25-08-2023

Επηρεάζει η άσκηση τα αποτελέσματα των συνήθων εργαστηριακών εξετάσεων ή όχι ;;; Αλεξάνδρα-Ρεγγίνα Tσαντίλη φυσικοθεραπεύτρια (tsantilial@gmail.com)

Επηρεάζει η άσκηση τα αποτελέσματα των συνήθων εργαστηριακών εξετάσεων ή όχι ;;;

Αλεξάνδρα-Ρεγγίνα Tσαντίλη φυσικοθεραπεύτρια (tsantilial@gmail.com) 

 

Ενώ η καλή φυσική κατάσταση και η άσκηση αναγνωρίζονται ως σημαντικοί παράγοντες για την υγεία και τον περιορισμό του καρδιαγγειακού κινδύνου και άλλων νοσημάτων, ωστόσο οι πληροφορίες από μελέτες σχετικά με την επίδραση της άσκησης στα αποτελέσματα των συνήθων απλών εργαστηριακών εξετάσεων του αίματος είναι σπάνιες.

Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει η παρούσα έρευνα στην οποία συμμετείχαν 80.111 άτομα ηλικίας 18-34 ετών τα οποία αξιολογήθηκαν ως προς την επίδραση των αερόβιων ασκήσεων και των ασκήσεων ενδυνάμωσης σε 26 βιοδείκτες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσο περισσότερες ημέρες άσκησης έκανε κάποιος την εβδομάδα τόσο  χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης, γλυκοζιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c), χοληστερόλης (ολικής & LDL), τριγλυκεριδίων, εκτιμώμενου ρυθμού σπειραματικής διήθησης (eGFR) και C - αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP), ενώ αντίθετα αυξάνονταν τα επίπεδα της HDL-χοληστερόλης, του σιδήρου και του ποσοστού κορεσμού τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Ως γνωστόν οι εργαστηριακές εξετάσεις παρέχουν πληροφορίες για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων και η ανωτέρω έρευνα επιβεβαιώνει ότι τόσο ο τύπος της άσκησης (αερόβιας ή/και μυϊκής ενδυνάμωσης) όσο και η συχνότητά της επηρεάζουν σημαντικά θετικά τα αποτελέσματα τους επομένως και την υγεία των εξεταζόμενων και τελικά αποτελούν ακόμη ένα απλό τεκμήριο της προληπτικής δυναμικής αλλά και τελικά της θεραπευτικής αξίας της φυσικής δραστηριότητας στην αντιμετώπιση πολλών νοσημάτων (doi: 10.1371/journal.pone.0180840. eCollection 2017).

Εξακολουθεί όμως να αναζητάτε από πολλούς ερευνητές το είδος, η διάρκεια και ο ρυθμός της όποιας άσκησης που μπορεί να βελτιώσει την συνολική υγεία και να επιμηκύνει σημαντικά την διάρκεια μιας υγιούς ζωής.

Τα τελευταία χρόνια μόνο το απλό καθημερινό βάδισμα έχει δώσει σε αρκετές μελέτες κάποια αποτελέσματα. Εάν, τονίζουν οι ερευνητές, κάποιος κάνει κάθε ημέρα πάνω από 3000-4000 βήματα, επιμηκύνει την διάρκεια ζωής του κατά 8-10%. Όσο περισσότερα βήματα τόσο μεγαλύτερο το κέρδος, εάν μάλιστα την συνήθεια αυτή την αρχίσει από την μέση ηλικία συστηματικά η διάρκεια ζωής του θα είναι ακόμη μεγαλύτερη (www.osteonews.gr στην Ενότητα «Ανεπαρκής μυϊκή δραστηριότητα».