19-01-2023

Πόνος και Δίαιτα. Καινούργια Γνώση. Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).

Πόνος και Δίαιτα. Καινούργια Γνώση.

Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).

 

Πολλές φορές εξετάζουμε ασθενείς με διάχυτους πόνους, μυαλγίες ή/και αρθραλγίες, οι οποίες εμφανίσθηκαν αιφνίδια και το ιστορικό τους, η κλινική εξέταση,  όσο και οι εργαστηριακές εξετάσεις τους είναι αρνητικές για κάθε πιθανή διάγνωση. Πολλοί από εμάς, ειδικά οι περισσότερο ασχολούμενοι με τον πόνο, χαρακτηρίζουμε τις περιπτώσεις αυτές σαν ινομυαλγία και εφαρμόζουμε κάποιες θεραπείες οι οποίες δυστυχώς τις περισσότερες φορές δεν έχουν θετικά αποτελέσματα.

Πρόσφατα ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας (12/22), απέδειξαν με μία σειρά πειραμάτων σε πειραματόζωα ότι δίαιτα με υψηλά λιπαρά ακόμη και μικρής χρονικής διάρκειας μπορεί να προκαλέσει έντονους και διάχυτους πόνους σε αυτά τα άτομα, ακόμη και επί απουσίας συνυπάρχοντος διαβήτου ή/και παχυσαρκίας

Η σχετική μελέτη ήταν τυχαιοποιημένη και τυφλή και απέδειξε ότι τα πειραματόζωα μετά από διατροφή με δίαιτα με υψηλά λιπαρά, ανέπτυξαν πρωτοπαθή υπεραλγησία και αλλοδυνία, σχετικά γρήγορα, χωρίς να πάσχουν από οποιαδήποτε άλλη γνωστή πάθηση που προκαλεί οξύ και χρόνιο πόνο.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το φαινόμενο αυτό μπορεί να εκδηλωθεί και σε ανθρώπους οι οποίοι διατρέφονται με δίαιτες οι οποίες περιέχουν υψηλά λιπαρά, όπως χαρακτηριστικά συμβαίνει στους περισσότερους μέσους Αμερικανούς.

Σαν αιτιολογία πιστεύουν ότι οι πόνοι οφείλονται σε ένα λιπαρό οξύ, το παλμιτικό οξύ, το οποίο φαίνεται ότι συνδέεται σε ανάλογους υποδοχείς στα άκρα των νευρικών αλγο-υποδοχέων, προκαλώντας φλεγμονώδη αντίδραση και πόνο, ευρήματα ανάλογα με αυτά που συμβαίνουν μετά από κάποιο τραυματισμό.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη, σε διεθνές επίπεδο, που αποδεικνύει ότι η δίαιτα των προηγμένων οικονομικά ατόμων είναι δυνατόν να συμμετέχει  στις πάμπολλες περιπτώσεις χρόνιου πόνου που είναι γνωστό ότι εμφανίζουν.

Οι επόμενες προσπάθειες των ερευνητών θα εστιασθούν στην ανεύρεση μιας ουσίας που θα αναστέλλει την σύνδεση του παλμιτικού οξέος με τους αλγο-υποδοχείς και η δημιουργία κάποιου σχετικού αναλγητικού φαρμάκου (Tierney J., et al. Scientific Reports. 2022, DOI: 10.1038/s41598-022-18281-x).

Η μελέτη χρηματοδοτείται από το National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, the UT System STARS (Science and Technology Acquisition and Retention) program, the American Pain Society, and the Rita Allen Foundation).