03-06-2023

Δηλητηρίαση με Παρακεταμόλη δηλαδή με Depon, Panadol, Lonarid και άλλα ανάλογα !. Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com)

Δηλητηρίαση με Παρακεταμόλη δηλ. με Depon ή Panadol, ή Lonarid και άλλα ανάλογα !!!

Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).

 

Η παρακεταμόλη είναι το συνηθέστερο παυσίπονο-αντιπυρετικό και καταναλώνεται από τους ασθενείς περισσότερο και από την μεγάλη ανταγωνιστηρια  της την ασπιρίνη. Στις ΗΠΑ 60 εκατομμύρια άτομα την λαμβάνουν κάθε εβδομάδα. Η συνηθισμένη επιτρεπόμενη ημερήσια δόση του φαρμάκου ήταν 3 mg. Τελευταία η FDA σύστησε στις εταιρείες που πωλούν παρακεταμόλη να μειώσουν την δόση κάθε δισκίου στα 325 mg, σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι δηλητηριάσεις από παρακεταμόλη. Πράγματι η προειδοποίηση αυτή ήταν αποτελεσματική και μείωσε τις ανεπιθύμητες ενέργειες κατά 10% κάθε χρόνο.

Η κλασική ανεπιθύμητη ενέργεια της παρακεταμόλης είναι η σοβαρή βλάβη του ήπατος, η οποία πολλές φορές είναι τόσο επιθετική ώστε ο ασθενής επιζεί μόνο μετά από μεταμόσχευση. Επομένως η πρόληψη εδώ είναι πολύ σημαντική και θα πρέπει οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί που την συστήνουν και οι ασθενείς που την λαμβάνουν να γνωρίζουν κάποια βασικά προληπτικά μέτρα:

  1. Δεν πρέπει να χορηγείται σε άτομα που έχουν κεφαλαλγία μετά υπερβολική οινοποσία ή είναι αλκοολικοί.

  2. Δεν πρέπει να χορηγείται σε άτομα που πάσχουν από ηπατική βλάβη έστω και μικρού βαθμού.

  3. Δεν πρέπει να χορηγείται σε συνδυασμό με φάρμακα που προσβάλουν και αυτά το ήπαρ, σε περιπτώσεις πόνου π.χ. τα αντιφλεγμονώδη μη στεροειδή, δικλοφενάκη και νιμεσουλίδη, αλλά και σε περιπτώσεις υψηλού πυρετού λόγω μικροβιακής ή ιογενούς φλεγμονής, μαζί με αντιβιοτικά ή άλλα που βλάπτουν και αυτά το ήπαρ.

  4. Δεν πρέπει να χορηγείται εάν ο ασθενής λαμβάνει και άλλα φάρμακα ή συμπληρώματα διατροφής που πιθανόν να βλάπτουν και αυτά το ήπαρ π.χ. αντικαταθλιπτικά, κ.ά.

  5. Επειδή τα συμπτώματα της δηλητηρίασης με παρακεταμόλη αργούν 24-48 ώρες να εμφανισθούν, καλόν είναι όσοι έχουν παραβεί τις παραπάνω συστάσεις να ανησυχήσουν όταν εμφανισθούν κάποια πρώϊμα συμπτώματα όπως: ναυτία, έμετος, αδυναμία, ανορεξία, κοιλιακό άλγος και σύγχυση.

  6. Επειδή μάλιστα οι όποιες θεραπευτικές προσπάθειες έχουν θετικό αποτέλεσμα όταν εφαρμοσθούν τις πρώτες 24 έως 48 ώρες μετά την λήψη της τοξικής δόσης του φαρμάκου, εάν τα παραπάνω συμπτώματα επιμένουν και επιδεινώνονται είναι απαραίτητη η μεταφορά του ασθενούς σε ιατρικό ίδρυμα, νοσοκομείο ή άλλο.

  7. Η θεραπευτική αντιμετώπιση περιλαμβάνει: α) πλύση στομάχου, εάν η λήψη της παρακεταμόλης έχει γίνει πριν το πολύ 60 λεπτά, β) χορήγηση ενεργού άνθρακα για να απορροφήσει το φάρμακο πριν το απορροφήσει το έντερο και γ) N-acetylcysteine από του στόματος η οποία και αποτελεί το μοναδικό αντίδοτο εάν το φάρμακο έχει δοθεί πριν 8 έως 72 ώρες. Η γεύση της είναι απαίσια αλλά είναι και το μόνο φάρμακο-αντίδοτο που διαθέτουμε.

Συμπερασματικά Οι θάνατοι από κατανάλωση παρακεταμόλης στις ΗΠΑ, όπου όλα μετρώνται, είναι κάθε χρόνο περίπου 500, οι νοσηλείες 2.600 και οι παρουσίες στα επείγοντα 56.000 (https://www.ncbi.nlm.nih.gov › books › NBK44191).  Επειδή οι περισσότερες δηλητηριάσεις με παρακεταμόλη συμβαίνουν σε νέους ανθρώπους συνήθως μετά από οινοποσία, η οποία τελευταία έχει γίνει πολύ της μόδας, το παλαιό χαριτολόγημα του Courteline ότι «το αλκοόλ είνα αργός θάνατος, αλλά εγώ δεν βιάζομαι» θα πρέπει να αλλάξει διότι μερικές φορές μπορεί ο θάνατος να είναι γρήγορος και βασανιστικός εάν δεν εφαρμόζεις τις παραπάνω οδηγίες.

Μπορείτε να συμπληρώσετε τις γνώσεις σας για την παρακεταμόλη στον ιστότοπο xroniosponos.gr

στην Ενότητα : Κεντρικά δρώντα Αναλγητικά φάρμακα.