11-05-2023

Γιατί η άσκηση μειώνει την συχνότητα εμφάνισης άνοιας;;; Πρωτότυπη Νευροφυσιολογική προσέγγιση. Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).

Γιατί η άσκηση μειώνει την συχνότητα εμφάνισης άνοιας;;; Πρωτότυπη Νευροφυσιολογική προσέγγιση.

Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).

 

Η φράση «Νους υγιής εν σώματι υγιεί», ανήκει στον Λατίνο ποιητή Δέκιμος Ιούνιο Γιουβενάλη ο οποίος έζησε από το 55 έως το 135 μ.Χ. Ήταν από τους σπουδαιότερους Ρωμαίους ποιητές σατιρικής ποίησης, στον οποίο μεταξύ άλλων οφείλεται η φράση (Σάτιρες, 10) «άρτον και θεάματα», αλλά και η φράση προς τη Ρωμαϊκή Σύγκλητο «Ποιος φυλά τους φύλακες;» (Quis custodiet ipsos custodes?)

Είναι γνωστό και πολυσυζητημένο ότι η άσκηση προκαλεί πνευματική διέγερση στους νέους και μειώνει την πιθανότητα ανάπτυξης άνοιας στους ηλικιωμένους. Μέχρι σήμερα από πειραματικά δεδομένα είχαν διαπιστώσει ότι η άσκηση αυξάνει την αιματική κυκλοφορία στον εγκέφαλο και με αυτό τον τρόπο μειώνει την φλεγμονή, ελαττώνει το στρες και βελτιώνει τον ύπνο. Στην αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος είχε χρεωθεί μέχρι σήμερα και η πνευματική βελτίωση μετά από σωματική άσκηση!

Σε μία όμως νευροφυσιολογική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neuroscience (https://doi.org/10.1016/j.neuroscience.2023.01.028)  διαπιστώθηκε ότι η κινητικότητα των μυϊκών κυττάρων κατά την διάρκεια της μυϊκής άσκησης, δημιουργεί ηλεκτρικές εκφορτίσεις οι οποίες όταν φθάνουν διαμέσου των περιφερικών νεύρων στα νευρικά κύτταρα και τα αστροκύτταρα του ιππόκαμπου του εγκεφάλου, προκαλούν παραγωγή χημικών ουσιών που αυξάνουν τον αριθμό τους από 1.4 έως 4,4, φορές. Είναι από παλαιά γνωστό και τεκμηριωμένο ότι τα αστροκύτταρα ρυθμίζουν την ανάπτυξη των νευρικών κυττάρων και ελέγχουν την λειτουργία τους. Σύμφωνα με τους ερευνητές καθημερινή αεροβική άσκηση 20-30 λεπτών την ημέρα που μπορούμε να επιτύχουμε περπατώντας, κολυμπώντας κ.ά. μπορεί να μειώσει την εμφάνιση άνοιας κατά 30-35%.

Συνεπώς το «Νους υγιής εν σώματι υγιεί», που έλεγαν οι Λατίνοι, αποδείχθηκε πειραματικά τώρα, 2000 χρόνια μετά !!!

Εκτεταμένη ανάλυση για τα πλεονεκτήματα που αποκτούν όσοι ασκούνται υπάρχει στην ενότητα ¨"Ανεπαρκής μυϊκή δραστηριότητα" στον ιστότοπο www.osteonews.gr