09-06-2022

Πόσο επηρεάζει το αλάτι την Οστεοπόρωση; Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com)

Πόσο επηρεάζει το αλάτι την Οστεοπόρωση;

Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com)

Είναι κλασική η γνώση ότι το νάτριο είναι ο κυριώτερος παράγοντας ο οποίος εμποδίζει την επαναρρόφηση του ασβεστίου από τα εγγύς εσπειραμένα σωληνάρια του νεφρού και την διατήρηση του στον οργανισμό. Αρα κάθε φορά που τρώμε αλάτι χάνουμε ασβέστιο στα ούρα. Το ασβέστιο όμως  είναι το κυριώτερο μεταλλικό ιόν για την ασβεστοποίηση της οστικής μάζας για την δόμηση και αντοχή του οστού, επομένως η υπερβολική πρόσληψη νατρίου από κάθε πηγή, δηλαδή διατροφή, φάρμακα κ.ά. επειδή μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ασβεστίου είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την  Οστεοπενία/Οστεοπόρωση.

Σαν κλασικό παράδειγμα στην διεθνή βιβλιογραφία σταθερά αναφέρεται ότι η υπερκατανάλωση αλμυρής τηγανητής πατάτας (chips), συνήθως από παιδιά, έχει έχει διπλό αρνητικό αποτέλεσμα στα οστά διότι αφ ενός το αλάτι το οποίο περιέχουν βοηθά την αποβολή του ασβεστίου από τα νεφρά και αφ ετέρου η ίδια η πατάτα είναι τροφή η οποία περιέχει ελάχιστο ασβέστιο.

Τόσο οι οδηγίες του Αμερικανικού CDC, όσο και οι επίσημες κατευθυντήριες διαιτητικές οδηγίες των ΗΠΑ τονίζουν ότι τα άτομα ηλικίας πάνω από 14 ετών δεν πρέπει να καταναλώνουν με την τροφή τους περισσότερο από 4300 mg νατρίου την ημέρα τα οποία αντιστοιχούν σε δύο περίπου κουταλάκια του γλυκού αλάτι.

Ολα αυτά ήταν επίσημα μέχρι που δημοσιεύθηκε μία τεράστια προοπτική επιδημιολογική μελέτη σε 69735 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες (Women's Health Initiative) διάρκειας περίπου 11,5 ετών η οποία κατέληξε ότι το νάτριο το οποίο περιέχει το αλάτι ούτε μειώνει την οστική μάζα, ούτε αυξάνει τα οστεοπορωτικά κατάγματα. Μάλιστα φαίνεται ακόμη ότι ελάχιστα επηρεάζει το ασβέστιο του οργανισμού είτε επηρεάζεται το ίδιο από τα επίπεδα του καλίου του οργανισμού (Carbone L., et al. 2016,  doi: 10.1210/jc.2015-4017).

Στην βιβλιογραφία όμως υπάρχουν και άλλες μελέτες με παρόμοια αποτελέσματα. Μία αναδρομική μελέτη των ιστορικών 3 εκατομμυρίων φακέλων ασθενών οι οποίοι έπασχαν από Οστεοπενία/Οστεοπόρωση, κατέληξε ότι η χρόνια υπονατριαιμία (Να 135 mmol/L) συνδέεται με την Οστεοπόρωση, τις αυξημένες πτώσεις και τα οστεοπορωτικά κατάγματα. Αρα η χορήγηση αλατιού είναι χρήσιμη για τα οστά. (Usala Sr. G.M., et al. 2015, doi: 10.1210/jc.2015-1261, Hoorn E.J., 2011, doi: 10.1002/jbmr.3800).

Συμπέρασμα τι πρέπει να συστήσουμε στους ασθενείς μας με Οστεοπενία/Οστεοπόρωση να τρώνε ή να μην τρώνε αλάτι; Ιδού η απορία !!!