22-05-2023

α 7 πιο συνηθισμένα ψέματα που λένε οι ασθενείς στο γιατρό τους! Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).

Τα 7 πιο συνηθισμένα ψέματα που λένε οι ασθενείς στο γιατρό τους!

Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com). 

 

Πολλοί πιστεύουν ότι η Ιατρική σαν επάγγελμα είναι πολύ δύσκολο, διότι για να βάλεις την σωστή διάγνωση και να δώσεις την κατάλληλη θεραπεία χρειάζονται υψηλού επιπέδου γνώσεις που αποκτώνται μετά από ατελείωτες ώρες συνεχούς διαβάσματος σε ότι καινούργιο έχει δημοσιευθεί! Δυστυχώς ή ευτυχώς, (το σωστό επίρρημα εξαρτάται από τον γιατρό), αυτή η άποψη δεν είναι σωστή. Το δυσκολότερο κομμάτι της καθημερινής δουλειάς μας είναι να έχουμε αρκετό χρόνο και διάθεση για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε με τον ασθενή μας και να κατανοήσουμε πότε μας λέει όλη την αλήθεια, συνειδητά ή ασυνείδητα, και πότε όχι, ιδιαίτερα εάν συνοδεύεται από κάποιο συγγενικό του πρόσωπο. Εάν καταφέρουμε να μας πει την αλήθεια, τότε η διάγνωση είναι πολύ πιο εύκολη και ακολουθεί και η σωστή θεραπεία.

Ένα από τα μαθήματα που μου έμαθε ο Γάλλος Καθηγητής μου στην Ρευματολογία, ο Amor, ήταν ότι 9 στις 10 διαγνώσεις μπαίνουν μετά από την λήψη ενός καλού προφορικού ιστορικού. Πράγματι μετά από 50 περίπου χρόνια κλινικής ιατρικής μπορώ να το επιβεβαιώσω πλήρως!

Το πρόβλημα είναι ότι οι ασθενείς στις ερωτήσεις μας σπάνια είναι πλήρως ειλικρινείς. Ο Grοucho Marx, ο μεγάλος κωμικός είχε πει: «Το μυστικό στη ζωή είναι η εντιμότητα και η ειλικρίνεια. Αν μπορείς να προσποιηθείς στο περιβάλλον σου ότι το εφαρμόζεις, θα πετύχεις». Δυστυχώς όλοι μας πρέπει να μάθουμε ότι η παραπάνω αλήθεια δεν αποδίδει και δεν είναι καθόλου χρήσιμη σε μια επίσκεψη μας σε ένα γιατρό για να ένα ιατρικό πρόβλημα που μας ταλαιπωρεί.

Ποια είναι όμως τα πιο συνηθισμένα ψέματα που μας λένε οι ασθενείς μας;

