29-10-2022

Μαλλον υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην λήψη των κοινών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων! Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος,myoskeletiko@gmail.com).

 Μάλλον υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην λήψη των κοινών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων! Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος,myoskeletiko@gmail.com).

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στις ΗΠΑ διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που λαμβάνουν Ιμπουπροφένη (Brufen, Algofren, Seractil και άλλα παρόμοια) σε ποσοστό που πλησιάζει το 20%, δηλαδή ένας στους πέντε, ξεπερνά την καθορισμένη από το φύλλο οδηγιών του φαρμάκου ανώτερη επιτρεπτή δόση. Ο αριθμός των ασθενών που συμμετείχαν στην μελέτη ήταν 1300 περίπου.

Οι λόγοι είναι συνήθως απλοί και οφείλονται στην ένταση και την διάρκεια του πόνου που αισθάνεται ο ασθενής που τον υποχρέωσε να πάρει συνήθως χωρίς συνταγή το φάρμακο. Ετσι π.χ. α) πολλοί ασθενείς λαμβάνουν πολύ μεγάλη εφάπαξ δόση αντί να αλλάξουν φάρμακο, β) άλλοι επειδή δεν έχουν υπομονή λαμβάνουν την δεύτερη δόση συντομότερα απ ότι πρέπει σύμφωνα με την φαρμακοκινητική του φαρμάκου και γ) άλλοι επειδή δεν είναι ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα συνδυάζουν δύο αντιφλεγμονώδη μαζί το ίδιο χρονικό διάστημα συνήθως  π.χ. Ιμπουπροφένη και Ασπιρίνη ή κάποιο άλλο ισχυρότερο αντιφλεγμονώδες  κ.τ.λ.) (Pharmacoepidemiol Drug Saf 2018 Jan 26. doi: 10.1002/pds.4391)

Επειδή τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα είναι από τα συχνότερα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη και συχνά διαφημίζονται από την τηλεόραση (π.χ. Seractil κ.ά.), οι ανεπιθύμητες ενέργειες που προκαλούνται όταν υπερβαίνει κάποιος την δόση, είναι πάρα πολύ συχνές και έχουν να κάνουν με το γαστρεντερικό σύστημα (έλκος, διάτρηση, γαστρορραγία, εντερορραγία κ.ά.) ή εάν η λανθασμένη χορήγηση γίνει συνήθεια, όπως π.χ. στον χρόνιο πόνο τότε μπορεί να επηρεαστεί και το καρδιαγγειακό σύστημα (αρρυθμίες, έμφραγμα μυοκαρδίου, εγκεφαλικό κ.ά.) όπως και τα νεφρά.

Ανάλογη μελέτη δεν έχει γίνει στην Ελλάδα, μια χώρα ιδανική για να συμβούν όλα αυτά που περιγράφονται στην Αμερικανική μελέτη για δύο κυρίως λόγους: 1) Ολα σχεδόν τα φάρμακα χορηγούνται χωρίς συνταγή, άλλα νόμιμα και άλλα όχι και 2) Οι Ελληνες συνήθως χαρακτηρίζονται από κάποια υπερβολή στις αντιδράσεις τους και δεν φημίζονται για την υπομονή τους!

Οταν ο Μένανδρος έλεγε για τους Ελληνες ότι «Οποιον αγαπούν οι θεοί πεθαίνει νέος» σίγουρα δεν εννοούσε αυτούς που παίρνουν σωστά τα φάρμακα τους, αλλά αυτούς που ανήκουν στην κατηγορία «μακάριοι οι πτωχοί το πνεύματι».