13-11-2022

Οστεοπόρωση. O νέος Διαδικτυακός Διαδραστικός Ιστότοπος Osteonews.gr ξεκινά από σήμερα. Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).

Οστεοπόρωση. O νέος Διαδικτυακός Διαδραστικός Ιστότοπος Osteonews.gr ξεκινά από σήμερα.

Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).

 

Πριν από 20 χρόνια έγραψα μια μονογραφία με τον τίτλο: Οστεοπόρωση. Από την διάγνωση στην θεραπεία. Την εποχή εκείνη τα βιβλία για την Οστεοπόρωση ήταν σπανιότατα, (νομίζω μόνον ένα) και απ ότι φαίνεται διαβάστηκε από πολλούς συναδέλφους διότι ήταν περιληπτικό 119 σελίδων αλλά αρκετά πλήρες και το κυριώτερο μοιράστηκε σε όλη την Ελλάδα από την φαρμακευτική εταιρεία Pharmanel. Πολλοί συνάδελφοι ακόμη και σήμερα μου μιλάνε με καλά λόγια γι αυτό.

Εκτοτε η Οστεοπόρωση ενηλικιώθηκε, διαδόθηκε σε πολλές ειδικότητες και απ ότι λένε οι στατιστικές πρέπει να έχει προσβάλλει περισσότερα από 500 εκατομμύρια ασθενείς, γυναίκες και άνδρες, σε όλο τον πλανήτη και συνεχώς πολλαπλασιάζεται όσο αυξάνεται το προσδόκιμο επιβίωσης του ανθρώπου.

Για την νόσο έχουν γραφτεί περίπου 102.000 άρθρα (Pubmed 13-11-2022) και πάρα πολλά βιβλία. Τον περασμένο μήνα εκδώσαμε και εμείς ένα καινούργιο βιβλίο με τίτλο: Οστεοπόρωση ή πως μπορείτε να κάνετε μια απλή νόσο πολύπλοκη. Πλέον το θέμα της Οστεοπόρωσης είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο, ασχολούνται πολλές ειδικότητες με αυτό, ιατρικές και παραϊατρικές και γράφονται καθημερινά αρκετά άρθρα, στον ιατρικό και μη ιατρικό τύπο, όπως και στα ΜΜΕ.

Σκέφτηκα λοιπόν ότι χρειάζεται κάποιος με σχετική πείρα να τα διαβάζει αυτά τα άρθρα και να τα βάζει σε μια σειρά, ώστε να γίνουν περισσότερο κατανοητά απόλους. Η δουλεία όμως αυτή είναι τεράστια, δεν μπορούσα πλέον να την κάνω μόνος μου, γι'αυτό και συνεργάστηκα με δύο εξαιρετικούς ορθοπαιδικούς χειρουργούς τον Κο Κωνσταντίνο Σαρόπουλο και την Κα Κωνσταντίνα Κούρου, οι οποίοι χειρουργούν στην 8η Ορθοπαιδική Κλινική στο Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, στην Αθήνα, ο πρώτος σαν Διευθυντής και η δεύτερη σαν Επιμελήτρια Α! Παράλληλα ο πρώτος είναι και Διευθυντής στο νεοϊδρυθέν Κέντρο Οστεοπόρωσης του Ντυνάν, ενώ η δεύτερη Διευθύντρια στο Κέντρο Οστεοπόρωσης του Γυναικολογικού Νοσοκομείου Λητώ στην Αθήνα, μια θέση την οποία κάλυπτα προσωπικά τα 25 προηγούμενα χρόνια. Αμφότεροι αγαπούν και μελετούν πολλά χρόνια την Οστεοπόρωση αφού αντιμετωπίζουν καθημερινά την χειρότερη κατάληξη της νόσου τα Οστεοπορωτικά Κατάγματα.

Το βιβλίο που γράψαμε είναι 453 σελίδων και στηρίζεται σε πάνω από 1000 βιβλιογραφίες παλιές και πρόσφατες αναφορές μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022. Έχει όμως ένα πρόβλημα το οποίο έχουν όλα τα βιβλία: 1) Είναι βαρύ και μεταφέρεται δύσκολα και 2) Οι απόψεις τις οποίες καταγράφει περιορίζονται μέχρι τον χρόνο της έκδοσης του.

Για να λύσουμε τα δύο αυτά προβλήματα δημιουργήσαμε τον ιστότοπο osteonews.gr στον οποίο κάποιος μπορεί να έχει πρόσβαση και από το κινητό του τηλέφωνο όποτε και όπου βρίσκεται και το κυριώτερο μπορεί να ανανεώνεται καθημερινά με όσα καινούργια νέα για την Οστεοπόρωση δημοσιεύονται σε Ελληνικά και Ξένα Περιοδικά. Η πρόσβαση στα διάφορα κεφάλαια του ιστότοπου είναι όσο είναι δυνατόν απλή και εύκολη.

Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι έχουμε συναίσθηση ότι δεν τα ξέρουμε όλα. Εάν κάποιος συνάδελφος έχει για κάποιο θέμα διαφορετική άποψη, μπορούμε να την προσθέσουμε στην αντίστοιχη ενότητα μαζί με την σχετική βιβλιογραφία.

Ελπίζουμε ότι με την βοήθεια σας το osteonews.gr θα είναι χρήσιμο και θα γίνει ένα καθημερινό εργαλείο για όλους όσους ασχολούνται με την Οστεοπόρωση. Αλλά μια Ελληνική παροιμία λέει ότι:Ο μύλος για να λειτουργήσει νερό θέλει, ευχές δεν θέλει.