  1. Στην ερώτηση «πίνετε οινοπνευματώδη ποτά»; 9 στους 10 απαντούν όχι και ο δέκατος το διαπραγματεύεται! Βλέποντας εσύ τα ηπατικά ένζυμα και πιθανώς και ένα ουρικό οξύ στα ύψη, αναρωτιέσαι ποια περίεργη νόσο έχεις να αντιμετωπίσεις και τι ειδικά φάρμακα μπορείς να δώσεις;
  2. Στην ερώτηση «καπνίζεται»; 5 στους 10 σου απαντούν 5-6 την ημέρα, ιδιαίτερα γυναίκεςκαι οι υπόλοιποι μόλις το έχουν κόψει! Το περίεργο είναι όλοι αυτοί έχουν κάτι πνευμόνια στην ακτινογραφία θώρακος, στα κακά τους τα χάλια και οι γυναίκες, ιδιαίτερα μια βαριά μπάσα μη γυναικεία φωνή!
  3. Στην ερώτηση «τρώτε γλυκά»; Φαίνεται ότι στην Ελλάδα καμία γυναίκα δεν τρώει γλυκά και αναρωτιέσαι πως επιβιώνουν τόσα ζαχαροπλαστεία και φούρνοι!
  4. Στην ερώτηση «έχετε παχύνει»; 2 στις 10 σου λένε ότι πήραν 3-4 κιλά τελευταία αλλά ότι κάνουν φοβερή δίαιτα για να αδυνατίσουν. Οι υπόλοιποι σου λένε όχι. Δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι οι 9 από τις 10 πιο συνηθισμένες παθήσεις εξαρτώνται από την παχυσαρκία, που αποτελεί σύμφωνα με την βιβλιογραφία, την επιδημία του αιώνα μας.
  5. Στην ερώτηση «κάνετε γυμναστική»; Όλοι και όλες κάνουν κάποια γυμναστική, άλλοι μια φορά τον μήνα, άλλοι όποτε το θυμούνται και μερικοί, ελάχιστοι, συστηματικά. Από τους τελευταίους μερικοί που έχουν πόνους στα γόνατα κάνουν τρέξιμο ή αεροβική γυμναστική για ώρες και μετά έρχονται στο ιατρείο και σε ρωτούν γιατί εξακολουθούν να πονούν τα γόνατά τους.Πάντως όλοι έχουν γραφτεί κάποια στιγμή σε κάποιο γυμναστήριο στην γειτονιά τους το οποίο έχουν ξεχάσει «που πέφτει».
  6. Μια ερώτηση που ποτέ δεν απαντούν οι ασθενείς με ειλικρίνεια είναι «κάνετε σεξ συστηματικά»; Οι άνδρες πάντα κάνουν, γιαυτό δεν απαντούν, απλώς χαμογελούν με νόημα, ενώ οι γυναίκεςή δεν απαντούν ή σε κοιτούν με περίεργο τρόπο και με μεγάλη καχυποψία! Γιαυτό και οι γιατροί έπαψαν να ρωτούν εκτός από τους γυναικολόγους!
  7. Μια ακόμη ερώτηση που συνήθως δεν έχει απάντηση είναι «εφαρμόζετε εναλλακτικές θεραπείες ή λαμβάνετε συμπληρώματα»; Μελέτες έχουν δείξει ότι πάνω από το 50% των ασθενών έχουν εφαρμόσει ή λάβει κάποια μη κλασική θεραπεία όπως βελονοθεραπεία, γιόγκα, βιταμίνες, συμπληρώματα, μαγνήτες, μαλάξεις και πολλές άλλες. Αλλά προς θεού δεν θα το πούνε στον γιατρό, διότι οι γιατροί δεν τις παραδέχονται και θα τους μαλώσουν. Έτσι ο γιατρός βάζει κάποια διάγνωση, δίνει κάποια θεραπεία, χωρίς να ξέρει ότι ο ασθενής παίρνει και άλλες θεραπείες. Φυσικά πολλές φορές συμβαίνουν σοβαρές παρενέργειες από τις αλληλοεπιδράσεις των διαφόρων θεραπειών που πάντα οφείλονται, κατά τον ασθενή, στο φάρμακο που έχει δώσει ο κλασικός γιατρός. Ο εναλλακτικός είναι αθώος διότι τα φάρμακά του κατά τεκμήριο δεν έχουν παρενέργειες.

Αλλά και εμείς οι γιατροί πρέπει να αποδεχτούμε ότι και εμείς συνηθίζουμε να λέμε ψέματα στους ασθενείς, ιδιαίτερα οι πιο καλοί από εμάς, διότι γνωρίζουν ότι αυτό που είχε πει κάποτε ο Τζώρτζ Μπέρναρντ Σω είναι μεγάλη αλήθεια δηλαδή ότι «Τα αισιόδοξα ψέματα έχουν τόσο τεράστια θεραπευτική αξία, ώστε ο γιατρός που δεν ξέρει να τα λέει με πειστικό τρόπο, έχει διαλέξει λάθος επάγγελμα»!