28-08-2023

Πόσο επικίνδυνη για την ζωή σας είναι μια βόλτα με τον σκύλο σας; Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com)

Πόσο επικίνδυνη για την ζωή σας είναι μια βόλτα με τον σκύλο σας;

Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com)

 

Πολλοί υπερήλικες, δηλαδή άτομα άνω των 65 ετών, ιδιαίτερα γυναίκες, εκμεταλλεύονται την καθημερινή βόλτα με τον σκύλο τους για να ασκηθούν και να βελτιώσουν τόσο την μυοσκελετική υγεία τους αλλά και την υγεία άλλων σημαντικών συστημάτων του οργανισμού, όπως είναι το καρδιαγγειακό, το αναπνευστικό ακόμη και το νευροψυχικό.

Πριν 3 χρόνια ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνιας, μετά από μελέτη η οποία διήρκεσε από το 2004 έως το 2017, σε ηλικιωμένες γυναίκες ηλικίας άνω των 65 ετών διαπίστωσαν ότι η παραπάνω συνήθεια αυξάνει την συχνότητα των οστεοπορωτικών καταγμάτων κατά 78%, ιδιαίτερα αυτών του ισχίου και των άνω άκρων. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο JAMA Surgery.

Οι ερευνητές τονίζουν στο άρθρο τους ότι η συχνότητα των καταγμάτων ίσως είναι και μεγαλύτερη διότι κατέγραψαν μόνο τα κατάγματα τα οποία διακομίστηκαν στα επείγοντα του νοσοκομείου όπως και αυτά  το οποία νοσηλεύτηκαν. Μικρότερα κατάγματα τα οποία αντιμετωπίστηκαν από εξωτερικούς γιατρούς δεν ήταν δυνατόν να καταγραφούν όπως και πολλές άλλες βλάβες στο μυϊκό σύστημα ή τις αρθρώσεις, όπως τενοντίτιδες, ελυτρίτιδες, αρθρίτιδες, εξαρθρήματα, διαστρέμματα κ.ά.

Ακόμη τονίζουν ότι τα κατάγματα του ισχίου τα οποία αφορούσαν το 17% του συνολικού αριθμού αυτών που καταγράφηκαν, συνοδεύονταν συνήθως και από 30% αύξηση της θνησιμότητας σε αυτές τις ηλικίες (Pirruccio Κ., 2019. DOI: 10.1001/jamasurg.2019.006).

Θα πρέπει και εμείς να επισημάνουμε ότι για να συμβούν όλα αυτά θα πρέπει ο σκύλος σας να είναι δεμένος με ανθεκτικό λουρί, να είναι μέσου ή μεγάλου μεγέθους και ο/η συνοδός να είναι και λίγο απρόσεκτη.

Τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν από μια νεώτερη μελέτη (Αύγουστος 2023) από μελετητές του Πανεπιστημίου του Johns Hopkins. Χρησιμοποιώντας σαν βάση δεδομένων το Εθνικό Σύστημα Παρακολούθησης Ηλεκτρονικών Τραυματισμών, το οποίο ελέγχεται από την Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα διαπιστώθηκε ότι περίπου 422.659 ενήλικες κατέληξαν στα επείγοντα των νοσοκομείων των ΗΠΑ για τραυματισμούς που προέκυψαν κατά τον συνηθισμένο καθημερινό περίπατο ενός δεμένου με λουρί σκύλου. Η διάρκεια της μελέτης ήταν 20 περίπου χρόνια (2001 έως 2020).

Οι τρεις πιο συνηθισμένοι τραυματισμοί που διαπιστώθηκαν ήταν κατά σειρά συχνότητας: α) κάταγμα δακτύλου, β) τραυματική κάκωση κρανίου και γ) διάστρεμμα ή απλός τραυματισμός ώμου. Η κρανιακή κάκωση (πολλές φορές σοβαρή, συνοδευόμενη από ύπο ή επισκληρίδια αιματώματα) και το κάταγμα ισχίου ήταν οι πιο συνηθισμένοι σοβαροί τραυματισμοί στους υπερήλικες. Σε αυτή την μελέτη για μία ακόμη φορά διαπιστώθηκε οι γυναίκες είχαν κατά 50% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν οστεοπορωτικό κάταγμα. Από πλευράς ηλικίας πάντα οι ηλικιωμένοι είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν πτώση, δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν κάταγμα και 60% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν κρανιακή κάκωση από τους νεώτερους περιπατητές σκύλων. Η μελέτη όπως είπαμε διήρκεσε 20 περίπου χρόνια και σε αυτό το διάστημα η ετήσια συχνότητα των τραυματισμών που περιγράψαμε υπερτετραπλασιάστηκε (doi.org/10.1249/MSS.0000000000003184).

Μπορεί να προσθέσει κάποιος ότι τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα για διάφορους λόγους αλλά κυρίως κατά την διάρκεια του εγκλεισμού μας λόγω της πανδημίας του COVID, η φιλοζωία των Ελλήνων αυξήθηκε κάθετα και στους δρόμους πολλαπλασιάστηκαν οι ενήλικες και οι υπερήλικες, που κυκλοφορούσαν με ένα σκυλάκι δεμένο στην άκρη ενός λουριού για νομικούς ή άλλους λόγους.

Τελικό συμπέρασμα: Καλά είναι τα σκυλάκια για την ασφάλεια και την ανεκτίμητη συντροφιά την οποία προσφέρουν στους ηλικιωμένους, αλλά μάλλον θα πρέπει να τα βγάζει κάποιος άλλος νεώτερος βόλτα.