 8η υψηλότερη θέση μεταξύ 16 πολυπληθών χωρών, πίσω από την Ολλανδία, τη Νορβηγία, την Αυστραλία, τη Σουηδία, τη Δανία, την Ελβετία και τον Καναδά. Αυτές οι χώρες, μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο, διατήρησαν γενικά υψηλότερο προσδόκιμο ζωής από τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη δεκαετία του 1930 έως τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τα τέλη της δεκαετίας του 1940.

Το 1950, το προσδόκιμο ζωής των ΗΠΑ κατέλαβε τη 12η υψηλότερη θέση μεταξύ των άλλων χωρών στη βάση δεδομένων των Ηνωμένων Εθνών και το χάσμα με τις κορυφαίες επιδόσεις ήταν στα 3,5 χρόνια.  Μέχρι το 2019 την παραμονή της πανδημίας του COVID  το προσδόκιμο ζωής των ΗΠΑ κατέλαβε την 40η θέση μεταξύ άλλων συγκρινόμενων χωρών, μικρότερο ακόμη της Αλβανίας και του Λιβάνου και το χάσμα έφτασε τα 7,8 χρόνια. Οι μεγάλες μειώσεις στο προσδόκιμο ζωής των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είναι γνωστό ότι δεν τα κατάφεραν καθόλου καλά, επέτρεψαν  σε 6 ακόμη χώρες να ξεπεράσουν τις ΗΠΑ και το 2020, το προσδόκιμο ζωής των ΗΠΑ κατέλαβε την 46η θέση μεταξύ των συγκρινόμενων χωρών και το χάσμα έφτασε τα 7,8 χρόνια.

Εάν ήμουνα απλός Αμερικανός και διάβαζα αυτό το άρθρο δεν πιστεύω ότι θα ήμουνα ιδιαίτερα ευτυχισμένος για το επίπεδο υγειονομικής περίθαλψης της χώρας μου, διότι στο κάτω κάτω της γραφής, όπως λέει και η παροιμία, με ενδιαφέρει να ζω πολύ όπως και να ζω καλά, πράγμα το οποίο οι κατά καιρούς κυβερνήσεις των ΗΠΑ δεν φαίνεται ότι το έχουν καταφέρει. Τα υπόλοιπα εντυπωσιακά τεχνολογικά ή μη επιτεύγματα σε πολλούς άλλους τομείς, μπορεί να είναι εντυπωσιακά νέα, για το  Facebook, το Tic Toc και τις άλλες ενημερωτικές πλατφόρμες αλλά κάνουν ευχάριστη και ενδιαφέρουσα την ζωή μόνον όταν κάποιος είναι ζωντανός.